Ο Μητροπολίτης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ (Μεντζελόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1956. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία και έλαβε την άδεια ασκήσεως δικηγορίας.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ το έτος 1980.

Υπηρέτησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος των Ιερών Ναών Αγίας Τριάδος Αμπελοκήπων, Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, Αγίας Ζώνης Κυψέλης, Καθεδρικού Ναού Αθηνών και Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας.

Το έτος 1983 o Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος του ανέθεσε τα καθήκοντα του υπεύθυνου του δικαστικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το έτος 1985 διορίστηκε, κατόπιν προτάσεως του, από την Ιερά Σύνοδο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέση στην οποία υπηρέτησε ως τον Δεκέμβριο του 2000.

Κατά την διάρκεια των 15 χρόνων της υπηρεσίας του ως Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων επιτέλεσε και καθήκοντα Εκκλησιαστικού Ανακριτή σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Δεκέμβριο του 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.Βαρθολομαίος και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον εξέλεξε Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως, βοηθό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού.

Υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας ως Υπεύθυνος Βοηθός Επίσκοπος στην Βόρειο και Νότιο Αυστραλία με κέντρα το Darwin και την Αδελαΐδα έως τον Απρίλιο του 2002.

Επιστρέφοντας στην γενέτειρά του, προσελήφθη από τον Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρό Καλλίνικο ως Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, θέσεις στις οποίες υπηρέτησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005, όταν κατόπιν προτάσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστόδουλου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ανέθεσε τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέα.

Ομιλεί την Αγγλική, τη Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα.

Μητροπολίτης Πειραιώς εξελέγη στις 28 Φεβρουαρίου 2006. Ονομαστήρια 4 Δεκεμβρίου.