Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς (ΦΩΤΟ)

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026, Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, για τη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως και την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στον Πειραιά.

Στην πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Πειραιώς και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Πειραιώς και Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρ. Ιωάννης Παναγιώτου, οι συνεφημέριοί του και κληρικοί της Ι.Μ. Πειραιώς.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την τιμητική πρόσκληση στην συνέχεια αναφέρθηκε στην εορτή της Αναλήψεως και στους τιμώμενους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

«Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ο γενάρχης της ευλογημένης Ρωμηοσύνης, του γένους μας δηλαδή, μια που αυτός ίδρυσε την Αγία Κωνσταντινούπολη στην χώρα των Βυζαντινών απέναντι ακριβώς από τις ακτές της Μικράς Ασίας» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιουστίνος αναφερόμενος στην εορτή της Αναλήψεως τόνισε ότι ο Χριστός ανελήφθη στους ουρανούς για να μας δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία, να Τον αποδεχτούμε ή να Τον αρνηθούμε. Να Τον αγαπήσουμε ή να Τον μισήσουμε. Ο Χριστός ήρθε ως ελευθερωτής, παρέμεινε ελευθερωτής και ανελήφθη ως ελευθερωτής, για να μας παράσχει την ελευθερία της επιλογής».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους Κωνσταντίνο & Ελένη προσθέτοντας πως ο Άγιος Κωνσταντίνος αρχικά ήταν το αντίθετο από τον Χριστό, όμως όταν ο Χριστός ήρθε στην ζωή του μέσα από το πρόσωπο της μητέρας του της Αγίας Ελένης, κατανόησε ότι η ανθρώπινη εξουσία είναι πολύ αδύναμη μπροστά στην ελευθερία που παρέχει ο Χριστός σε εμάς τους ανθρώπους.

«Πάνω από την κοσμική εξουσία υπάρχει η εξουσία της αγάπης και του ελέους του Θεού. Και ότι, τελικά, ο δυνατός είναι ο άνθρωπος αυτός που ξέρει να αγαπάει. Και ακόμα πιο δυνατός είναι ο άνθρωπος αυτός που στο πρόσωπο των συνανθρώπων του, που ακόμα και τον εχθρό του, βλέπει τον πρόσωπο του Χριστού. Σκοπός της ζωής μας δεν είναι να πετύχουμε κοσμικά μόνο. Ούτε να γίνουμε πλουσιότεροι αλλά να γίνουμε άνθρωποι φωτεινοί, ειρηνικοί, ελεύθεροι και αυτό το δίνει μόνο ο Χριστός» – υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο πρ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ενώ ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών που προσήλθαν για να τιμήσουν την εορτή της Αναλήψεως και τη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Πριν την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο για την τιμητική του παρουσία και διακονία του λόγου, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο για την τιμητική του παρουσία και την ευλογία να κομίσει την Τιμία Χείρα του Αγίου Δημητρίου Γκαγκαστάθη στον Ιερό Ναό για τον φετινό εορτασμό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και μεγαλοπρεπής Λιτανεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

πηγή: romfea.gr