Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Πειραιώς

Διεύθυνση: Τέρμα Σαχτούρη, 185 37, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 45 12 097

Fax: 210 45 12 822

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

210 42 85 817 – 210 41 83 022 – 210 41 86 734

Ιερείς:

  • Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π.Ιερόθεος Αργύρης
  • Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π.Θεόφιλος Προυσαλίδης
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π.Ιωάννης Γιαννίσης
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π.Ιορδάνης Κορωναίος
  • Διάκονος π.Δημήτριος Λεονταράκης

Δείτε φωτογραφικό υλικό του Ναού ΕΔΩ.

Ιστορικά Στοιχεία Καθεδρικού Ιερού Ναού:

Η ιστορία του Ιερού Ναού μας, αρχίζει πριν από έναν αιώνα περίπου όταν με δαπάνη δική τους οι μακαριστοί Βασίλειος & Αικατερίνη Γεωργακάκου κτίζουν ένα μικρό ναό σε οικόπεδο που τους παραχώρησε γι αυτό το σκοπό ο Παναγής Σκαμπάς.  Η θεμελίωση του πρώτου μικρού Ιερού Ναού ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου 1874 και εγκαινιάστηκε επισήμως στις 31 Αυγούστου 1875. Ο Ιερός Ναός λειτουργούσε με Ρώσο κληρικό αρχιμανδρίτη μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα.

Κατά την Μικρασιατική καταστροφή, ο Ιερός Ναός είχε μετατραπεί σε σταθμό υποδοχής και περιθάλψεως, φιλοξενώντας γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους έως ότου ταχτοποιηθούν κάπου. Η περιοχή, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, πυκνοκατοικήθηκε και ο Ιερός Ναός κατέστη ανεπαρκής προς εξυπηρέτηση των ενοριτών. Αυτό αποτέλεσε, εύλογη δικαιολογία για την ανοικοδόμηση νέου Ναού, που έκρυβε μέσα της και την ιερή φιλοδοξία των κατοίκων της περιοχής να έχουν έναν αξιόλογο Ναό για τον Άγιο που τιμούσαν. Το πότε ακριβώς, ξεκίνησε η ανοικοδόμησή του, δεν γνωρίζουμε (Η περάτωσή του, αρχικά τοποθετείται 1895-1909). Τα εγκαίνιά του όμως έγιναν στις 29 Νοεμβρίου 1909 από τον Μητροπολίτη Αθηνών κ.κ. Θεόκλητο. Η τελική μορφή του Ναού, παρουσιάζει μικρές παρεκκλίσεις από τα πρώτα σχέδια. Ο νέος Ιερός Ναός είναι μεικτού ρυθμού (παραλλαγής σταυροειδούς μετά τρούλου) και αποτελούσε αρχιτεκτονική αποθέωση όλων των κτισμάτων της περιοχής έως ότου χτίστηκαν το Διαγνωστικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Μεταξά» και οι πολυκατοικίες. Κάποτε ήταν ορατός από διάφορα σημεία της πόλης. Τώρα αρκεί κάποιος να επισκεφτεί τον Ιερό Ναό για να αισθανθεί το δέος που αισθάνονταν οι παλαιότεροι αντικρίζοντάς τον.  Ενοριακός Ιερός Ναός γίνεται το 1911, χωρίς ακόμη εσωτερικά να έχει πάρει την τελική του μορφή. Για άλλη μία φορά, δωρητές,  ενορίτες και όσοι αγαπούσαν τον Άγιο, προσέφεραν από τα χρήματά τους για την αποπεράτωσή του. Σε όλα αυτά τα χρόνια, είχαν συμβεί διάφορα ατυχήματα, τα οποία ανασύρουν δυσάρεστες μνήμες, αλλά και θαύματα που μαρτυρούν την παρουσία του Αγίου.

Η Αγιογράφηση του Ιερού Ναού, ξεκινάει την δεκαετία του ’30. Τα ονόματα των αγιογράφων και δωρητών διασώζονται έως και σήμερα.

Την περίοδο του πολέμου, υπέστη πολλές ζημιές καθώς επίσης και από τους σεισμούς. ‘Όμως οι ενορίτες και μη ( μεγάλος ο κατάλογος από πολλά μέρη της Ελλάδος μεγάλα και μικρά) που αγαπούν τον Άγιο έδωσαν πολλές φορές ακόμη και από το υστέρημά τους προκειμένου ο Άγιος να στέκει μεγαλοπρεπής και να τους προστατεύει όλους έως και τις μέρες μας που την εξωτερική του επισκευή αναλαμβάνει ένας Μέγας Ευεργέτης της Οικουμενικής Ορθοδοξίας με ιδιαίτερη αγάπη στην πίστη και την παράδοση ο Άρχων Έξαρχος Οφφικιάλιος της Μητρός Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.