Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) στην Ι.Μητρόπολη Πειραιώς – Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου.

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) στην Ι.Μητρόπολη Πειραιώς – Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ τελέστηκε χθες Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, στον Καθεδρικός Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Γ΄ Εβδομάδος των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) κατά την διάρκεια του οποίου εψάλησαν και Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε, όπως κάθε Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αναφέρθηκε στον Σταυρό και το Πάθος του Κυρίου μας Ιησού, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, «παραμένει σημείο αντιλεγόμενο».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως όταν μιλάμε για τα Πάθη του Κυρίου μας, «υπερβαίνουμε τη συγκίνηση της αθωότητας, της αδικίας και της συμπάθειας», γιατί δεν πρόκειται για το Πάθος του Θεού τα οποία είναι χωρισμένα από κάθε ανθρώπινη ιδεολογική σκοπιμότητα.

«Ο Θεός δεν είναι εξουσία, αλλά είναι αλήθεια. Αλήθεια που αγαπά και αγάπη που αληθεύει», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά που είναι η αλήθεια, αληθεύουν στην αγάπη, στην οποία και με την οποία σωζόμαστε. Στην αγάπη που είναι ο Θεός».

«Ο Θεός πάσχει για τον άνθρωπο και με τον άνθρωπο», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως ο Χριστός είναι ελευθερωτής του πάσχοντος ανθρώπου. «Η Ευσπλαχνία του Χριστού αποδεικνύεται με το Σταυρικό Του πάθος. Η αγάπη του Θεού  αποδεικνύεται από την πιο γήινη ψηλαφητή εικόνα που είναι ο Σταυρός Του, γιατί Εκείνος μας δείχνει μια αγάπη και υποφέρει για να μην σταυρωθούμε και πεθάνουμε εμείς», σημείωσε.

«Ο Σταυρός του Χριστού που προσκυνούμε σήμερα στο μέσον της Αγίας Τεσσαρακοστής για να πάρουμε δύναμη στον πνευματικό μας αγώνα, είναι το μέγα σημείο της ελεύθερης αγάπης, της παντοδύναμης αγάπης που χωρίζει σε δύο την ιστορία του ανθρώπου και γίνεται η απαρχή της υπάρξεως και της ιστορίας εν Χριστώ», επεσήμανε.

Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.