Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη 41, 185 34, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 41 77 159

Fax: 210 41 78 947

E – mail: evaggelistriapirea@gmail.com

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διεύθυνση: Βούλγαρη 50γ, 185 34, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 41 25 619

Ιερείς Ναού:

  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Λεούσης
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Μαυρουδής Γκούμας

Δείτε φωτογραφικό υλικό του Ναού ΕΔΩ.

Ιστορικά Στοιχεία Ιερού Ναού:

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, θεμελιώθηκε το 1892 και εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1896 και αποτελεί το κέντρο της ενοριακής ζωής.

Εξ’ αρχής έγινε μεγάλος, διότι η Ενορία είχε και έχει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό οικογενειών, που σήμερα ξεπερνούν τις 3.000.

Ανήκει στους σταυροειδείς ναούς του ελληνοβυζαντινισμού, με το εγκάρσιο κλίτος να προεξέχει λίγο από τους πλάγιους τοίχους, όμως παρά την ύπαρξη πεσσών δεν υπάρχει τρούλος. Έτσι η κάλυψη της οροφής γίνεται με ξύλινη ουρανία.

Ο ναός είναι πλήρως αγιογραφημένος και κοσμηματογραφημένος σε διάφορες χρονικές περιόδους. Το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του ύφος, σε συνδυασμό με τις διάφορες μεταγενέστερες προσθήκες, καθιστούν δύσκολη την αναγνώριση των ποικίλων εικονογραφικών φάσεων.

Επικράτησε να λέγεται «Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας» και όχι «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Όπως αναφέρει ο Στέφανος Μίλεσης στο βιβλίο του ῾῾Τα θαύματα της πίστεως στον Πειραιά᾽᾽: «Τη δεκαετία του ’20 περισσότερα από δεκαπέντε ατμόπλοια από όλες τις εταιρείες διέκοπταν τα συνήθη δρομολόγιά τους, για να μπορέσουν να καλύψουν το γιγαντιαίο πλήθος που εξορμούσε στο λευκό νησί, το νησί της Τήνου. Και κάποτε τα πλοία αναχωρούσαν σφυρίζοντας με την μπουρού τόσο, που ακούγονταν αργότερα μέχρι την άλλη Παναγία, αυτήν του Πειραιά, την Ευαγγελίστρια Πειραιώς! Την εκκλησία που οικοδομήθηκε ειδικά με τον σκοπό να στεγάσει όσους δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία. Διότι η Ευαγγελίστρια του Πειραιά γι᾽ αυτόν τον λόγο ορθώθηκε! Για να παρέχει παρηγοριά στον προσκυνητή που δεν στάθηκε τυχερός να ανέβει στο κατάστρωμα. Για να μην φύγει άπρακτος από το μεγάλο λιμάνι ο απογοητευμένος χωριάτης, ο Γιαννιώτης, ο Επτανήσιος ή ο Στερεοελλαδίτης που, μετά από μακρινό ταξίδι να φτάσει στον Πειραιά, παρά τον αγώνα του και την προσπάθειά του, έχασε το πλοίο! Γιατί η Ευαγγελίστρια λειτουργούσε παρηγορητικά σαν μια άλλη Παναγία, όχι της Τήνου αλλά του Πειραιά, για τους μη ταξιδιώτες που ένιωθαν δύο φορές κακοτυχία, όχι μόνο γιατί δεν ταξίδεψαν αλλά και γιατί δεν εκπλήρωσαν το τάμα τους!».