Η Ακολουθία του Νυμφίου (ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας), στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Η Ακολουθία του Νυμφίου (ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας), στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς, σε κλίμα κατάνυξης, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας), το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού, ενώ πλήθος κόσμου προσήλθε στην Ιερά Ακολουθία. Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον συμβολισμό της λιτανείας της εικόνος του Νυμφίου εντός του Ιερού Ναού, ο οποίος φανερώνει την απτή και ψηλαφητή αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, την ίδια στιγμή που γενεές ανθρώπων αναδεικνύονται καταφρονητές Αυτού. Σημείωσε, επίσης, πως την εβδομάδα αυτή όπως και η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου, έτσι και εμείς πρέπει να προσφέρουμε στον Νυμφίο των ψυχών μας το άδολο απόσταγμα της αγάπης μας προς Εκείνον. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα δύο είδη ιερωσύνης που διαθέτει η Εκκλησία, την ειδική και τη γενική και στάθηκε στη δεύτερη. Επεσήμανε πως ο κάθε άνθρωπος είναι ιερεύς στο ιερό της υπάρξεώς του και πως όταν εισέρχεται στο ταμείον και επικαλείται τη χάρη του Θεού, φορεί τα άμφια της θείας χάριτος και εισοδεύει στο άγιο θυσιαστήριο της καρδιάς του. Η Εκκλησία μας ζητεί αυτό το άνοιγμα που προσφέρει η γενική ιερωσύνη ιδιαίτερα κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτή η μέθεξη που προσφέρουν οι άγιες αυτές ημέρες, τόνισε, οδηγεί τον άνθρωπο στην κοινωνία με τον Νυμφίο, στην Αγιότητα, συμπληρώνοντας πως η Εκκλησία καλεί τον καθένα να ανοίξει την καρδιά του στον Νυμφίο, να αποθέσουμε τα βάρη των αμαρτιών μας και να Τον ακολουθήσουμε στην πορεία προς την Αγιότητα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αφού αναφέρθηκε στον δίκαιο Πατριάρχη Ιωσήφ και στο πάθημα της ακάρπου συκής, υπογράμμισε ότι ο καθένας άνθρωπος, όσους και αν γνωρίζει ή όσοι και αν τον γνωρίζουν, κάποια στιγμή, άγνωστη «ἢ, ὀψὲ, ἢ, μεσονύκτιον, ἢ, ἀλεκτοροφωνίας, ἢ, πρωί» θα έρθει πρόσωπο προς πρόσωπο με τον ίδιο τον Κύριο.

Την Ακολουθία του Νυμφίου παρακολούθησε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του. Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον κ.Κατσαφάδο, στους εφημερίους του Ναού και τους παρισταμένους πιστούς υγεία και καλή Ανάσταση.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου.