Η μνήμη του Αγίου Νικολάου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η μνήμη του Αγίου Νικολάου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Με τις ιδιαίτερες συνθήκες που προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και προστάτου της ναυτοσύνης, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.

Σήμερα Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του, απευθυνόμενος προς όλους όσοι παρακολουθούσαν μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας,  επεσήμανε πως τιμούμε φέτος τον Άγιο Νικόλαο «σε μία περίοδο πένθους, θλίψεως και οδύνης για την ενσκήψασα πανδημία», η οποία μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε «το πόσο αδύναμοι, ελάχιστοι και μικροί είμαστε», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στο πρότυπο του Αγίου Νικολάου που σήμερα προβάλλει η Εκκλησία μας, τόνισε ότι ήταν εύψυχος, γενναιότατος και αθλητή της αληθείας και της Πίστεως, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα πως «ο Άγιος ήταν και αγωνιστής της πίστεως, αγωνιστής διαπρύσιος». «Είχε μία μεγάλη  εσωτερική δύναμη», είπε ο Σεβασιμώτατος κάνοντας αναφορά στην συμμετοχή του Αγίου στην Α΄  Οικουμενική Σύνοδο. «Στην Σύνοδο αυτή, αυτός ο πραής Επίσκοπος, αυτός ο κανόνας της γνησιότητος και της αληθείας… την ώρα της αγορεύσεως του αιρεσιάρχου Αρείου, ο οποίος προσέβαλλε την αλήθεια της Πίστεως, προσήλθε ενώπιον του Αυτοκράτορος και εράπισε τον αιρεσιάρχη Άρειο. Και τότε αυτή η ενέργεια αποτελούσε έγκλημα καθοσιώσεως».

«Εμείς καλούμεθα να υψώσουμε ευψυχία και γενναιότητα, όπως ακριβώς οι Άγιοί μας. Να προσλάβουμε από εκείνους το Φως του Χριστού που φαίνει πάσι», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τονίζοντας ότι «σε αυτή την εποχή, απέναντι στον αδιόρατο μικροοργανισμό που έχει επιβάλλει στον πλανήτη τον φόβο και τον τρόμο ας ενδυναμωθούμε με τη δύναμη του Κυρίου. Βέβαια τιμώντες τους διακόνους της υγείας, τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται να προσφέρουν ότι δύναται η ανθρωπίνη τέχνη και επιστήμη στα θύματα της πανδημίας. Αλλά το μεγαλύτερο όπλο μας εναντίων αυτής, είναι η μετάνοιά μας. Καλούμεθα να μετανοήσουμε για την αστοχία, την αποκαραδοκία, το έγκλημα με τις μύριες μορφές και ταυτόχρονα να προσλάβουμε το θάρρος, την ευψυχία και την γενναιότητα των Αγίων».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «ο Άγιος Νικόλαος… να εμπνεύσει τη ζωή μας, να μεσιτεύσει προκειμένου να θεραπεύσει ο Θεός αυτή την ασθένεια. Να καταπαύσει η πανδημία και να εμπλησθούμε χαράς και ευφροσύνης, διότι ανατέλλουν Χριστούγεννα, δηλαδή ένωση του Θεού με τον άνθρωπο».

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA μετέδιδε αποσπάσματα στην πρωινή εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».