Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Ακολουθία επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης.

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Ακολουθία επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης.

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Ιερούργησε σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε και την Ακολουθία επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης, ύστερα από την ολοκλήρωση εργασιών και την ανάπλαση του ιστορικού αυτού Ναού και τον εξωραϊσμό τόσο του Ιερού Βήματος, όσο και του Κυρίως Ναού.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά, ανέφερε πως κάθε πιστός, στο όνομα του Χριστού, είναι ένας εν δυνάμει Απόστολος.

Περιέγραψε τα βήματα που, ο ίδιος ο Κύριός μας αναφέρει πως πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ακολουθήσουμε τα βήματά Του «που είναι βήματα πόνου και οδύνης, θυσίας και προσφοράς», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Χριστός δεν έμεινε σε μία εξαγγελία, αλλά «έρχεται και πεθαίνει επάνω στο Σταυρό. Αυτά που είπε τα επισφραγίζει με το αίμα Του και τη θυσία Του», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αγία Παρασκευή που τιμούμε σήμερα «βάδισε πάνω στα πονεμένα αυτά ίχνη».

«Βάδισε το δρόμο του Κυρίου όπως περιγράφεται και εξαγγέλλεται στο Ευαγγέλιο. Τον δρόμο τον πονεμένο, τον ματωμένο, τον σταυρωμένο δρόμο του Χριστού, γιατί μονό έτσι καταδεικνύεται η αλήθεια του καθενός μας», επεσήμανε, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «αυτός που με το έργο, το βίωμα, την πράξη στην καθημερινή του ζωή κηρύσσει το Ευαγγέλιο, όπως η Αγία Παρασκευή, αυτός είναι ο ΄΄Μέγας΄΄ στη Βασιλεία του Θεού».

«Καλούμαστε να μιμηθούμε την Αγία Παρασκευή. Την αθλοφόρο και μάρτυρα, την ιαματική», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και αναφέροντας ορισμένα στοιχεία του βίου της, τόνισε πως «απαρνήθηκε τον εαυτό της, την υλική πραγματικότητα, τα πλούτη, τα ρέοντα πράγματα», «πήρε το Σταυρό και βάδισε επάνω στα ίχνη του Σταυρωμένου Χριστού». «Λάμπει ως πνευματικό ορόσημο και ελκύει και εμπνέει, οδηγεί και διδάσκει όλους μας», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας πως «δεν είναι μακριά αυτός ο τρόπος αποδείξεως της αληθείας μας», αναφέρθηκε σε χθεσινό γεγονός που συνέβη σε πόλη της Συρίας κατά την διάρκεια της τελετής των Θυρανοιξίων ενός Ορθοδόξου Ναού του Πατριαρχείου Αντιοχείας. «Ήρθαν δύο πύραυλοι από τους ισλαμιστές» και σκότωσαν και τραυμάτισαν αδελφούς μας Χριστιανούς «για να καταδειχθεί έτσι το ψευδές φιλειρηνικό πρόσωπο του ισλάμ που νομίζουν κάποιοι αφελείς ότι μπορεί να υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά, συνδέοντας το γεγονός με το πλήθος των Νεομαρτύρων μας οι οποίοι διακράτησαν την πίστη και την Εθνική μας ταυτότητα.

«Καλούμαστε να δώσουμε μαρτυρία συνειδήσεως» και ξέρει ο καθένας μας τα τραύματά του «και πως πρέπει να τα θεραπεύσει δια της πίστεως και αφιερώσεως στο Χριστό», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, θυμίζοντας πως «ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται». «Αυτό το μήνυμα που πραγμάτωσε, που δίδαξε και διδάσκει εις το διηνεκές η Αγία Παρασκευή ας το πάρουμε μέσα μας. Δεν υπάρχει καλύτερη τιμή από την μίμηση του τρόπου της ζωής της», είπε καταλήγοντας.

Νωρίτερα, λίγο πριν τελεστεί η Ακολουθία επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης, ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας πως «το κέντρο του ορθόδοξου Ιερού Ναού είναι η Αγία Τράπεζα, το Θυσιαστήριο που αναπέμπει στο επουράνιο Θυσιαστήριο» σημείωσε πως κατά την τάξη της Εκκλησίας «έχουμε ενθρονίσει Λείψανα Αγίων Μαρτύρων τα οποία έχουν την αειφόρο Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, διότι απέδειξαν οι Άγιοι Μάρτυρες την απόλυτη αγάπη τους, την απόλυτη αφοσίωσή τους, την απόλυτη σχέση τους με το Χριστό και μέσα στα σκηνώματά τους ζει ο ίδιος ο Χριστός». Επάνω στην Αγία Τράπεζα «γίνεται η υπεροχική μεταβολή των Δώρων που προσφέρουμε εμείς, συνεργαζόμενοι με το Θεό», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν όμως περιστάσεις που απαιτείται να γίνει μία τροποποίηση του Ιερού αυτού σκηνώματος της δόξης του Κυρίου και γι’ αυτό η Εκκλησία μας έχει μια ειδική ακολουθία που αποκαλείται ‘’τάξις επί διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης’’», «δηλαδή, όταν μετακινηθεί ο κίονας (το «φυτόν») όπου έχει γίνει όλη η κατάθεση των Τιμίων Λειψάνων και η επίκληση του Αγίου Πνεύματος για τον καθαγιασμό της Ιεράς αυτής θυσιαστικής σκηνής του Θεού, γίνεται αυτή η μικρή ακολουθία, η οποία είναι τόσο συγκινητική, διότι καταδεικνύει ότι ο Κύριος αποδέχεται από εμάς κάθε κίνησή μας, κάθε σκέψη μας και την αγιάζει, αρκεί να είναι ελεύθερη, αληθινή και δικαία».

Συνεχάρη τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π.Ελισσαίο Κυνούση και τα μέλη του Συμβουλίου, «τους αδελφούς συμπρεσβυτέρους που διακονούν μετά πολλής επιγνώσεως τον πανίερο Ναό της Αγίας Παρασκευής», καθώς «και όλους εκείνους που συνέβαλαν στον ευπρεπισμό της Αγίας Τραπέζης».