Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ! (Σχόλιο στη είδηση ότι οι χριστιανοί στην Μ. Βρετανία είναι πλέον μειοψηφία)

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 18η Σεπτεμβρίου 2023

 

Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!

(Σχόλιο στη είδηση ότι οι χριστιανοί στην Μ. Βρετανία είναι πλέον μειοψηφία)

 

Με βαθειά θλίψη και φρίκη παρατηρούμε την ολοένα και μεγαλύτερη ηθική και πνευματική κατρακύλα της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσεως, η οποία τείνει να αποβάλει και τα τελευταία ίχνη της ελληνοχριστιανικής πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ουδέποτε μέχρι σήμερα στην ιστορία της βρέθηκε σε τόσο φοβερή κατάπτωση και αλλοτρίωση. Οι δύο πνευματικοί και πολιτισμικοί πυλώνες του πολιτισμού της, ο Ελληνορωμαϊκός και ο Χριστιανικός, έχουν σχεδόν εκλείψει και τη θέση τους πήραν τα ολέθρια γεννήματα του λεγομένου «Άθεου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού», ο νοσηρός ορθολογισμός, η άκρατη νοησιαρχία, ο υλιστικός ευδαιμονισμός, ο χωρίς όρια ηδονισμός και πανσεξουαλισμός, ο πνευματισμός της Άπω ανατολής, ο αποκρυφισμός, η νέα εποχή, ο νεοπαγανισμός, ο αθεϊσμός, ο κομουνισμός, ο ναζισμός κ.α. Τελευταία εμφανίστηκε και ο λεγόμενος «μετανθρωπισμός», ως κίνημα που κηρύσσει την αυτοθεοποίηση του ανθρώπου και την παντοδυναμία του μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα της τεχνολογίας.

Η σύγχρονη εφιαλτική πραγματικότητα αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές. Τα ειδεχθή εγκλήματα, η διάλυση της οικογένειας, η δυνατότητα αλλαγής φύλου, οι παιδοκτονίες, οι γυναικοκτονίες, τα φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα βιασμών παιδιών και ενηλίκων, η βία των νέων, οι σεξουαλικές διαστροφές, η αλλοίωση της ανθρώπινης οντολογίας κ.α. είναι μερικά από τα ολέθρια αποτελέσματα αυτού του δαιμονικού «κλίματος». Η έλλειψη ηθικής οδηγεί ολοταχώς στην καταστροφή. Αυτό μας διδάσκει και η ιστορία. Λαοί που είχαν βουτηχτεί στην ακολασία και στην κάθε είδους ηθική διαστροφή, εξέλειπαν από προσώπου της γης! Ο αυτοθεοποιημένος σύγχρονος άνθρωπος μεταποιείται σε δαίμονα και αυτοκαταστρέφεται! Αυτό είναι και το τελικό σχέδιο του διαβόλου, να καταστραφεί ο άνθρωπος μέσω του εαυτού του.

Την αποκλειστική ευθύνη, (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης),  σ’ αυτό το ολέθριο κατάντημα της Δύσεως φέρει ο αιρετικός Δυτικός Χριστιανισμός, με την ολοένα και μεγαλύτερη, (προϊόντος του χρόνου), εκκοσμίκευση,  αλλοτρίωσή και οριστική απομάκρυνσή του από την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, την Ορθοδοξία. Αφότου ο σεβάσμιος πατριαρχικός θρόνος της Ρώμης κατελήφθη οριστικά τον 11ο αιώνα από τους βαρβάρους και αιρετικούς Φράγκους, αποσπάσθηκε από την μία και αδιαίρετη Εκκλησία του Χριστού, έχασε την σωτηριολογική του αποστολή, χάραξε μια δική του πορεία και προοδευτικά μεταβλήθηκε σε έναν εγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό οργανισμό. Μελετώντας κανείς την χιλιόχρονη ιστορία του, θα διαπιστώσει αβίαστα τις συνεχείς πτώσεις του, ηθικές και δογματικές, οι οποίες οφείλονται στην απώλεια της Θείας Χάριτος, η οποία, μόνον αυτή, μπορεί να μας προφυλάξει από τις παγίδες του διαβόλου, από την πλάνη και την ανηθικότητα.

