Μητροπολίτης Πειραιώς: Αυτή η εκδήλωση σήμερα είναι ένα κεράκι μνήμης σε αυτούς τους μάρτυρες που μας χάρισαν την αυτοσυνειδησία μας…

Μητροπολίτης Πειραιώς: Αυτή η εκδήλωση σήμερα είναι ένα κεράκι μνήμης σε αυτούς τους μάρτυρες που μας χάρισαν την αυτοσυνειδησία μας…

Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 29 Μαΐου 2022 στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κωνσταντίνεια 2022», όπου συμμετείχε και ο Ιεροψαλτικός Σύλλογος Θήβας «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Άρχοντα υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ.Γεώργιο Χατζηχρόνογλου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε αρχικά πως «μόνο το ‘’Χριστός Ανέστη’’ συμπυκνώνει τα πάντα, ερμηνεύει τη ζωή και μας δείχνει τους ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες της Θείας Δυνάμεως και αληθείας».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στο πρόσωπο του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, σημείωσε πως «αυτός ο άνδρας, που έπεσε στην πύλη του Ρωμανού, είναι μεγάλος όχι γιατί απλώς έπεσε, αλλά γιατί έγινε σύμβολο με το θάνατο του και τη θυσία του για το σκλαβωμένο Γένος και μετέγγισε αυτό το θυρεό της νίκης, της αιώνιας νίκης, πέρα από το Σταυρό και το θάνατο, στις ψυχές των υποδούλων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό ακριβώς ενέπνευσε ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς στις συνειδήσεις των ανθρώπων εκείνων που πέρασαν μέσα από τον κλαυθμό, από τον Καιάδα, από τον βαθύτατο εκείνο παραπικρασμό της σκληράς δουλείας».

Υπενθυμίζοντας πως εκείνα τα χρόνια όποιος εξισλαμιζόταν «χανόταν για το γένος, γινόταν Τούρκος. Έπαυε να είναι πια Έλληνας», τόνισε με έμφαση πως «χρωστάμε τιμή και δόξα στον μεγαλομάρτυρα της Κωνσταντινούπολης, γιατί διεκράτησε με τη θυσία του τη συνείδηση του Γένους και μας χάρισε αυτή την ελεύθερη Πατρίδα μέσα στην οποία μπορούμε να ανθίζουμε, να διανοούμεθα, να σκεπτόμεθα, να υπάρχουμε».

«Αυτή η εκδήλωση σήμερα είναι ένα κεράκι μνήμης σε αυτούς τους μάρτυρες που μας χάρισαν την αυτοσυνειδησία μας, την ιδιοπροσωπία μας, την ύπαρξή μας», είπε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως «ένας τέτοιος μάρτυρας, ζωντανός μάρτυρας είναι ο Γιώργος Χατζηχρόνογλου». «Γι’ αυτό και τον τιμούμε με πολλή αγάπη, με πολύ σεβασμό και ασπαζόμεθα τον αγώνα του, την προσφορά του τη διαχρονική και ευχόμεθα τα έκγονά του να συνεχίσουν το μεγάλο, το εθνικό, το θρησκευτικό, το πνευματικό του έργο», σημείωσε προσφέροντάς του αναμνηστική πλακέτα.

«Θέλουμε να του πούμε ότι τον αγαπούμε πολύ, τον σεβόμαστε πολύ και τον ευγνωμονούμε πολύ για το έργο του και την προσφορά του», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος δωρίζοντάς του και μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι οποίοι «έβγαλαν», όπως χαρακτηριστικά είπε, «την Εκκλησία μέσα από τις κατακόμβες και μας χάρισαν αυτή τη χιλιόχρονη χριστιανική αυτοκρατορία που υπήρξε ο κυματοθραύστης κάθε αιρέσεως και κάθε κακοδοξίας και μας δώρισαν αιώνια και ακαινοτόμητη την πίστη των Αποστόλων και των Αγίων εννέα Οικουμενικών Συνόδων».

«Γύρω μου είδα ανθρώπους που με περιβάλλουν με αγάπη. Είδα ανθρώπους οι οποίοι μιλάνε για μένα περισσότερο από ότι είμαι.Πιστεύω και θέλω να είμαι αντάξιος αυτής της τιμής την οποία μου κάνατε σήμερα» είπε στην συνέχεια εμφανώς συγκινημένος ο κ.Γιώργος Χατζηχρόνογλου, ευχαριστώντας θερμά τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την εκδήλωση αυτής της τιμής.

Ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε την Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στον Πρωτοπρεσβύτερο π.Σπυρίδωνα Βασιλάκο, ευχόμενος οι Άγιοι «να τον περισκέπουν και να ευλογούν το έργο του και την ποιμαντική του διακονία».

Στο τέλος τα μέλη των χορωδιών, παρέλαβαν από τον Σεβασμιώτατο αναμνηστικά.