Μητροπολίτης Πειραιώς: «Ο Ουρανός είναι το μέλλον μας».

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Ο Ουρανός είναι το μέλλον μας».

Στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Δραπετσώνας Ιερούργησε σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος αρχικά στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, η οποία παρουσιάζει τα γεγονότα της Αναστάσεως και της Αναλήψεως του Κυρίου μας, τόνισε «ότι υπάρχει μία αντίφαση, διότι ενώ ομιλεί περί μίας αποχωρήσεως, μιας αναχωρήσεως, μιας μεταβάσεως, την ίδια στιγμή εκείνοι οι οποίοι αποχωρίζονται τον ηγαπημένον, επιστρέφουν στα ίδια με τα χαράς μεγάλης». «Πώς ερμηνεύεται πραγματικά και ουσιαστικά αυτή η διπλή πραγματικότητα;» διερωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος.

«Αυτός που κατέβηκε από τον ουρανό στη γη… είναι ο Θεός Λόγος. Αυτός δια του Οποίου συγκροτείται και συγκρατείται όλο το σύμπαν, όλη η δημιουργία, όλη η ζωή. Αυτός ο όποιος συνέλαβε υψηλές ιδέες, όλη την κτιστή πραγματικότητα και την οντοποίησε δια του Αγίου Πνεύματος. Αυτός κατέβηκε στη γη. Αυτός μίλησε με εμάς. Αυτός μας εξήγησε και επιβεβαίωσε το κήρυγμα, όχι με θεωρίες, ντιρεκτίβες και ετσιθελισμούς, αλλά υπογράφων με το αίμα Του και με τη ζωή Του τον λόγον Του», επεσήμανε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στο γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου και υπογραμμίζοντας πως ανεβαίνει στον ουρανό «το αιώνιο πρότυπο όλων των ανθρώπων, όλων των εποχών, όλων των γενεών, όλων των ιστορικών περιόδων», τόνισε πως ο Κύριος «ανεβαίνει και ως Θεάνθρωπος», σημειώνοντας πως «με τον τρόπο αυτό ο Θεός εγκαθιστά τον άνθρωπο μέσα στην ζωή του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Αυτό που λέμε ‘’ουρανός’’ είναι ένας άλλος τρόπος υπάρξεως», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας πως ο Κύριος ανεβαίνει στον ουρανό και μας εγκαθιδρύει μέσα στο Θρόνο της τρισηλίου Θεότητος και γινόμαστε μέτοχοι της Θείας Ζωής «και έτσι ο άνθρωπος, ψυχή και σώμα, καλείται να γίνει Άγιος, Θεός κατά Χάριν, Χριστός κατά Χάριν», ενώ, συμπλήρωσε, για να αποκτήσουμε αυτή τη δύναμη της αιωνίου ζωής, ο Χριστός μας τρέφει με το Σώμα και το Αίμα Του.

Η ψυχή μας, εάν είναι καθαρή και Αγία, καλείται να περάσει στην επομένη διάσταση, να δει αυτόν τον ουρανό του Θεού που είναι η Βασιλεία του Θεού, που είναι η ζωή του Θεού, που είναι η άκτιστη Χάρη του Θεού, που μέσα εκεί καλούμεθα να εισέλθουμε και εμείς και να ζήσουμε αυτή την καινότητα της ζωής», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και κάνοντας παράλληλα σαφή αναφορά σε όσους επιθυμούν την καύση του σώματος μετά τον θάνατο, συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε χώμα όπως λένε. Δεν είναι εδώ ο ουρανός. Δεν είναι εδώ η ζωή και ο παράδεισος όπως λένε ανοήτως. Εδώ ξεκινούν όλα, αλλά η πνευματική διάσταση της υπάρξεως είναι εκεί όπου βρίσκεται ο Δημιουργός της ζωής. Εκεί όπου υπάρχει το φως και η πληρότητα. Εκεί που δεν υπάρχει το όριο, η σχετικότητα και η έλλειψη του παρόντος κόσμου». «Εκείνος είναι ο ουρανός και έρχεται στην καρδιά μας και η καρδιά μας γίνεται ουρανός».

Η σημερινή εορτή της Αναλήψεως «ερμηνεύει την οντολογία μας, μας λέει ποιοι είμαστε, μας διδάσκει ποιο είναι το μέλλον μας, ποια είναι η πορεία μας, ποια είναι η στοχοθεσία της ζωής μας», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας ότι «ο Χριστός καλεί όλους εμάς να κατανοήσουμε ότι είμαστε μεγάλοι, σπουδαίοι. Είμαστε τα παιδιά του Βασιλέως της Δόξης». «Είμαστε οι άρχοντες της Δημιουργίας».

«Ο Ουρανός είναι το μέλλον μας. Ο ουρανός είναι η ψυχή και η ζωή μας και αυτό μπορούμε να το διαβεβαιώσουμε μέσα μας εάν το ζήσουμε, γιατί ο Θεός είναι εμπειρία» και οι Άγιοι αυτή την εμπειρία τη βίωσαν», κατέληξε.

Θυμίζουμε ότι στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Δραπετσώνας υπάρχουν πέντε Ιερά Παρεκκλήσια: Των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Στυλιανού και του Ευγνώμονος Ληστού.

Ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό υλικό.