Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 από την ημέρα κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, προέβη στην ανακήρυξη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου ως προστάτου και εφόρου του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία», αφού ήταν γνωστή σε όλους η αγάπη του Αγίου προς τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό, τον οποίο χαρακτήριζε «άμβωνα», παροτρύνοντας όλους όσοι βρίσκονταν κοντά του να τον ακούν.
Με αφορμή αυτή την ευλογημένη επέτειο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Δημήτρη Αλφιέρη «Εφ’ όλης της ύλης» και αναφέρθηκε στο γενικότερο έργο (φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, ιεραποστολικό) της τοπικής μας Εκκλησίας. Παρών στο ραδιοθάλαμο της Πειραϊκής Εκκλησίας ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος.
«Ο ίδιος ο Άγιος ήταν ο μεγαλύτερος και διαπρύσιος κήρυκας των ευεργετημάτων της Πειραϊκής Εκκλησίας. Εκείνος έδινε τη συμβουλή στα πνευματικά του παιδιά και σε όλο τον κόσμο να ακούνε ‘’το ραδιόφωνο που μιλάει στην ψυχή μας’’ γιατί είναι ένα ραδιόφωνο που σέβεται την Ευαγγελική αλήθεια, που διακρατεί της αμωμήτου πίστεως, των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων και που κυρίως διακονεί τον άνθρωπο πνευματικά, ηθικά, οντολογικά», είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προέβη στην ανακήρυξη του Οσίου Πορφυρίου ως προστάτου της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Υπενθυμίζοντας πως ο Άγιος χαιρόταν να ακούει την Πειραϊκή Εκκλησία και το έλεγε πάντοτε, τόνισε ότι «το ραδιόφωνο αυτό έχει ένα μόνο σκοπό: να είναι άμβωνας της ορθοδόξου πίστεως και να συγκινεί και να συντηρεί στις καρδιές το μήνυμα της Αναστάσεως και την ελπίδα της σωτηρίας».
Ενθυμούμενος την ημέρα εκείνη, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως «η ανακήρυξη ήταν μία πολύ συγκινητική στιγμή», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «απολαμβάνουμε την ευλογία του Οσίου». «Σε πολλά θέματα υπήρξε καταλυτική η προστασία του» είπε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου 2019 και ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του σταθμού μας θα ήταν περίπου έξι μήνες, εν τούτοις, με τις πρεσβείες του Αγίου Πορφυρίου, το σήμα της Πειραϊκής Εκκλησίας εξέπεμψε και πάλι το βράδυ της ίδιας ημέρας.
«Είναι ο προστάτης μας, ο μεσίτης μας προς τον Κύριο, εκείνος που δέεται για εμάς και για όλους τους ευσεβείς ακροατές», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, ενώ αναφερόμενος στις καθημερινές δυσκολίες σημείωσε πως επειδή «είναι πολυδαίδαλος ο κόσμος, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται και η προσευχή και η παρουσία του Αγίου». «Γι’ αυτό τον έχουμε ως προστάτη τον Άγιο Πορφύριο: για να προλαμβάνει όλα αυτά και με την σκέπη την πατρική του και την αγάπη του – επειδή και ο ίδιος βίωσε το έργο το αγαθό της Πειραϊκής Εκκλησίας στη ζωή του και το διεκήρυξε – να γίνεται εκείνος ο κυματοθραύστης των πειρασμών και των δοκιμασιών μας», συμπλήρωσε.
Στην συνέχεια και με αφορμή αίτημα του Δήμου Πειραιά προς την τοπική μας Εκκλησία για την καθημερινή σίτιση Ουκρανών αδελφών μας που φιλοξενούνται σε δομές του Δήμου, το οποίο και έγινε δεκτό, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο γενικότερο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Πειραϊκή Εκκλησία.
