Άκρως επιτυχημένη η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στο κατάμεστο από κόσμο Βεάκειο Θέατρο.

Άκρως επιτυχημένη η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στο κατάμεστο από κόσμο Βεάκειο Θέατρο.

Στο κατάμεστο από κόσμο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στο λόφο της Καστέλλας, σε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή βραδιά με έντονες στιγμές συγκίνησης, αλλά και χαράς, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 η μεγάλη φιλανθρωπική και επετειακή συναυλία που διοργάνωσε η Ι.Μητρόπολη Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και του Ε.Β.Ε.Π.

Η όλη εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό σκοπό και ήταν αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τα τραγικά εκείνα γεγονότα, αλλά στους ανθρώπους της Γ΄ και Δ΄ ηλικίας, αφού σε λίγες ημέρες (1η Οκτωβρίου) θα τιμήσουμε την ημέρα που είναι αφιερωμένη στον παππού και τη γιαγιά.

Στην συναυλία, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας είχε ο Στέλιος Φωτιάδης, τραγούδησαν η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, σχετικά με την Σμύρνη γεγονότα, αφηγήθηκε η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη, ενώ συμμετείχε και το παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους για την παρουσία τους σε αυτή την «εκδήλωση τιμής, αγάπης και κοινωνικής προσφοράς», αλλά και την βαθιά του «φόρτιση και τη συγκίνηση για την αποψινή γιορτή που είναι ουσιαστικά μία εορτή μνήμης», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Όλοι μαζί απλώνουμε το χέρι και ανάβουμε ένα κεράκι για τις ψυχές όλων αυτών των μαρτύρων και ηρώων που έπεσαν εκεί στη γη της Ιωνίας, στη Μικρά Ασία, την πολυαγαπημένη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις τρείς νικηφόρες Συνθήκες (Μούδρου, Παρισίων, Σεβρών), διερωτήθηκε «πως μπορεί η Ελλάδα που ήταν στις νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να βρεθεί σε αυτή την τραγική κατάσταση;». «Αιτία, δυστυχώς, η διχόνοια και η διαίρεση του λαού», «το μίσος, η πνευματική και ηθική αποσάθρωση» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως «όλα αυτά οδήγησαν στο να ξεριζωθεί ο Ελληνισμός τόσο βίαια από τις πατρογονικές του εστίες και να γίνει πρόσφυγας». «Αυτή η διχόνοια ήταν η αιτία αυτής της τραγωδίας και αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Γηροκομείο Πειραιώς, μιας και η 1η Οκτωβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στην Γ΄ ηλικία, σημείωσε πως το ίδρυμα αυτό 130 χρόνια τώρα «αγωνίζεται να προσφέρει ένα μεγάλο ανοιχτό σπίτι, μία μεγάλη ζεστή αγκαλιά για τους ανθρώπους που μας έδωσαν τόσα πολλά με το βιός τους και τη ζωή τους και τώρα έχουν την ανάγκη μιας ήρεμης, γαλήνιας και Ευλογημένης συντροφιάς», χωρίς, όπως υπογράμμισε, το ίδρυμα να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρος.

Τέλος, αναφερόμενος στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας, επεσήμανε πως «το μεγάλο λιμάνι είναι αναγκαίο να θέλει και να πρέπει και να μπορεί να προσφέρει στοργή και αγάπη σε κάθε άνθρωπο που έρχεται εδώ», χωρίς καμία απολύτως διάκριση, «γιατί εδώ ακριβώς χτυπάει η καρδιά μας και η καρδιά μας συντονίζεται με κάθε καρδιά που πονάει» και εμείς ως Εκκλησία, αν και ο σκοπός μας είναι να γίνουν οι ψυχές των ανθρώπων Θεοφόρες, «δεν μπορούμε να αδιαφορούμε όταν κάποιος πονάει και σφαδάζει δίπλα μας».

«Για αυτούς τους τρεις μεγάλους σκοπούς γίνεται αυτή η γιορτή», είπε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, ευχαριστώντας θερμά όλους όσοι «με αγάπη και φιλοστοργία δίνουν τον εαυτό τους στο έργο της Εκκλησίας μας».

Στην Εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Μπάγια Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Αλφιέρης, παρέστησαν: ο Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας Γεώργιος Σταμάτης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστίνα Καλογήρου, οι Βουλευτές Ιωάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, κ.Θεόδωρος Δρίτσας και Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟΚ. – ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χριστίδης, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιος Γιάννινας, ο Εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος Νικόλαος Πολέμης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Σπυρίδων Ευαγγελίδης, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Μαραγκάκη, η πρ.Προϊσταμένη του Εφετείου Πειραιά Αγγελική Κόφφα, η πρόεδρος της Alter Ego Media Φωτεινή Υψηλάντη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς Νικόλαος Πλατανησιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Καψοκόλης, Κυριακή Μπουρδάκου, Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρος Καπράλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μητροπόλεως Ύδρας Αρχιμ.Νεκτάριος Δαρδανός, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλειος Κορκίδης και ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμ.Δαμασκηνός Πετράκος.