Με την ξεχωριστή παρουσία του Ηγουμένου της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου πραγματοποιήθηκε η 33η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως

Με την ξεχωριστή παρουσία του Ηγουμένου της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου πραγματοποιήθηκε η 33η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως

Με την ξεχωριστή παρουσία του Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στο Βεάκειο Θέατρο η 33η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στην εκδήλωση αυτή, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη της Ιεραποστολικής περιόδου, συμμετείχαν με τον ενθουσιασμό, τη ζωντάνια και τη χαρά τους, νέοι και νέες από τα Κατηχητικά Σχολεία και τις Νεανικές Συντροφιές και δραστηριότητες των Ενοριών μας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς, παιδικές και νεανικές χορωδίες, δρώμενο αφιερωμένο στον Καπετάν Κώττα και τη Μακεδονία, ενώ μέλη της Θεατρικής μας ομάδας παρουσίασαν το έργο «Φωνάζει ο κλέφτης», του Δημήτρη Ψαθά.

Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ευχαρίστησε μικρούς και μεγάλους οι οποίοι στήριξαν με την παρουσία τους τον θεσμό αυτό της τοπικής μας Εκκλησίας.

«Το δώρο του Κυρίου μας, είναι η χαρά. Η απόλυτη χαρά. Η αγνή, άδολη, ανόθευτη και Ευλογημένη χαρά. Η αγάπη χωρίς όρια. Και αυτή η χαρά του Χριστού σήμερα εκφράζεται κατά τρόπο διθυραμβικό, εκφαντορικό, υπέροχο, από τις γνήσιες εικόνες του, από τα παιδιά μας, από τα δώρα του Θεού στη ζωή μας, από το χαμόγελο του ουρανού στη φλεγομένη γη μας», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η χαρά του Χριστού, πρέπει να είναι το απόσταγμα της άδολης και αγνής καρδιάς μας».

Επεσήμανε πως «τα παιδιά μας είναι το πιο αληθινό πρότυπο του Χριστού. Γι αυτό και Εκείνος τα πήρε και τα ύψωσε ανάμεσα στους ανθρώπους και κάλεσε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να μιμηθεί τα παιδιά για να γίνει άξιος να εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού, στην κοινωνία της αγάπης Του, στην ενότητα της Αγιότητός Του».

Αναφερόμενος στον θεσμό της Γιορτής Νεολαίας, εξέφρασε την συγκίνησή του για τα «33 χρόνια πνευματικής σποράς στον αγρό τον αγνό των παιδιών μας. Μια ολόκληρη γενιά που προσφέρεται στον αιώνιο Θεό, αλλά και στον αιώνιο άνθρωπο που τρέφεται και νοηματοδοτείται με τα ζώπυρα της πίστεως από τον Ευαγγελικό Λόγο».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς τους υπευθύνους Ιερείς Νεότητος των Ενοριών, τους Κατηχητές, τις Κατηχήτριες και τους υπευθύνους των δραστηριοτήτων, τους οποίους και κάλεσε να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα, προκειμένου οι νέοι μας να βρίσκουν παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση.

Ιδιαίτερη στιγμή της 33ης Γιορτής Νεολαίας της τοπικής μας Εκκλησίας, ήταν το κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ και η απόδοση προς το πρόσωπου του γέροντα, της ανώτατης τιμητικής διακρίσεως της Μητροπόλεώς μας, του Σταυρού του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, μετ’ αστέρος.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Καθηγουμένου, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως «είναι μέγιστος ευεργέτης όλης της Εκκλησίας και ιδιαιτάτως της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως», επισημαίνοντας παράλληλα πως σε αυτή την εποχή «ο Θεός μας χάρισε ένα τόσο εμπνευσμένο πνευματικό πατέρα, ποδηγέτη και μέντορα ο οποίος δεν φείδεται κόπων και μόχθων για να κηρύξει Χριστό και Αλήθεια, για να μεταφέρει στον κόσμο της φθοράς το αιώνιο και άφθιτο μήνυμα του μοναχικού ιδεώδους, της υπερβάσεως του κτιστού και του κόσμου της φθοράς και του θανάτου».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον γέροντα Εφραίμ και για την προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 10 υποτροφιών στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, οι οποίες θα δοθούν από την νέα σχολική χρονιά.

