Μητροπολίτης Πειραιώς: «Χρειάζεται σύνεση, σοφία, ταπείνωση, προσευχή και προπάντων μετάνοια».

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Χρειάζεται σύνεση, σοφία, ταπείνωση, προσευχή και προπάντων μετάνοια».

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ τελέστηκε χθες Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 η Ακολουθία του Εσπερινού στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιώς, που βρίσκεται στον Βαρνάβα Αττικής και τιμήθηκε πανηγυρικά η ανάμνηση του θαύματος του εξ Εώας τυφλού από τον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Πειραιώς αναφερόμενος στον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα σημείωσε πως «ανεδείχθη σε πυρφόρο Άγιο, γιατί η καρδιά του καιγόταν για την αγάπη του προς το Χριστό» «και έτσι κατόρθωσε το ακατόρθωτο: Να γίνει μέτοχος των ακτίστων Θείων Ενεργειών» και να εξαγγέλλει επί 18 αιώνες «την Ανάσταση ως αποδεδειγμένο ιστορικό, οντολογικό και ανθρωπολογικό γεγονός, γιατί ο τέλειος άνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο ενωμένος με το πρόσωπο του Θεού Λόγου, Ανέστη εκ των νεκρών».

«Αυτή η Ανάσταση είναι πλέον γεγονός υπαρξιακής πληρότητος που χαρίζεται σε όλους» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος,  επισημαίνοντας πως «η Ανάσταση είναι μία πραγματικότητα καθημερινής απολυτότητος, ανθρωπίνης πληρότητος και μεγαλείου του ανθρωπίνου προσώπου» που το αποδεικνύει ο Άγιος Σπυρίδων κυρίως «με το χαριτόβρυτο, αδιαλώβητο, αδιάφθορο σκήνωμά του που επί 18 αιώνες νικά την κυτταρική σήψη και διάλυση και υπερβαίνει την κτιστότητά μας και αυτόν ακόμη τον θάνατο». Όποιος αγγίζει την ιερά του λάρνακα «αισθάνεται ζωή και όχι θάνατο. Αισθάνεται Ανάσταση και φως, δύναμη και χαρίτωση», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως σε μία εποχή θανατηφόρα που τα πάντα είναι διεστραμμένα «καλούμαστε και εμείς να γίνουμε άνθρωποι που φέρουμε τον θυρεό της πίστες, την Ανάσταση» τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει ουσιαστικό θάνατος. «Ο θάνατος δεν είναι επιλογή του Θεού, αλλά δική μας. Είναι δικό μας κατόρθωμα» είπε ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως πεθαίνουμε «ίνα μη το κακὸν αθάνατο γένηται» και πως μέσα από τον θάνατο εισερχόμαστε στην όντως ζωή και την όντως Ανάσταση.

Ο Άγιος Σπυρίδων μας διδάσκει «ότι επειδή ο Χριστός Ανέστη και εμείς θα ζήσουμε» είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, ενώ αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα την πανδημίας η οποία μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη επεσήμανε ότι «καλούμαστε να εμπνευστούμε από την Ανάσταση» και πως «χρειάζεται σύνεση, σοφία, ταπείνωση, προσευχή και προπάντων μετάνοια». Τόνισε πως είναι λάθος να επιτιθέμεθα στους επιστήμονες και να αποδίδουμε σκοπιμότητες σε αυτούς. «Ακούμε ανθρώπους που δεν έχουν γνώση, αλλά το θράσος της αγνοίας τους και αυτό είναι ένα μεγάλο έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητος και εις βάρος της αδελφικής αγάπης» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και μάλιστα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίσταση, με αυτή την προς τον Θεό μας πίστη, μαζί με την προς τον Θεό μας αφοσίωση να εμπιστευόμαστε τους ιατρούς μας, τους νοσηλευτάς, τους αγωνιζομένους για την υπέρβαση των υγειονομικών κρίσεων».

Εύχομαι, είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, «ο Άγιος Σπυρίδων να σας χαρίζει το πνεύμα της Αναστάσεως», «να ζήσουμε ως άνθρωποι της Αναστάσεως και να εμπνεόμαστε από την δυναμική της Αναστάσεως».