Ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 το διήμερο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στο «Πειραϊκό Χωριό», στις Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, στην Παιανία Αττικής.
Το πρωί, στον Ιερό Ναό που βρίσκεται εντός των κατασκηνώσεών μας και τιμάται επ’ ονόματι των Αγίων Θεοδώρων τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.
Κεντρικός ομιλητής φέτος ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Δωρίδος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Κατήχηση στη σύγχρονη εποχή».
Αρχικά το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου οι δυσκολίες των νέων πολλές φορές τους οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές.
Αναφέρθηκε στις νέες θρησκείες του δικαιωματισμού, του ανθρωπισμού και του μετανθρωπισμού, τονίζοντας πως το έργο των στελεχών που ασχολούνται με την νεότητα είναι δύσκολο. Προέτρεψε δε όλους να δίνουν πάντα τη σωστή μαρτυρία και το Φως του Χριστού.
Στην συνέχεια παρουσίασε και έδωσε τον λόγο στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Νεκτάριο Μουλατσιώτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Δωρίδος ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό του και την αδελφότητα, θέλοντας να αναφερθεί στην Κατήχηση της σύγχρονης εποχής, έκανε πρώτα σύντομη ιστορική αναδρομή στην διακονία του στον τομέα της νεότητος, σημειώνοντας πως από όσες κατασκηνώσεις πέρασε, σαν τη μέλισσα, έπαιρνε πάντα το καλύτερο.
Μιλώντας για την σημερινή πραγματικότητα, αφού ανέφερε πως οι Πατέρες του Μοναστηριού διακονούν στην πόλη με τα Κατηχητικά, υπογράμμισε πως συνεχώς ψάχνει τρόπους κατήχησης όπως ο ψαράς, αφού, όπως είπε, το κάθε ψάρι έχει τον δικό του τρόπο. Πρόσθεσε πως δεν μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να απευθυνόμαστε προς όλους και σημειώνοντας πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, συμπλήρωσε πως δεν είναι έτοιμοι όλοι να τα ακούσουν όλα.
Κάνοντας λόγο για τους παλαιούς Κατηχητές είπε πως εκείνοι ήταν υπεύθυνοι για την κάθαρση της ψυχής του ανθρώπου από τα λάθη. Επεσήμανε πως ο Κατηχητής δεν είναι απλώς ένας δάσκαλος, πρέπει να χειρουργεί και να διορθώνει τα λάθη και όχι απλώς να διδάσκει.
Αρκετές φορές ο π.Νεκτάριος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα παιδιά να μετανοούν, να εξομολογούνται, να εκκλησιάζονται και να κοινωνούν και θέτοντας παράλληλα, σημαντικά ερωτήματα και για την προσωπική καθαρότητα του Κατηχητή, τόνισε πως εκτός από τις γνώσεις, τα παιδιά και οι νέοι, χρειάζονται περισσότερο το βίωμα το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται ενίσχυση.
Επεσήμανε πως ο Κατηχητής αν δεν είναι μαγνήτης, δεν μπορεί να χειρουργήσει, δεν μπορεί να επέμβει στις ψυχές των παιδιών, σημειώνοντας παράλληλα πως ο κάθε ένας πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό του, να γονατίζει και να ζητάει Πνεύμα Άγιο.
Στην συνέχεια αφού τόνισε πως η υπακοή στον Επίσκοπο και στον Ιερέα είναι ταπείνωση, είπε πως θέλουμε να δημιουργήσουμε πιστούς και όχι οπαδούς, ενώ μεγάλη σημασία απέδωσε στην οικογένεια συστήνοντας πως θα πρέπει να συγκεντρώνουμε τους γονείς μία φορά το μήνα και να τους μιλάμε.
Ολοκληρώνοντας της εισήγησή του ο π.Νεκτάριος επεσήμανε πως εάν δεν έχει Χριστό η ζωή μας, δεν θα ορθοποδήσουμε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως εάν θέλουν οι γονείς το παιδί τους να στέκεται όρθιο, τότε εκείνοι πρέπει να είναι στα γόνατα. Στις μέρες μας η Κατήχηση δεν είναι κάτι εύκολο, κατέληξε.