Ευχαριστώντας, από την πλευρά του, ιδιαίτερα ο Γέροντας Εφραίμ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, απευθυνόμενος προς όλους οι οποίοι κατέκλισαν από νωρίς το Βεάκειο Θέατρο, εξέφρασε την συγκίνησή του για «το σφρίγος των παιδιών και την μέριμνα της Εκκλησίας που εκφράζεται από το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας, ο οποίος πραγματικά χαίρεται και αγάλλεται για την παρουσία και την καλλιέργεια των παιδιών», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Είναι μία Ευλογία ιδιαίτερη για όλο το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας», τόνισε ο Γέροντας Εφραίμ, αναφερόμενος στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τα οποία, όπως είπε, πορεύονται παρόλες τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Ζούμε σε δύσκολες ημέρες, ζούμε σε καιρό αβεβαιότητος και ανασφάλειας. Όμως είναι πολύ καλό που αγαπάτε την Εκκλησία και μετέχετε στις Ενοριακές Εκδηλώσεις που εκφράζονται σήμερα από κοινού», υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο άνθρωπος, ναι μεν χαίρετε με όλα αυτά, αλλά όμως να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κάτι άλλο βαθύτερο». «Πίσω από το επάγγελμα, πίσω από το λειτούργημά μας, πίσω από την κάθε προσφορά μας και την κάθε θυσία μας, κρύβεται το αιώνιο αγαθό που λέγεται αιωνιότητα. Να μην ξεχνάμε την σωτηρία της αθανάτου ψυχής μας»., είπε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

«Η ζωή φεύγει», συμπλήρωσε, «αλλά ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής, όπως έλεγε και ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ είναι για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Γι αυτό μαζί με τα γράμματα που διδάσκεσθε, μαζί με την μόρφωση που δέχεστε – και χαίρομαι γιατί είστε μέσα στην Εκκλησία σαν υγειά μέλη της – να μην λησμονείτε μαζί με τα γράμματα να μαθαίνεται και του Θεού τα πράγματα».

Κάνοντας λόγο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και την Αθωνιάδα Ακαδημία, (η οποία είναι προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου) από την οποία ξεκίνησε ο Άγιος, υπογράμμισε πως «η μόρφωση είναι σωστή όταν παρέχεται δια μέσου της Εκκλησίας».

Εκφράζοντας την αγωνία του για την χώρα μας και τις δυσκολίες που περνάει ο λαός μας, σημείωσε πως «εμείς στο Άγιον Όρος μπορεί να σωματικά να είμαστε μακριά σας, αλλά πονάμε και ανησυχούμε για το λαό μας. Πονάμε για την Ελλάδα μας» είπε με έμφαση ο Γέροντας Εφραίμ κάνοντας αναφορά σε όραμα που του είχε μεταφέρει ο Άγιος Παϊσιος, ο οποίος είδε την Παναγία να σκεπάζει την Ελλάδα με το ωμοφόριό της.

Ολοκληρώνοντας την σύντομη προσλαλιά του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ τόνισε πως «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ορθοδοξίας», ενώ αναφερόμενος στην πνευματική προσφορά του Άθωνα επεσήμανε: «Προσευχόμεθα για εσάς, προσευχόμεθα για τα παιδιά σας, προσευχόμεθα για το γήρας, προσευχόμεθα για όλο τον λαό μας, ώστε όλοι να ξυπνήσουμε, να ποθούμε το Θεό, όλοι μας να εκζητούμε το Θεό, όλοι μας να αγαπήσουμε το Χριστός μας και με αυτό τον τρόπο και αυτή τη διάθεση να προχωρούμε».

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.