Ο Εσπερινός του Αγίου Νικολάου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Ο Εσπερινός του Αγίου Νικολάου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς, χοροστάτησε σήμερα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ κατά τον Εσπερινό που τελέστηκε για τον προστάτη Άγιο των ναυτικών.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στα προσωνύμια του Αγίου Νικολάου (κανόνας πίστεως, εικόνα, πρατότητος και εγκρατείας διδάσκαλος) σημείωσε ότι αυτά αποδίδουν «το μεγαλείο της προσωπικότητος, της ενθέου πορείας του στον κόσμο αυτό και της υπερβατικής μεταφυσικής αξίας όλου του Ιερού του έμπρακτου βίου».

Τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τόπος και μέρος και χώρα που να μην υψώνεται Ναός στην εόρτιο μνήμη του», υπογράμμισε πως «ο άνθρωπος αυτός δεν έχει απλώς μία θεωρητική προσέγγιση των ιερών του ανθρώπινου βίου αξιών, αλλά μία έμπρακτη βίωση, μία ουσιαστική ενέργεια στην καθημερινότητά του».

«Δεν υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξεων». «Ήταν πάντοτε εναρμονισμένος ο λόγος με το έργο γι’ αυτό και η ζωή του καθαγιάστηκε» είπε ο Σεβασμιώτατος και αναφέροντας  πως «ήταν αγωνιστής» διότι καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για την πίστη του, επεσήμανε πως «η ζωή του δεν ήταν μία ηρεμώδης κατάσταση απάθειας, αλλά ήταν μία πολυκύμαντος και πνευματική πανστρατιά ζωής και θάρρους και ευψυχίας και γενναιότητος».

Κάνοντας λόγο για την συμμετοχή του Αγίου Νικολάου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο τόνισε πως «και πάλι η ζωή του υπήρξε θησαύρισμα αλήθειας και εποίησε και εδίδαξε κάτι παράτολμο, κάτι που δεν συνάδει με την εικόνα πραότητος. Εποίησε κάτι πραγματικά πέραν και έξω του καθωσπρεπισμού. Ενώπιον του Αυτοκράτορος ύψωσε την χείρα και ράπισε τον αιρεσιάρχη Άρειο». «Ακριβώς αυτή την ιερά διαμαρτυρία επέλεξε για να καταδείξει ότι απέναντι στο ψέμα, απέναντι στην οργή και στην κακία και στην εμπάθεια την δαιμονιώδη υψώνεται η χειρ της δικαιοσύνης, υψώνεται η εσωτερική πνευματική αντίδραση που υλοποιείται με αυτό το ράπισμα», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζοντας ότι «είναι μέγας και είναι τεράστιος πνευματικά ποδηγέτης ο Ιερός Νικόλαος, γι’ αυτό και συναρπάζει τις ψυχές μας και εμπνέει την πορεία μας και οδηγεί τη ζωή μας».

Μιλώντας στην συνέχεια για την σημερινή προέκταση του Αγίου Νικολάου στην καθημερινότητά μας τόνισε πως «ο υπερανθρωπισμός και ο μετανθρωπισμός οδηγούν τον άνθρωπο στην φενάκη της αυτοθεώσεως».  «Μπαίνουμε όλοι στο μονοπάτι του δήθεν καθωσπρεπισμού αλλά έτσι αποβαίνουμε αναντίστοιχοι με την πίστη μας και δεν εκβάλει ο λόγος μας στο βίωμα. Αρεσκόμεθα, για να είμαστε φίλοι του κόσμου, να γινόμαστε εχθροί του Θεού» είπε, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «με τους Αγίους μας διακρίνει το φρόνημα, η απόφαση να είμαστε απόλυτα κάθετοι στην υπεράσπιση της αλήθειας με όποιο προσωπικό κόστος. Γιατί οι Άγιοι έβλεπαν στην αιωνιότητα».

«Γι’ αυτό τιμούμε απόψε λοιπόν τόσους αιώνες – από τον 4ο  στον 21ο – τον Ιερό Νικόλαο,  γιατί έγινε εικόνα Χριστού… και δε φοβήθηκε ούτε τον Αυτοκράτορα, ούτε τους αυλοκόλακες. Αυτό το φρόνημα, λοιπόν, το αγωνιστικό και αληθινό λείπει από τις ψυχές μας» επεσήμανε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα στη χώρα μας, τόνισε πως ενώ «είναι προνόμιο της φυλής μας η φιλοξενία, όποιος και αν είναι, από όπου και αν έρχεται», «ενώπιον μας έρχεται κάποιος ο όποιος εμμένει στην πλάνη και αμαυρώνει το μήνυμα του Ευαγγελίου στο δυτικό κόσμο και αλλοιώνει την πατροπαράδοτη ακαινοτόμητη πίστη των δέκα πρώτων αιώνων». «Το σύστημά του είναι αντιευαγγελικό. Η συμπεριφορά όλων των υπ’ αυτόν αντιβαίνει στο Ευαγγέλιο και στους Ιερούς Κανόνες δηλαδή στο Πνεύμα το Άγιο».

«Όποιος φθείρει το λόγο του Θεού φθείρεται από τον αιώνιο Θεό» υπογράμμισε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας ότι «ο Ιερός Νικόλαος έρχεται να μας κουνήσει ένα κώδωνα ευθύνης σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους».

Τέλος, ευχήθηκε ο Άγιος «να εμπνεύσει όλους μας αυτή την ώρα, να αποκτήσουμε φρόνιμα αγωνιστικό και αληθινό».