Χρυσόστομος (Ταβλαδωράκης)

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς κυρός Χρυσόστομος Α΄ (κατά κόσμον Εμμανουήλ),

γεννήθηκε στον Πειραιά το 1909. Το 1935 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και χειροτονηθείς, διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Γραμματέας του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας Αθηνών. Εκλεγείς ως Μητροπολίτης Αργολίδος το 1945, επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην πνευματική ανύψωση του λαού της Μητρόπολης του, την ανέγερση Ιερών Ναών και την ανακαίνιση Ιερών Μονών. Ιδιαίτερα διέπρεψε ως κήρυκας του Θείου Λόγου αφού διέθετε καταπληκτική και σπάνια ρητορική δεινότητα.

Διετέλεσε κατ’ επανάληψιν μέλος της Ιεράς Συνόδου και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στην Ρωσία κατά τους εορτασμούς της συμπληρώσεως 50 ετών από της ανάδειξης του Πατριάρχη Ρωσίας Αλεξίου. Αγωνίστηκε πολύ για την έναντι των ετεροδόξων διαφύλαξη της Ορθόδοξης πίστης, κατά τις διάφορες κινήσεις προσέγγισης των άλλων ομολογιών προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Συνέγραψε και ορισμένες θεολογικού και εποικοδομητικού χαρακτήρα μελέτες.

Με την από 16η Νοεμβρίου 1965 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μετατέθηκε στην νεοσύστατη Ιερά Μητρόπολη Πειραιά. Κοιμήθηκε στις 6 Αυγούστου 1977, αφού ποίμανε ως καλός ποιμένας επί μία 12ετία το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας του Πειραιά.