Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας

Διευθυντής:   Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Διεύθυνση:   Πλαΐτου 11, 185 39, Καλλίπολη
Τηλέφωνο:   210 4536.204

 

Η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας ιδρύθηκε το 1990 με πλήρη εξοπλισμό και περιεχόμενο σπουδών Πανεπιστημιακού επιπέδου και λειτουργεί ως εργαστήριο ελευθέρων σπουδών. 

Σκοπός της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας είναι να εμβαθύνει στη Θεολογία της ορθόδοξης εικόνας, να συμβάλει στην κατανόηση και αφομοίωση ιδιαίτερα της Βυζαντινής αγιογραφίας και της παραδοσιακής μας ζωγραφικής (Αρχαίας, Ελληνικής, Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και λαϊκής). 

Διδασκαλία
Στη Σχολή διδάσκονται: Ελεύθερο σχέδιο, Φορητή εικόνα, Μικρογραφία, Τοιχογραφία, Ιστορία τέχνης, Ρυθμολογία, Στοιχεία ψηφιδωτού και συντήρησης εικόνων.

Φοίτηση
Η φοίτηση στη Σχολή είναι 4ετης. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική σε καθημερινή βάση, τόσο για τα μαθήματα εργαστηρίου, όσο και για τα θεωρητικά μαθήματα.
Κατά την διάρκεια της φοίτησης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συλλογικές εργασίες αλλά και να έχουν προσωπική ενασχόληση με το αντικείμενο των μαθημάτων.
Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 5.00 – 9.00 μ.μ. στη Γραμματεία της Σχολής.

 

Μήνυμα Διευθυντή
Το κέντρο επιμορφώσεως βυζαντινής Αγιογραφίας λειτουργεί εδώ και είκοσι δύο χρονια, σε αυτή τη πορεία δώσαμε αρκετούς καλλιτέχνες – αγιογράφους με άρτια εκπαίδευση με νέες ιδέες περί της αγιογραφήσεως φ. Εικόνων και των τοιχογραφιών ανοίξαμε νέους δρόμους, ξεφύγαμε από τα στεγανά και από την αγιογραφία της «συνταγής», ξεγλιστρήσαμε από άκρατους συντηρητισμούς και εξωαγιογραφικούς δογματισμούς. Δώσαμε γνώσεις και έμπνευση ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να κρατήσουμε και να διερευνήσουμε την παράδοσή μας. Επιμείναμε σε νέες τεχνικές που απαιτούνται με την είσοδο νέων υλικών της σύγχρονης τεχνολογίας με διακρητικότητα ώστε να μην παραστρατήσουμε, σαν τους Εβραίους στην έρημο. Υποστηρίζουμε με θέρμη την ιστορική παράδοσή μας, κυρίως στην θεολογική που επικεντρώνεται γύρω από το πρόσωπο του τριαδικού Θεού που έλαβε «μορφήν ανθρώπου» για τη δική μας λύτρωση. Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει πως «η τιμή, ομιλών πάντα για της εικόνες, επί το πρότυπον διαβαίνει» και οι Άγιοι τιμώνται και δοξάζεται στο πρόσωπό τους ο Κύριος τον οποίο αγάπησαν και μιμήθηκαν κατά γράμμα.

Αξίζει να θυμόμαστε πάντα πως η Αγιογραφία εκφράζει το «Άκτιστον» φως και είναι όλο φως (η σκιά είναι το μέσον για να εκφραστεί το φως) και βρίσκει την εφαρμογή του κυρίως στο πρόσωπο του Κυρίου που ο ίδιος μας αναγγέλει! «εγώ ειμί το φως του κόσμου , εγώ ειμί η αλήθεια και η ζωή». Ζωγραφίζοντας τη μορφή του Κυρίου στις εικόνες παρουσιάζουμε την ιστορικότητα του προσώπου του όπου περιγράφουμε την υπόστασή του και οχι τις δύο φύσεις. Η υπόσταση του προσώπου του Κυρίου συνίσταται απο το «ορατό» στοιχείο και το «λόγο». Η εικόνα του Κυρίου μας καταδικνύει πάντα πως ο Κύριος είναι παρών, όπως αναγράφουμε στον προσχεδιασμένο σταυρό στο φωτοστέφανό του «ο ών», εκείνος που προυπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει εσαεί. Αυτά τα θαυμαστά που καλείται να υπηρετήσει με αγάπη και ταπεινότητα ο Αγιογράφος καλούμαστε και εμείς για μια ακόμη χρονιά στις δύσκολες μέρες μας να υπηρετήσουμε με αυταπάρνηση και θα το πράξουμε, γι’αυτό καλούμε όλους τους καλοπροαίρετους να έρθουν κοντά μας και να παλαίψουν μαζί μας για το καλύτερο!

Ευχόμαστε καλή πρόοδο σε όλους.

Κ. Μαρκόπουλος
Διευθυντής

 

Διδάσκοντες
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Ζωγράφος – Αγιογράφος (Διευθυντής)
Γεώργιος Μποζάς, Ζωγράφος – Αγιογράφος (καθηγητής)
Νικόλαος Λιόνδας Ζωγράφος – Αγιογράφος (καθηγητής)
Μίλτος Τσομίδης, Γλύπτης – Ιστορικός (καθηγητής ιστορίας της τέχνης)
π. Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολογία της εικόνας
Μαρία Καρατζόγλου, ιστορικός (ιστορία αρχ/νικής)
Μαρίνα Βλαχάκη, Ζωγράφος (παιδικό τμήμα)

Γραμματεία
κα Μαρία Κορόζου