Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς Ιερούργησε σήμερα Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ο οποίος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του, επί έξι έτη, Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεώς μας π.Κοσμά Ρισάνου.

«Από σήμερα θα είσαι ο οικονόμος του Μυστηρίου της Χάριτος», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, απευθυνόμενος προς τον π.Κοσμά κατά την σύντομη προσλαλιά του.

Αφού του επεσήμανε πως ο Θεός τον αγάπησε εκ κοιλιάς μητρός, σημείωσε πως Αυτός εμφύσησε μέσα του, τον πόθο και την αγάπη για την Ιεροσύνη. «Ο πόθος αυτός έγινε στοιχείο της προσωπικότητός σου». «Εμφύτευσε μέσα σου τον πόθο για την αγάπη. Να γίνεις Διάκονος, Μέτοχος των ακηράτων Θείων μυσταγωγικών και υπεροχικών αληθειών Tου… κυρίαρχος και οικονόμος του Σώματος και του Αίματός Του», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Τονίζοντας την υψηλή αξία της Ιεροσύνης, Δοξολόγησε τον πανάγαθο Θεός μας, που χάρισε τον π.Κοσμά στην τοπική μας Εκκλησία «και επί έξι ολόκληρα χρόνια έφερες το βάρος και την τιμή της Αρχιδιακονίας», όπως τόνισε, συμπληρώνοντας πως «όλους μας ενέπνευσε και μας εντυπωσίασε η πιστότητά σου, η ακεραιότητά σου, η χαριτωμένη Ευλογία της ζωής σου, ο λόγος σου, ο εξαίρετος και ανδροπρεπής χαρακτήρας σου, η αγάπη σου χωρίς όρια. Ποτέ δεν εγόγγυσες, ποτέ δεν ηρνήθης, ποτέ δεν δικαιολογήθης, αλλά πάντοτε υπήρξες πρωτιστεύων στρατιώτης Χριστού. Πάντοτε υπάκουος, ευγενής, πρόθυμος, προσηνής, με όλη την δύναμη της υπάρξεώς σου».

Με συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε για τους «σεμνούς, ταπεινούς και ένδοξους διακόνους αυτού του Μυστηρίου», αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Ιερέα πατέρα του, π.Ιωάννη και στην πρεσβυτέρα μητέρα του Ελένη, «των οποίων η Ιερατική οικογένεια αποτελεί την πιο απτή απόδειξη της αληθείας της ζωής τους». «Η οικογένεια αυτή έγινε ‘’νυμφαγωγός εις Χριστόν’’ των τέκνων της», είπε χαρακτηριστικά αφού χάρισε στην Εκκλησία μας έναν Μοναχό στον Άγιον Όρος, δύο Ιερείς «και τα υπόλοιπα παιδιά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

«Το θαύμα αυτό έχει και έναν άλλον υπέρτατο αυτουργό», τόνισε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας λόγο για την πρεσβυτέρα του π.Κοσμά, Κυριακή, «αυτό το άνθος της συζυγικής αγάπης, της σοφίας και της Ευλογίας του Θεού που ο Κύριος προόρισε στην ζωή σου».

«Θα είσαι πλέον ένας κρίκος σε αυτήν την βασιλική και υπέρτατη αλυσίδα Αποστολικής διαδοχής μέσα στο σώμα της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, διότι γίνεσαι διάδοχος των Αποστόλων, των Πατέρων, των Μαρτύρων, των Ομολογητών, εντασσόμενος στο σώμα των λειτουργών των Θείων και αρρήτων Μυστηρίων», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τον π.Κοσμά, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «η Εκκλησία μας, προβάλλει με πιστότητα τον ιστορικό ρεαλισμό της Θείας Αποκαλύψεως», διότι η πίστη μας δεν αναφέρεται σε κάποιον άγνωστο Θεό, «αλλά στον προσωπικό Κύριο, ο οποίος ομίλισε σε συγκεκριμένους ανθρώπους πρόσωπο προς πρόσωπο. Ομίλισε στις κραταιές εκείνες ψυχές που ηγάπησαν το φως και όχι το σκοτάδι». «Είμαστε κοινωνοί του προσωπικού Θεού, ο οποίος ήρθε να χαρίσει τον εαυτό Του για να γίνει ο κάθε άνθρωπος Θείας φύσεως κοινωνός και μέτοχος», κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα κατά τον χειροτονητήριο λόγο του, ο μέχρι πρότινος Αρχιδιάκονος της τοπικής μας Εκκλησίας, αναφέρθηκε τόσο στα χαρίσματα που θα πρέπει να έχει ο Ιερέας, όσο και στην αποστολή του.

