Συνέντευξη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς στον Ρ/Σ ALPHA 98.9

Συνέντευξη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς στον Ρ/Σ ALPHA 98.9

Στη εκπομπή «Καλή παρέα» του Ραδιοφωνικού Σταθμού ALPHA 98.9 και στον Δημήτρη Αλφιέρη μίλησε χθες Σάββατο 30 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Ερωτώμενος για το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως το θέμα αυτό τίθεται όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στην Κυβερνητική εξουσία.

«Είναι μία σημαία ευκαιρίας του θέμα αυτό, ενώ στην ουσία δεν υφίσταται», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας λόγο για το Σύνταγμα του 1975 το οποίο «καθόρισε ρητά, σαφέστατα και ολοκληρωμένα τις διακριτότατες σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας»

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο συνδημιουργός του Ελληνικού Κράτους, επισημαίνοντας με έμφαση πως η πίστη του λαού μας κράτησε την ιδιοπροσωπία μας, μέσα από ποταμούς αίματος μαρτύρων και Αγίων.

«Παρόλα αυτά το Κράτος μας είναι ουδετερόθρησκο» σημείωσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Κράτος μας είναι μία πολυδύναμη πολιτεία, ουδετερόθρησκη και αυτό αποδεικνύεται, όχι με φαντασιώσεις και ιδεολογήματα, αλλά με τα νομικά κείμενα».

Στη συνέχεια και ύστερα από σχετική ερώτηση έκανε μικρή ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στην αναγνώριση και τις αρμοδιότητες των μουφτιών. «Η Εκκλησία δεν έχει κάποιο ειδικό προνόμιο στην Ελληνική πολιτεία, αλλά για ιστορικούς λόγους αναγνωρίζονται τα ιστορικά πρόσωπα ως προς τος νομικές τους σχέσεις, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, την ίδια στιγμή που για τους ίδιους ιστορικούς λόγους οι μουσουλμανικές θρησκείες και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες και το Ελληνικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο είναι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με περισσότερες αρμοδιότητες», σημείωσε.

Ερωτώμενος για την μισθοδοσία των κληρικών επεσήμανε πως «αυτό είναι ένα θέμα που τίθεται, δυστυχώς, ως σημαία ευκαιρίας από ολόκληρο το πολιτικό πλαίσιο και φάσμα», θυμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως το Ελληνικό Κράτος έχει δημεύσει το 96% της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως στη χώρα μας δεν έχουμε σύστημα θεοκρατικό και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Πολιτεία πολλές φορές νομοθετεί εις βάρος της Εκκλησίας, αναφέροντας σειρά τέτοιων νομοθετημάτων που αφορούν τον πολιτικός γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης, την καύση των νεκρών, την καθιέρωση ομοφυλοφιλίας κλπ.

«Η πολιτεία δεν είναι ενωμένη με την Εκκλησία, απλά την προστατεύει για λόγους σκοπιμότητας», υπογράμμισε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ στον Δημήτρη Αλφιέρη, εδώ.