Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η Εκκλησία είναι ο χώρος όπου μεταποιούνται οι άνθρωποι».

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η Εκκλησία είναι ο χώρος όπου μεταποιούνται οι άνθρωποι».

Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς, Ιερούργησε σήμερα Κυριακή (31.01.2021) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Με αφορμή την σημερινή Ευαγγελική περικοπή του Ζακχαίου, ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του αναφέρθηκε «στην μετάνοια και την αληθινή επίγνωση των αξιών του βίου μας».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ως άνθρωποι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχής μόνο με την τροφή του σώματος και τις ανάγκες της επιβίωσης. «Ο άνθρωπος αναζητά και το άλλο, το γεγονός που τον υπερβαίνει, την ερμηνεία της ζωής και του θανάτου», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως το εισιτήριό μας στην Βασιλεία του Θεού δεν είναι υλικό αλλά πνευματικό, «είναι η αξία μας στον κόσμο αυτό. Ο αγώνας μας και η άθλησή μας».

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ζακχαίου σημείωσε πως παρότι ήταν άνθρωπος «πλούσιος, δυνατός, ισχυρός και καταξιωμένος κοινωνικά», δεν αρκείται στα χρήματα, αλλά ζητάει τον Δημιουργό του, ζητάει το Χριστό. «Ο άνθρωπος πάντοτε ζητάει τον Θεό. Ακόμη και εάν δεν το καταλαβαίνει, ακόμη και αν το αρνείται, κατά βάση προσπαθεί να βρει Εκείνον, γιατί ο άνθρωπος έχει πλαστεί να ζητάει το τέλειο, το απόλυτο, το ωραίο», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος, αναφέροντας πως «η Εκκλησία είναι ο χώρος όπου μεταποιούνται οι άνθρωποι», υπογράμμισε ότι για να μπούμε στην Βασιλεία του Θεού «βασικό προαπαιτούμενο είναι να μετανοήσουμε. Αυτό είναι σήμερα το μεγάλο έλλειμμα της εποχής μας, δεν μετανοούμε. Έχουμε μεταβάλλει την αμαρτία σε θεσμό δικαίου». «Ο Ζακχαίος», κατέληξε, «σήμερα γίνεται δάσκαλός μας, γιατί δέχθηκε το Χριστό μετανοήσας. Είχε ήδη ανοιχτεί η καρδιά του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε κατ’ όνομα τους πεσόντες στην κρίση των Ιμίων υποπλοιάρχους Χριστόδουλο Καραθανάση και Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.