Ο δυτικός Χριστιανισμός μέσα σε αυτό το πνευματικό χάος, που ο ίδιος δημιούργησε, περνάει μια πρωτοφανή κρίση. Ήρθε η ώρα να θερίσει ό,τι μέχρι σήμερα έσπειρε. Έσπειρε την κακοδοξία, την αποστασία από τον νόμο του Θεού και την εκκοσμίκευση και θερίζει σήμερα τον πνευματικό του θάνατο. Η φθίνουσα πορεία του μαρτυρείται και από αυτούς ακόμη τους «κληρικούς» του. Απόδειξη αυτής της ραγδαίας κατάπτωσης και περιθωριοποίησής του, μαρτυρεί πρόσφατη είδηση, σύμφωνα με την οποία, σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, με ισχυρή παράδοση στον Χριστιανισμό, στην  Μεγάλη Βρετανία, των  67.000.000 κατοίκων, οι χριστιανοί είναι πλέον μειοψηφία, με την διαβεβαίωση και των ιδίων των «κληρικών» της Αγγλικανικής «Εκκλησίας»!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Η Βρετανία δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως χριστιανική χώρα, αποφαίνονται τα 3/4 των ιερέων της αγγλικανικής “εκκλησίας” σε μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Times. Συγκεκριμένα, μόνο το 24% των κληρικών απάντησε πως η Βρετανία μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται χριστιανική χώρα. Το 64% είπε ότι η Βρετανία μπορεί να χαρακτηρίζεται χριστιανική, αλλά μόνο με ιστορικούς και όχι τρέχοντες όρους. Το 9% απάντησε ξεκάθαρα ότι η Βρετανία δεν μπορεί πλέον να περιγράφεται ως χριστιανική χώρα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη απογραφή του 2021 έδειξαν πως για πρώτη φορά οι κάτοικοι που ταυτοποιούνται ως χριστιανοί στην Αγγλία και στην Ουαλία έπεσαν κάτω από το 50%, στο 46,2%»[1].

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, «Λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους στην Αγγλία και την Ουαλία δηλώνουν χριστιανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που δόθηκαν την Τρίτη, 29/11, στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας μια πολύ σημαντική μετατόπιση προς την πολυπολιτισμική Βρετανία. Για πρώτη φορά η επίσημη θρησκεία της χώρας ακολουθείται από τη μειοψηφία του πληθυσμού»[2]!

Όμως δε συμβαίνει το ίδιο με τις άλλες θρησκείες, οι οπαδοί των οποίων έχουν κατακλείσει τη Μ. Βρετανία, όπως και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με το ίδιο πιο πάνω δημοσίευμα: «Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν πολύ μεγάλη αύξηση στον μουσουλμανικό πληθυσμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πιο δημοφιλής απάντηση μετά την χριστιανική θρησκεία ήταν η επιλογή “καμία θρησκεία”, όπως γνωστοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που δείχνει ότι το ποσοστό των μη θρησκευόμενων αυξάνεται σημαντικά….Ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξήθηκε από το 4,9% στο 6,5%, ενώ το 1,7% χαρακτήρισε τον εαυτό του ως ινδουιστή, από 1,5%»[3].

Αλλά και η άνοδος του αθεϊσμού «καλπάζει»: «Περισσότεροι από 1 στους 3 ανθρώπους – 37% – δήλωσαν ότι δεν έχουν κάποια θρησκεία, σε σχέση με το 25% το 2011 […] Ο Άντριου Κόπσον, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Humanists U.K.”, δήλωσε ότι “η δραματική αύξηση των μη θρησκευόμενων” έχει καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο “σχεδόν σίγουρα μία από τις λιγότερο θρησκευόμενες χώρες στη Γη”»[4].

Η κατάρρευση της χριστιανικής πίστεως και το άδειασμα των ναών  στη Μ. Βρετανία προβληματίζει και τους ιθύνοντες της Αγγλικανικής «Εκκλησίας»: «Ο Αρχιεπίσκοπος της αγγλικής πόλης, Υόρκης, Στίβεν Κοτρέλ, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους κληρικούς της Εκκλησίας της Αγγλίας, δήλωσε ότι τα στοιχεία “δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη”, αλλά αποτελούν πρόκληση για τους Χριστιανούς να εργαστούν σκληρότερα για την προώθηση της πίστης τους. “Έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή που πολλοί άνθρωποι σχεδόν αυτομάτως προσδιορίζονταν ως Χριστιανοί, αλλά άλλες έρευνες δείχνουν σταθερά ότι οι ίδιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν πνευματική αλήθεια και σοφία και ένα σύνολο αξιών για να ζήσουν”, τόνισε»[5]. 