«Αυτή είναι η πίστη μας, δεν είναι το έργο μας αυτό. Το έργο μας ως Εκκλησία είναι να αρπάζουμε ψυχές και να τις προσφέρουμε στο Θεό», αλλά επειδή ακριβώς αγαπάμε τον Χριστό τηρούμε την εντολή του «και έχουμε ανοιχτή την αγκαλιά μας σε κάθε άνθρωπο από όπου και αν είναι, όποιος και αν είναι», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζοντας το από ετών όραμά του για την δημιουργία ενός κέντρου αστέγων το οποίο θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες συνανθρώπων μας.
«Έχουμε καταθέσει άπειρες ώρες προσευχής και άπειρη αγωνία στον Πανάγιο Θεό να μας βοηθήσει να φτιάξουμε μία στέγη αστέγων», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας πως «αγωνιζόμαστε γι’ αυτό και ταυτόχρονα μέχρι την ώρα εκείνη προσφέρουμε τη διακονία μας σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη». Υπενθυμίζοντας πως είμαστε το πρώτο λιμάνι της χώρας από το οποίο διέρχονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, τόνισε πως εξ αυτού του δεδομένου «είναι αναπόδραστο το γεγονός ότι θα έχουμε μια αυξημένη διακονία», εκφράζοντας παράλληλα για μία ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι στηρίζουν και ενισχύουν το πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Αναφορά έγινε, επίσης, και στο έργο των εκπαιδευτηρίων της τοπικής μας Εκκλησίας με τον Σεβασμιώτατο να διερωτάται: «εάν δεν υπάρχει η διάδοχη γενιά στην οποία θα μεταλαμπαδεύσουμε τα ζώπυρα της πίστεως που θα παραδώσουμε το έργο αυτό;».
«Είναι το μέλλον μας. Το παιδί είναι το πιο αγαπημένο πλάσμα της δημιουργίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «τα εκπαιδευτήρια έχουν σκοπό να σμιλεύουν αγγέλους, θεοειδή πρόσωπα, πρόσωπα με ελευθερία, με αξιοπρέπεια, με δικαιοσύνη. Πρσόωπα που θα είναι το αύριο το χρυσό της Εκκλησίας και του γένους και της πατρίδος, που θα είναι εκείνοι που θα πυργώσουν τα πρωταρχικά κύτταρα της κοινωνίας που είναι οι οικογένειες».
«Κάθε παιδί που βγαίνει από τα εκπαιδευτήριά μας, που έχει Χριστό και Ελλάδα είναι ένας πλούτος τεράστιος» ανέφερε, τονίζοντας πως τα εκπαιδευτήρια έχουν στελεχωθεί με πρόσωπα δυναμικά, με επιστήμονες κύρους γι’ αυτό και οι επιτυχίες των σχολείων μας είναι πολλές. «Έχουμε μεγάλη επιτυχία στην είσοδο των παιδιών μας στην Ανωτάτη εκπαίδευση και αυτό δείχνει ακριβώς το πόσο σοβαρό και επιστημονικά άρτιο εκπαιδευτικό έργο προσφέρεται στα εκπαιδευτήριά μας», συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφερόμενος για μία ακόμη φορά στις καθημερινές δυσκολίες και τους πειρασμούς που αντιμετωπίζει τόσο το ιεραποστολικό έργο, όσο και η όλη φιλανθρωπική δράση της τοπικής μας Εκκλησίας, υπογράμμισε πως οι προσπάθειες αυτές χρειάζονται την αγάπη των ακροατών και επομένως «η βοήθεια προς αυτή τη διακονία είναι μία βοήθεια προς το μήνυμα του Ευαγγελίου, προς το μήνυμα του Χριστού. Να ακουστεί παντού ανόθευτο, αταλάντευτα ορθόδοξο».
«Το μήνυμα της Ορθοδοξίας διαχέεται σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ερτζιανά της Πειραϊκής Εκκλησίας» για το λόγο αυτό καλούμε όλους σε συστράτευση «και να ξέρουν οι αδελφοί ότι και το παραμικρό δίλεπτο που θα προσφέρουν σε αυτό το χώρο είναι για την διάδοση του Ευαγγελίου», είπε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «αυτό το μήνυμα του Κυρίου καλούμεθα να το εκφράσουμε και δια του λόγου, αλλά κυρίως δια του βιώματος, δια της ζωής μας».