Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος (Πολιούχος Δραπετσώνας)

Διεύθυνση: Αγίου Παντελεήμονος 12, 186 48, Δραπετσώνα

Τηλέφωνο: 210 46 15 704

Fax: 210 46 15 759

Ιστότοπος:  agios-panteleimon.blogspot.gr

E – mail: agiospanteleimon1@yahoo.gr

Ιερείς Ναού:

  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Λαλαΐτης

Ιστορικά Στοιχεία Ιερού Ναού:

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας ο οποίος είναι ο Πολιούχος Ναός της Δραπετσώνας,κτίσθηκε αρχικά ως παράγκα από τους γύρω κατοίκους το 1925 στη θέση που βρίσκεται και σήμερα και με τη δωρεά κάποιας Συμιακιάς γυναίκας ονόματι Φωτεινή Κουντουδιού του Ηλία ξεκίνησε το χτίσιμο με το θεμέλιο λίθο τον Μάιο του 1928. 

Το 1936 – 1937 αποπερατώθηκε και στα μέσα του έτους 1938 άρχισε η λειτουργία του και ονομάσθηκε «Άγιος Παντελεήμων» όπως είχαν υποσχεθεί στην δωρήτρια. Το 1932 μάλιστα είχε αναγνωρισθεί από το Πρωτοδικείο Πειραιώς με τη με αριθμό 543/1932 απόφασή του, το Σωματείο με την επωνυμία «Εξωραϊστικός Σύλλογος Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας», που ίδρυσαν επιφανείς Μικρασιάτες και άλλοι Δραπετσωνίτες και είχε ως σκοπό «την δια παντός μέσου εξωράϊσιν εσωτερικώς και εξωτερικώς του Ναού και εν γένει την επιδίωξιν παντός συμβάλλοντος εις την ανάπτυξιν και πρόοδον αυτού» και του οποίου Σωματείου συνέχεια αποτελεί ο Σύλλογος Αποπερατώσεως του Ιερού Ναού.

Στον Άγιο Παντελεήμονα έγινε στις 7/1/1951 με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Κοινότητας Δραπετσώνας, μεγαλόπρεπη δοξολογία υπό τον Επίσκοπο Αργυροκάστρου παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου, ο οποίος ανήγγειλε τότε τη σύντομη ανακήρυξη της κοινότητας σε Δήμο Δραπετσώνας που έγινε πράγματι στις 24/1/1951. 

Το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού κτίσθηκε στην δεκαετία του ΄50 όταν υπηρετούσαν ο πατήρ Νείλος Αρχιμανδρίτης από τον οποίο δημιουργήθηκε και η βιβλιοθήκη του Ναού και ο πατήρ Μιχαήλ που συνεισέφερε μάλιστα οικονομικά. 

Στον Ι. Ναό λειτουργούν δύο Παρεκκλήσια των Αγίων Νεκταρίου και Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο που υπηρετούσε στο Ναό ο πατήρ Γεώργιος Βεργέτης.