«Η αγία ιεροσύνη που από παιδί λάτρεψα και πολύ αγάπησα είναι το όνειρό μου, που σήμερα ολοκληρώνεται και τελειοποιείται στο πρόσωπό μου αν και ανάξιος και ευτελής αμαρτωλός», είπε χαρακτηριστικά ο π.Κοσμάς συμπληρώνοντας: «Αναλογίζομαι τι μεγάλη τιμή, τι μεγάλη κλήση, τι φοβερό δώρο είναι αυτό που καταξιώνεται ο ιερέας, αλλά και πόση η αγάπη και η φιλανθρωπία του θεού που ανέχεται, καταδέχεται και επιτρέπει τα άρρητα και απερινόητα μυστήρια στον τιποτένιο και ανεπαρκή άνθρωπο.

Κάνοντας μνεία στον τιμώμενο σήμερα Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά, υπογράμμισε πως «δεν είναι και λίγη υπόθεση να ανήκεις και εσύ σε αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα που ξεκινά από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό και Θεό, τους Αποστόλους, τους Αγίους, τους πατέρες και φτάνει μέχρι σήμερα, μέχρι τους Αγίους και τους Πατέρες του αιώνα μας, που όλοι μαζί απαρνήθηκαν τον εαυτό τους και σήκωσαν τον Σταυρό τους και ακολούθησαν τον Χριστό».

Αναφερόμενος στον προστάτη Άγιό του ιερομάρτυρα και ισαπόστολο Πατροκοσμά τον Αιτωλό, επεσήμανε πως «μου αρκεί αυτό, που μέσα από απλά αλλά τόσο διδακτικά λόγια μας παραγγέλλει ο Άγιος μου για τον ιερέα: ‘’ακόμη και αν συναντήσεις μπροστά σου έναν ιερέα και έναν Άγγελο θα πρέπει πρώτα τον ιερέα να ασπαστείς και έπειτα τον Άγγελο’’.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο π.Κοσμάς τόνισε πως «ο προσεκτικός και προσευχόμενος ιερέας δεν σταματά στο ναό τη Θεία Λειτουργία αλλά θα την συνεχίσει στην καθημερινή του ζωή. Το θυσιαστήριο θα είναι πλέον η καρδιά του όπου και αν σταθεί, ότι και αν κάνει, ότι και αν πει, όλα θα πρέπει να αποπνέουν Χριστό. Ένας τέτοιος λειτουργός είναι όντως ευωδία Χριστού».

Ευχαριστώντας Υιικά και από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, για όλες τις ευλογημένες στιγμές που τα έξι χρόνια της διακονίας του, έζησε δίπλα του ως Αρχιδιάκονος, τόνισε:

«Στο πρόσωπό σας είδα τον άνθρωπο της θυσίας, της αληθείας, της εργατικότητος χωρίς όρια στον αμπελώνα του Κυρίου, τον άνθρωπο της ανεξικακίας και της απολύτου ευγενείας από τους μεγαλυτέρους μέχρι τους μικροτέρους. Για όλο αυτό το διάστημα που υπηρέτησα κοντά σας, πιστεύω απόλυτα ότι διδάχθηκα, απέκτησα εμπειρίες, μοιράστηκα έστω και ένα μέρος από τον αγώνα σας και την αγωνία σας καθώς και την πολύ σας ανησυχία για το σημερινό γίγνεσθαι. Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να πω πολλά λόγια, θα είναι φτωχά και ελλιπή, άλλωστε όλοι γνωρίζουν την γεμάτη αγάπη και στοργή μεγάλη καρδιά σας, και το πνευματικό σας έργο το οποίο αντηχεί όχι μόνο στην Πειραϊκή Εκκλησία αλλά σε όλη την οικουμένη. Δύο λέξεις μόνο θέλω να ψελλίσω καρδιακά και ταπεινά και αυτές είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα αληθινό και ειλικρινές συγγνώμη. Και το μεν ευχαριστώ ανήκει στην πατρική σας αγάπη που αγκάλιασε όχι εμένα μόνο προσωπικά αλλά και όλη μου την οικογένεια, το δε συγγνώμη ανήκει στην γλυκύτητα τις ψυχής σας που παρέβλεπε και διέγραφε κάθε φορά τα λάθη μου, τις παραλείψεις μου και τα δύσκολα σημεία του χαρακτήρα μου. Δεν έχω τίποτα αντάξιο να σας αντιπροσφέρω».

Προ της Απολύσεως, αφού του παρέδωσε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής το οποίο απέκτησε από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού με βαθμό «Άριστα», του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και ανακοίνωσε πως θα τοποθετηθεί, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του π.Κοσμά, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πειραιώς.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, προχείρησε σε Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τον π.Σιλουανό Τζουμανέκα.

[/vc_column][/vc_row]