Ευχαριστώντας, ο Σεβασμιώτατος, θερμά τον π.Νεκτάριο για τις φωτισμένες του σκέψεις και αναφερόμενος σε δυσκολίες και πολέμους του παρελθόντος, αλλά και σε σύγχρονες προκλήσεις, τόνισε πως πρέπει να αποκτήσουμε αυτοσυνειδησία. Είπε πως χρειάζεται ο Αγιασμός των ανθρώπων για να γίνουν φως, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως κέντρο μας πρέπει να είναι ο Χριστός και πως πρέπει να ποθούμε την αγιότητα.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Αυγουστίνο Σύρρο, υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, ο οποίος μέσα από την προβολή υλικού που είχε επιμεληθεί, παρουσίασε δοκιμασμένες από τους ίδιους δημιουργικές δραστηριότητες όπως θεατρική ομάδα με μηνύματα για τη σύγχρονη ζωή, διαγωνισμούς και παιχνίδια που έχουν σχέση με τη μουσική, το χορό και τη ζωγραφική, δημιουργία εντύπων, αθλητικές δραστηριότητες, με τον πολύ δύσκολο τομέα των Social Media και πολλά ακόμη.
Ο π.Αυγουστίνος τόνισε ολοκληρώνοντας πως ο Κατηχητής πρέπει να προσεύχεται πριν το μάθημα και να βιώνει το μάθημα, υπογραμμίζοντας πως αν αγαπάμε το Θεό και τα παιδιά, Εκείνος θα μας φωτίσει για το τι πρέπει να κάνουμε.
Ακολούθησε συζήτηση επί των εισηγήσεων και η παρουσίαση των Κατηχητικών βοηθημάτων, από τον Διευθυντή του τομέα Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Κρητικό, Ιεροκήρυκα της τοπικής μας Εκκλησίας και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χρηστού Πειραιώς, για την προσχολική ηλικία, το Κατώτερο, το Μέσο και το Ανώτερο Κατηχητικό.
Στο τέλος του συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε τους διορισμούς στους Ιερείς και στους κατηχητές, ευχόμενος σε όλους καλή και Ευλογημένη η νέα ιεραποστολική περίοδος, ενώ ο π.Νεκτάριος Μουλατσιώτης πρόσφερε σε όλους το βιβλίο του με τίτλο «Ποθώ την Αγιότητα». Επίσης Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε ως Ευλογία για τη νέα Ιεραποστολική Χρονιά εικόνα του νεοκαταταγέντος Αγίου Ευμενίου Σαριδάκη.
Ακολούθησε γεύμα για όλους με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Χθες Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, όπου παρόντες ήταν αντιπρόσωποι των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, στις 18:30 τελέστηκε ο Αγιασμός έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καπογιάννη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος.
Ακολούθησαν οι ομάδες εργασίας οι οποίες ήταν χωρισμένες ανά κατηχητική βαθμίδα με υπευθύνους για την προσχολική ηλικία την κα Ματίνα Στούμπου, για το κατώτερο κατηχητικό τον π.Δημήτριο Σεκαδάκη και την Πρεσβυτέρα του και για το Γυμάσιο – Λύκειο τον π.Νήφωνα Καπογιάννη. Ακολούθησε το δείπνο και στη συνέχεια η βραδινή ψυχαγωγία, όπου όλοι είχαν την δυνατότητα να διασκεδάσουν, αλλά και να εφοδιαστούν με δημιουργικές ιδέες και παιχνίδια για τα Κατηχητικά τους.
Την ευθύνη της όλης διοργάνωσης είχε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και της προετοιμασίας είχαν Ιερείς και Στελέχη από τους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου Πειραιώς, Αναλήψεως του Κυρίου Δραπετσώνας, Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως και Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, ενώ την ευθύνη για τον ευπρεπισμό του Ιερού Ναού είχαν οι Ιερείς του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.