Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Ρέντη

Τηλέφωνο:  210 48 13 644
Fax:  210 48 35 593
Πνευματικό Κέντρο:  210 4835.593
Διεύθυνση:  Πλατεία Αγ. Ιωάννου, 182 33, Πειραιάς
Ιστότοπος:   –

 

Ιερείς Ναού:

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κατσιάδας

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ρηγίνος Σταματίου

Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος π. Φώτιος Θεοδωρόπουλος

Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος π. Θεόδωρος Σαχτούρης

Ιστορικά Στοιχεία Μητροπολιτικού Ιερού Ναού:

Ιστορικές πηγές δίνουν πληροφορίες για ίδρυση μονής του Άγιου Ιωάννου Προδρόμου στην περιοχή του Ρέντη από το έτος 1664. Τούτο μαρτυρεί «πέτρα παρά την Αγία Τράπεζα…» όπως καταθέτει ο ασκητής μοναχός Βαρλαάμ ο οποίος το 1775 βρήκε το εκκλησάκι μισογκρεμισμένο και εγκαταλειμμένο και έκτισε το μονήδριο με μικρό αριθμό κελιών ,εις το όνομα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, προς τιμήν της φερώνυμου ιεράς μονής αγ. Ιωάννου προδρόμου της Κων/πολεως στην οποία μόναζε.
Η φήμη της θαυματουργού εικόνος του αγίου Ιωάννου έγινε για τους σκλαβωμένους Έλληνες η ελπίδα και καταφυγή, τα μικρά κελιά (τα οποία έχουν κατεδαφιστεί )φιλοξένησαν για αιώνες Έλληνες και Τούρκους κρυπτοχριστιανούς. Τον 19o και τουλάχιστον το πρώτο μισό του 20ού αιώνα χιλιάδες πανηγυριστές συνέρρεαν από παντού στη λαμπρή τοποθεσία του Αγίου Ιωάννη του Ρέντη για να γιορτάσουν.
Όταν η περιοχή ανακηρυσσόταν σε κοινότητα, το 1925, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έκανε δημοπρασία για την επέκταση του ναού προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του πλούσιου προσφυγικού στοιχείου. Αλλά και ο νεότερος ναός κατεδαφίστηκε και στη δεκαετία του 1970 στη θέση του ανεγέρθηκε ένας μεγαλοπρεπής και καλλιεπής ναός.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

5 × 1 =