Καλλίνικος (Καρούσος)

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κυρός Καλλίνικος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος) γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Βαρθολομιό Ηλείας. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959. Διετέλεσε λαϊκός ιεροκήρυκας στην Ηλεία το 1947, λαϊκός ιεροκήρυκας και κατηχητής στη Πάτρα το 1948, Ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Αμαλιείου Ιδρύματος το 1959, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ–Μετεώρων και Ιεροκήρυκας Τρικάλων Θεσσαλίας το 1961. Διηκόνησε ως Ιεροκήρυκας στο Παγκράτι (Αθήνα) από το 1962 έως το 1975, ενώ διατέλεσε Καθηγητής του Φροντιστηρίου Κατηχητών και Γενικός Διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1967-1980).

Ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Χρυσοπηγή», τον Σύνδεσμο «Ο Ιωάννης Χρυσόστομος», την «Πνευματική Διακονία Νεότητας» (με το οικείο Οικοτροφείο) καθώς και την Ιερά Συνοδική Μονή «Παναγία η Χρυσοπηγή» της οποίας ήταν Ηγούμενος. Συνέγραψε πέραν των εβδομήντα (70) βιβλίων θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου και αρθρογράφησε σε πλείστα περιοδικά και εφημερίδες.

Το 1975 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας. Εξέδωσε την εφημερίδα «Εκκλησιαστική Αλήθεια» της οποίας επί επταετία ήταν Διευθυντής.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς στις 5 Φεβρουαρίου (1978) παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Δικαστικών, Νομαρχιακών και Δημοτικών Αρχών και παραγόντων και πλήθους κόσμου. Από τον θρόνο αυτόν παραιτήθηκε, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα ποιμαντορικής προσφοράς και πλούσιου ευαγούς έργου, στις 4 Φεβρουαρίου του 2006. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του, αφορμή για την απόφασή του ήταν η επιβάρυνση της υγείας του. Επισήμανε μάλιστα ιδιαίτερα ότι η παραίτηση ήταν οικειοθελής, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του “εν περισυλλογή και προσευχή”. Στις 7 Φεβρουαρίου η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την παραίτηση του.

Από την παραίτησή του και μετά, εφησύχαζε στην Ιερά Συνοδική Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής. Κοιμήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2020.