Μητροπολίτης Πειραιώς: «Εύχομαι να ζήσουμε τα Χριστούγεννα και πάλι στις φάτνες της καρδιάς μας».

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Εύχομαι να ζήσουμε τα Χριστούγεννα και πάλι στις φάτνες της καρδιάς μας».

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 η κεντρική Εορταστική Εκδήλωση του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με την ευκαιρία των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Νέες και νέοι από τα Κατηχητικά Σχολεία και τις Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές της τοπικής μας Εκκλησίας, μέσα από ήθη, έθιμα, παραδόσεις, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια μας ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ η θεατρική ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, παρουσίασε τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Της Κοκκώνας το σπίτι» και «Γουτού Γουπατού», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Χρήστου Παναγιώτου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, απευθυνόμενος προς όλους τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στον Χριστό «που γεννιέται κάθε φορά, κάθε στιγμή, κάθε χρόνο σε μια σκληρή εποχή, σε μια σκληρή οικουμένη», στον Χριστό «που γεννιέται στις ανθρώπινες καρδιές».

«Όλοι εμείς, δια του Βαπτίσματός μας, έχουμε την συνείδηση ότι έχουμε μπει σε ένα μεγάλο καράβι, σε μια νέα κιβωτό. Καθώς το καράβι πορεύεται, γύρω τα κύματα αφρίζουν, αλλά εμείς είμαστε διασφαλισμένοι, ήρεμοι, γαλήνιοι, χαρούμενοι μέσα σε αυτό το καράβι που περνάει τους ωκεανούς του κόσμου και κατευθύνεται στο αιώνιο λιμάνι της αγάπης και της αγκαλιάς του Παναγίου Κυρίου μας», επεσήμανε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας: «Ο κάθε άνθρωπος είναι μία φάτνη μέσα στην οποία ο Κύριος της δόξης έρχεται και γίνεται βρέφος και έτσι γινόμαστε και εμείς κατά Χάριν παιδιά του Θεού. Μέσα στην κιβωτό, λοιπόν, της Εκκλησίας πορευόμεθα και μπορεί τα κύματα να υψώνονται πολύ ψηλά, εμείς, όμως, είμαστε διασφαλισμένοι. Αυτή τη συνείδηση της διασφαλίσεως και της χαράς και της βεβαίας πίστεως και ελπίδας και σωτηρίας μας χαρίζει και η αποψινή γιορτή, την οποία με τόση στοργή και αγάπη ετοίμασαν οι ενορίες μας, οι αδελφοί συμπρεσβύτεροι και τα παιδιά μας και όλοι εκείνοι που συμπαρίστανται σε αυτό το μεγάλο έργο».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη «τους Πατέρες που έχουν αυτή τη διακονία, τα στελέχη τους, όλους όσοι προσφέρουν και διακονούν στο έργο της μεταλαμπαδεύσεως του μηνύματος του Σωτήρος Χριστού, του Νηπιάσαντος Σωτήρος του κόσμου», εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να ευχαριστήσει με βαθιά συγκίνηση «ένα-ένα τα παιδάκια μας, αυτές τις μικρές εικόνες του Χριστού μας που μας χαρίζουν ελπίδα για το χρυσό αύριο της Εκκλησίας μας και του λαού μας και της οικουμένης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, θέλοντας για μία ακόμη χρονιά να τιμήσει την Ιερατική οικογένεια, «αυτό το κύτταρο που γεμίζει την Κιβωτό», «αυτή την ευλογία του Θεού που αποτελεί την έκφραση της γνησιότητός μας», όπως τόνισε, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε σε όλους του Ιερείς, τις πρεσβυτέρες και τα παιδιά από ένα συμβολικό εορταστικό δώρο μαζί με τις ευχές του για καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

«Οι ιερατικές οικογένειες, που είναι τα κύτταρα της Μητροπόλεως και της Εκκλησίας, οι εργάτες του αμπελώνος του Κυρίου με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, δημιουργούν αυτή την αίσθηση της πληρότητας», είπε και συνέχισε: «Πολλές φορές από τις ιερατικές οικογένειες βγαίνουν οι νέοι βλαστοί της ιερωσύνης, τα παιδιά που αντιγράφουν την ευλογία της οικογένειάς τους και αναλαμβάνουν και εκείνα το δόλιχο της σταυροαναστάσιμης ιερατικής προσφοράς και διακονίας. Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου η χαρά και η ευλογία, που στην ταπεινή μου αρχιερατική διακονία», «με τη Χάρη του Κυρίου και την επίκληση του Παναγίου Πνεύματος», «χειροτόνησα πολλούς ανθρώπους, νέους ανθρώπους, ευλογημένους ανθρώπους, οι οποίοι με αγάπη, με στοργή και την οικογένειά τους την κατά σάρκα διακονούν μετ’ επιγνώσεως, αλλά και την ευρύτερη οικογένειά τους την κατά πνεύμα. Δοξάζω τον Θεό για αυτή τη χαρά που έχει δώσει σε μένα τον ταπεινό να έχω και εγώ υπουργήσει μαζί με το Πανάγιο Πνεύμα και να έχω αποβεί ένα μικρό ταπεινό όργανο σε αυτή την ενθέωση του κόσμου μας».

