Μητροπολίτης Πειραιώς: Στην πνευματική ακαταστασία της σύγχρονης εποχής απαντάει ο Άγιος Νείλος.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Στην πνευματική ακαταστασία της σύγχρονης εποχής απαντάει ο Άγιος Νείλος.

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, σήμερα Σάββατο 12 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία για την εόρτιο μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Νείλου του Μυροβλήτου και Αθωνίτου στον ιερό του ναό στην ομώνυμη ιστορική συνοικία της πόλεως του Πειραιά.

Του μυστηρίου της θείας μυσταγωγίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος υπό του πανοσιολ. αρχιμανδρίτου Αθανασίου Παπασταύρου, ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, των εφημεριών του ιερού ναού και άλλων ιερέων και διακόνων της ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του όρθρου και κατά την θεία λειτουργία κήρυξε τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της νεανικής εγκληματικότητας το οποίο δεν είναι ένα πρόβλημα σημερινό αλλά είναι αποτέλεσμα του μηδενισμού και της αθεΐας του σύγχρονου κόσμου.

Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν εδώ και περίπου 200 χρόνια να διακηρύττεται με κάθε τρόπο ότι ο άνθρωπος προέρχεται από το τίποτα και πορεύεται προς το τίποτα και να απαιτείται από τον σύγχρονο άνθρωπο να έχει ηθικές αξίες και σεβασμό προς το συνάνθρωπό του αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φ. Ντοστογιέφσκι χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται.

Στην πνευματική ακαταστασία της σύγχρονης εποχής και στη μεταφυσική αγωνία του ανθρώπου απαντάει ο τιμώμενος Όσιος Νείλος ο Μυροβλήτης, τον οποίο τόσο πολύ τον ευλαβούνται οι κάτοικοι της μοναδικής ενορίας στην ορθοδοξία που είναι αφιερωμένη σε εκείνον.

Ο Όσιος Νείλος μέσα από τους ασκητικούς αγώνες και τη μετοχή του στα ζωοποιά μυστήρια της εκκλησίας ήδη από αυτήν την ζωή βίωνε το μυστήριο της Αναστάσεως και μετά την κοίμησή του αναδείχτηκε δοχείο της χάριτος του Τριαδικού Θεού.

Δεν άκουσε τα πλάνα λόγια της αθεΐας και της πνευματικής ραστώνης αλλά άκουσε τον λόγο του Κυρίου, αγωνίσθηκε και εκρίζωσε τα ανθρώπινα πάθη μέσα από τους ασκητικούς του αγώνες στη Μονή της Μαλεβής και στον αγιώνυμο Άθωνα και ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια των θείων αρετών ενθρόνισε στο κέντρο της ύπαρξής του τον ίδιο τον Κύριο και ανεδείχθη Μυροβλήτης της χάριτος του Θεού και εξαγγέλει στους ανθρώπους την δόξα της Ουρανίου Βασιλείας.

Καλείται λοιπόν ο άνθρωπος σήμερα να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει έναν βίο προσκολλημένο στα πάθη και στις γεώδεις αμαρτίες ή έναν βίο ουράνιο και ευαγγελικό όπως ακολούθησε ο Άγιος Νείλος.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε κόλλυβο εις τιμήν μια μνήμην του οσίου Νείλου του Μυροβλήτου και ο σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ιερείς και τους λαϊκούς συνεργάτες του ενοριακού έργου του ιερού ναού Αγίου Νείλου Πειραιώς και ευχήθηκε στους παριστάμενους πιστούς η χάρις του Αγίου Νείλου να τους σκεπάζει στον πνευματικό τους αγώνα και στην ζωή τους.

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού Αγίου Νείλου Πειραιώς, εσπερίδα μνήμης αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Σμύρνη: Η νύμφη της Ιωνίας και ο οφθαλμός της Ασίας», κατά την οποία θα μιλήσουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι αξιόλογοι μελετητές και θα τονισθούν πτυχές όχι μόνο της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και της κοινωνικής ζωής και  πολιτιστικής προσφοράς της πόλεως της Σμύρνης, της λαμπράς αλλά και μαρτυρικής πρωτεύουσας της Ιωνίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