Η ίδια πιο πάνω έρευνα σχολιάζει, με πιο τρόπο οι αγγλικανοί «κληρικοί» θεωρούν ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποστροφής της κοινωνίας προς την «Εκκλησία» τους: «Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την ισχυρή επιθυμία των αγγλικανών κληρικών για σημαντικές αλλαγές στο δόγμα της ‘εκκλησίας’ τους επί θεμάτων όπως το σεξ, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο γάμος και ο ρόλος της γυναίκας στο ιερατείο, έτσι ώστε οι επίσημες εκκλησιαστικές θέσεις να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την επικρατούσα κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των αγγλικανών κληρικών θέλει να αρχίσει η τέλεση στην εκκλησία γάμων μεταξύ συζύγων του ίδιου φύλου, αλλά και να τερματιστεί η εναντίωση στο προγαμιαίο και ομοφυλοφιλικό σεξ»[6]! Με άλλα λόγια θέλουν να οδηγήσουν την «Εκκλησία» τους σε ακόμη μεγαλύτερη εκκοσμίκευση, από ό,τι είναι τώρα,  ώστε οι πιστοί της να «απολαμβάνουν» την αμαρτία, για να παραμείνουν μέλη της! Δυστυχώς εκεί καταντάει ο άνθρωπος, όταν τον εγκαταλείψει η Χάρις και φθάσει σε πλήρη πνευματικό σκοτισμό. Να θεωρεί ως θεραπεία του κακού, εκείνο ακριβώς που γιγαντώνει το κακό. Οι αγγλικανοί «κληρικοί», σκοτισμένοι από την αίρεση και ως εκ τούτου εστερημένοι της θείας Χάριτος, «βλέπουν» τη «διάσωση» της «Εκκλησίας» τους στην ταύτισή της με τον αμαρτωλό κόσμο και την αποστασία. Αντί να επιστρέψουν, όπως ο άσωτος υιός, στην Ορθοδοξία,  καυχώνται να αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι! Πολλοί από αυτούς είναι «παντρεμένοι», οι άνδρες με άνδρες και οι γυναίκες επισκοπίνες και παπαδίνες με γυναίκες και «ευλογούν» «γάμους» ομοφυλοφίλων!

Ωστόσο η κατάπτωση έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο και φθάνει μέχρι την ηγεσία του Αγγλικανισμού. Να θυμίσουμε ότι ο πρώην Αγγλικανός «αρχιεπίσκοπος» του Καντέρμπουρυ Ρόουαν Ουΐλλιαμς «τον Αύγουστο του 2002, δυο μόλις μήνες πριν από την επίσημη ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Αρχιεπίσκοπος, έγινε επίτιμο μέλος της “Αδελφότητας των Δρυίδων της Ούαλλίας” σε μια τελετή στο Σαίντ Νταίηβιτς της Ούαλλίας, εχρίσθη Δρυΐδης-Βάρδος από τον Αρχιδρυΐδη της Βρετανίας Δρα Ρόμπυν Λιούζ»[7]! Ο δρυιδισμός είναι η αναβίωση του προχριστιανικού ευρωπαϊκού παγανισμού!

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάρρευση θα συνεχιστεί έως ότου εξαφανιστεί αυτός ο κακέκτυπος και παρεφθαρμένος Χριστιανισμός, ως μια πνευματική νομοτέλεια. Μόνο η Ορθοδοξία, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού, θα μείνει εις τον αιώνα, για να επιτελεί το σωστικό της έργο, καθότι, ακόμη και «πύλαι άδου ού κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ.16,18)!

Κλείνουμε την ανακοίνωσή μας, εκφράζοντας την λύπη και την απογοήτευσή μας για την στάση των θιασωτών της παναιρέσεως του Οικουμενισμού απέναντι στους αμετανόητους αιρετικούς, εν προκειμένω στους Αγγλικανούς, καταπατώντας βάναυσα την όλη Πατερική Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, θεωρώντας τις αιρέσεις ως «αληθινές Εκκλησίες», παρά την καταρρέουσα πορεία τους. Έφτασαν μάλιστα να κατοχυρώσουν και «συνοδικά» αυτή την κατάντια, στην «Σύνοδο» της Κρήτης (2016), ως μια από τις πλέον μαύρες σελίδες της εκκλησιαστικής μας ιστορίας!

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών

 

[1] https://enromiosini.gr/arthrografia/i-vretania-den-einai/

[2]https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/oi-christianoi-apoteloyn-pleon-meionotita-stin-agglia-kai-tin-oyalia-ayxanontai-oi-athriskoi/

[3] Όπου ανωτέρω

[4] Όπου ανωτέρω

[5] Όπου ανωτέρω

[6] https://enromiosini.gr/arthrografia/i-vretania-den-einai/

[7] http://aktines.blogspot.com/2009/08/blog-post_1149.html