Τέλος, αναφερόμενος στο θαυμαστό γεγονός που συνέβη πριν από λίγες ημέρες, λίγα μόλις μέτρα από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, όπου εξερράγη βόμβα δυνατής ισχύος, σπάζοντας τις βιτρίνες καταστημάτων, αφήνοντας, όμως, άθικτους τους δύο ιστορικούς Ναούς, του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Τριάδος, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως « η αόρατη παρουσία της αγάπης του Θεού μας διαφύλαξε και μας έστειλε και ένα μήνυμα: να μην απογοητευόμαστε από την κακία του κόσμου, να μην φοβόμαστε την αντάρα της θάλασσας και των ωκεανών. Μέσα στην κιβωτό της Εκκλησίας και μαζί με την κιβωτό πορευόμεθα προς εκείνη τη φωτεινή χώρα της Θείας πραγματικότητας. Και τιμονιέρη μας έχουμε Εκείνον, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή του Κόσμου».

«Εύχομαι να ζήσουμε τα Χριστούγεννα και πάλι στις φάτνες της καρδιάς μας και εύχομαι ο Θεός να σας πλημμυρίζει με την δύναμή Του, με το θαύμα Του, με την αγάπη Του και με την παρουσία Του στη ζωή σας», είπε ολοκληρώνοντας, ευχαριστώντας τον Διευθυντή του Γραφείου Νεοτητος Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καπογιάννη, Πρωτοσύγκελλο της της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου του Γραφείου και του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κ.Δημήτριο Αλφιέρη, τον Διευθυντή Εκδηλώσεων του Γραφείου Νεότητος π.Ιωάννη Παναγιώτου, την Γραμματέα Νεότητος κα Ασπασία Αθανασάκη και όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της όλης Εκδήλωσης.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στο πως οι Πατέρες της Εκκλησίας χρησιμοποίησαν  τη  γραφίδα  τους  για  να  εξυμνήσουν  το  μεγάλο  γεγονός  της  σάρκωσης  του  Λόγου παραδίδοντάς μας  κείμενα  ποιητικά, λυρικά, φιλοσοφικά, θεολογικά, μα πάνω  από  όλα  ανθρώπινα  και  υπαρξιακά.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει: Σκέψου  πόσο  μεγάλο  και παράδοξο  πράγμα  είναι  να  βλέπεις  τον  ήλιο  να  έχει  κατέβει  από  τους  ουρανούς, να  τρέχει  πάνω  στη  γη  και  να  στέλνει  τις  ακτίνες  του  στους  γύρω  ανθρώπους. Αν  αυτό  συνέβαινε  με  τον  αισθητό  ήλιο, που μας  θερμαίνει  από  ψηλά, θα  εξέπληττε  όλους  εκείνους  που  το  έβλεπαν. Σκέψου  λοιπόν  και  πες  μου  πόσο  καταπληκτικά  μεγάλο  είναι  να  βλέπεις  τον  Ήλιο  της  Δικαιοσύνης, τον  Κύριο  ημών  να  εκπέμπει  τις  Θείες  του  ακτίνες  από  την  ανθρώπινη  σάρκα  μας  και  να  καταυγάζει  τις  ψυχές  μας  με  το  Θεϊκό  Του  φως!

Ο Μέγας Βασίλειος γράφει: Ο  Θεός  στη  γη, ο  Θεός  ανάμεσα  στους ανθρώπους, όχι  για  να  δώσει  νόμους  εν  μέσω  φλογών  ή  με  συνοδεία  ήχων  σάλπιγγος  ή  από  όρος  γεμάτο  καπνό, ομίχλη  και  ανεμοστρόβιλο, που  να  κατατρομάζει  τις  ψυχές  αυτών, που  Τον  άκουνε, αλλά  με  ανθρώπινο  σώμα, με  τρόπο  ήρεμο  και  πράο  για  να  συνομιλήσει  με  τους  ανθρώπους.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γράφει: Αυτό  πανηγυρίζουμε  και  αυτό εορτάζουμε  σήμερα. Τον  ερχομό  του  Θεού  προς  εμάς  για  να  επανέλθουμε  εμείς  προς  το  Θεό. Τρέξε  μαζί  με  το  άστρο  και  μαζί  με  τους  μάγους, φέρε  στο  Χριστό  ως  δώρα  χρυσό, επειδή  είναι  βασιλιάς, λίβανο  επειδή  είναι  Θεός  και  σμύρνα  επειδή  θα  γίνει  για  εσένα  νεκρός.  Μαζί  με  τους  βοσκούς  δόξασέ  Τον  και μαζί  με  τους  αγγέλους  ύμνησέ  Τον. Ας  γίνει  κοινό  πανηγύρι  των  ουρανίων  και  των  επιγείων  δυνάμεων.

Ο Μέγας Αθανάσιος γράφει: Η  παράβαση  η  δική  μας  έγινε  αιτία κατάβασης  Εκείνου  στη  γη  ώστε  ο  Κύριος να  φτάσει  μέχρι  σε   μας  και  να  εμφανιστεί  ανάμεσα  στους  ανθρώπους. Για  τη  δική  μας  Σωτηρία  έδειξε  τόσο  φιλανθρωπία  ώστε  να  γίνει  άνθρωπος  και  να  παρουσιαστεί  με  σώμα. Ήλθε  στους  δικούς  μας  τόπους  για  να  κάνει  καινούριο  τον  άνθρωπο, που  είχε  δημιουργηθεί  σύμφωνα  με  τη  δική  του  εικόνα  και  χαμένος  όπως  ήταν  να  τον  βρει  δια  της  αφέσεως  των  αμαρτιών  του όπως λέγει και ο ίδιος εις τα ευαγγέλια:  « ήλθα για να βρω τον χαμένο.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.