Η Κυριακή των Βαΐων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

Η Κυριακή των Βαΐων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, Ιερούργησε σήμερα Κυριακή 9 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος μίλησε, μεταξύ άλλων, για την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, αναφέροντας πως η κραυγή του Ωσαννά, με την οποία υποδέχθηκε ο λαός του Ισραήλ τον Κύριο, δεν είναι λατρεία, δεν είναι συνάντηση, αλλά ένας εντυπωσιασμός ο οποίος προήλθε από το γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου.

Επεσήμανε πως οι Ισραηλίτες, έχοντας διαστρεβλώσει τόσο τους προφήτες, όσο και το κήρυγμα του Μεσσία Χριστού, ο οποίος επί τρία χρόνια κήρυττε ότι είναι ταπεινός τη καρδιά και πράος, Τον περίμεναν ως έναν Κυβερνήτη ο οποίος θα αποκαθηλώσει την ρωμαϊκή εξουσία και θα δημιουργήσει την παγκόσμια κυβέρνηση προσφέροντας χρήματα και ηδονές.

«Γι’ αυτό σήμερα εισέρχεται στην πόλη, όχι ως εξουσιαστής με στρατό και μεγαλειώδες άρμα» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, αλλά «έρχεται ταπεινά και απέριττα. Τόσο απλά», εξηγώντας παράλληλα πως η Βασιλεία Του, δεν είναι από τον κόσμο αυτό, αλλά από τον κόσμο τον αληθινό και τη Θεία πραγματικότητα.

«Εκείνος είναι που θα ανέβει στον μαρτυρικό Σταύρο για να μας προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του για πάντα», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς την εκούσια παράδοση, τον δικό Του θάνατο και την Ανάστασή Του, προκειμένου να καταδείξει ότι ο κόσμος μας εδώ είναι ένα στάδιο αθλήσεως.

Ο Κύριος σήμερα έρχεται και πάλι, όχι για να καθίσει στο θρόνο, ούτε για να δοξαστεί, αλλά για να δώσει την ψυχή του ‘’λύτρον αντί πολλών’’, επεσήμανε, τονίζοντας πως «έρχεται μόνος, χωρίς στρατιές αγγέλων, ‘’του παθείν’’. «Πρόβαλε μόνο την απερινόητη αγάπη Του και πέθανε για εμάς» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ο μόνο τρόπος για να μπορέσουμε να συναντηθούμε με τον Χριστό, είναι η συμπόρευση. «Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως ο Κύριος θέλει να σταυρώσει ο καθένας μας μαζί Του τα πάθη, τις αδυναμίες και τις μικρότητες του.

Τέλος, κάνοντας αναφορά στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρθηκε στην πράξη της αδελφής του Λαζάρου, της Μαρίας η οποία έπλυνε με μύρο τα πόδια του Ιησού, κάνοντας λόγο για μία πράξη βαθιάς αγάπης και στοργής. «Αυτό το μύρο ας είναι το απόσταγμα της δίκης μας καρδιάς», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, προτρέποντας όλους αυτή την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, να προσφέρουμε «το απόσταγμα της γνήσιας αγάπης μας προς τον Δημιουργό των απάντων».

Παρών κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ήταν και ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου του Δήμου Πειραιά κ.Γρηγόρης Καψοκόλης, τον οποίο, προ της Απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Παναγιώτου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ευχαρίστησε θερμά για την άψογη συνεργασία του με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το έμπρακτο ενδιαφέρον και την ουσιαστική συμβολή του στο εν γένει έργο του Μητροπολιτικού μας Ιερού Ναού, φροντίζοντας κάθε φορά ο Δήμος του Πειραιά να στέκεται αρωγός στο πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο της Ενορίας.

Δείτε σχετικο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.