Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ! (Σχόλιο σε κακόδοξη και απαξιωτική σχετική αναφορά).

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 3η Ιουλίου 2023

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ!

(Σχόλιο σε κακόδοξη και απαξιωτική σχετική αναφορά)

 

Η αγία και μόνη σώζουσα χριστιανική μας πίστη είναι η πλέον συκοφαντημένη και διωκόμενη θρησκευτική πίστη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η αγία Εκκλησία του Χριστού ήταν, είναι και θα είναι η πλέον μισητή πίστη από την επί γης ίδρυσή της και επί είκοσι αιώνες μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο Κύριος μας προειδοποίησε ότι όσοι αποτελούμε μέλη της Εκκλησίας του θα μισηθούμε από τον πτωτικό κόσμο και θα υποστούμε διώξεις, έως θανάτου. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου πασχαλίου δείπνου ολίγον προ της συλλήψεώς του είπε στους μαθητές Του: «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε. Eγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν.16,33). Και «Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν. Ει εκ του κόσμου ήτε, ο κόσμος αν το ίδιον εφίλει· ότι δε εκ του κόσμου ουκ εστέ, αλλ’ εγώ εξελεξάμην υμάς εκ του κόσμου, δια τούτο μισεί υμάς ο κόσμος», (Ιω. 15,18-19).

Οι προφητικές προρρήσεις του Κυρίου μας επαληθεύτηκαν πέρα για πέρα. Παρά το γεγονός ότι ιστορικά βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όπου το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρούνται δεδομένα εν τούτοις η χριστιανική πίστη συνεχίζει να πολεμείται, να λοιδορείται, να ταυτίζεται με τον «σκοταδισμό» και την «οπισθοδρομικότητα» και να χαρακτηρίζεται ως «εχθρός της προόδου»! Ωστόσο παρά τους συνεχείς διωγμούς της η Εκκλησία παραμένει όρθια και μέσα από τις περιστασιακές της δοκιμασίες εξέρχεται κάθε φορά πιο δυνατή και ρωμαλέα, όπως έγραψε ο ιερός Χρυσόστομος: «Η Εκκλησία πολεμουμένη νικά». Πάντοτε καί τώρα! «Υπό πόσων έπολεμήθη;», διερωτάται ό Ιερός Πατήρ, «αλλ’ ουδέποτε ενικήθη». Καί συνεχίζει: «Πόσοι τύραννοι, πόσοι στρατηγοί, πόσοι βασιλείς… άνθρωποι λόγοις τετιμημένοι, δυνατοί, ισχυροί της γης» πολέμησαν την Εκκλησία, αλλά δεν μπόρεσαν να την ξεριζώσουν. Οι πολέμιοι έλησμονήθησαν, ενώ ή Εκκλησία ανυψώθηκε πάνω από τους ουρανούς, δυνατή καί κραταιά. Είναι πάμπολλοι, όντως, εκείνοι οι οποίοι, διά μέσου των αιώνων, με μανία εστράφησαν κατά της Εκκλησίας. Μάταια προσπάθησαν, μάταια προσπαθούν καί σήμερα. Διότι όπως σημειώνει παρά κάτω ο ιερός Χρυσόστομος: «Μαινέσθω ή θάλασσα, πέτραν διαλύσαι, ου δύνανται. Έγειρέσθω τα κύματα, του Ιησού το πλοίον καταποντήσαι, ουκ ισχύει»[1]

Πολλοί σύγχρονοι πολέμιοί της, βλέποντας με μίσος και απογοήτευση το ανίκητο της Εκκλησίας, συνεχίζουν να ρίχνουν τα βέλη τους, τρέφοντας την ψευδαίσθηση ότι εν τέλει θα την καταβάλουν και θα την νικήσουν. Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη πνευματική κρίση, αλλά και την αδράνεια και τους ένοχους συμβιβασμούς, πασχίζουν να απομειώσουν τη δύναμή της, να την απαξιώσουν και να την απωθήσουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, ώστε να μην έχει λόγο στα κοινωνικά δρώμενα.

Μια τέτοια απόπειρα διαπιστώσαμε πρόσφατα από την πολιτικό και αδελφή του Πρωθυπουργού της χώρα μας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε πρόσφατη δήλωσή της δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Εκκλησία ως ανθρώπινο κατασκεύασμα ως «σοσιαλιστική εφεύρεση», «λίγο ανώτερη από την εφεύρεση του διαδικτύου»! Πρόκειται για μιά δήλωση τουλάχιστον αφελή και ανιστόρητη, διότι ο Σοσιαλισμός, ως ιδεολογικό ρεύμα και ως συγκεκριμένη πολιτική και κομματική παράταξη σε πολλές χώρες του κόσμου,  δεν υπήρχε στα χρόνια του Χριστού!

Παραθέτουμε την είδηση, όπως τη σχολίασε ο έγκριτος και ομολογητής δημοσιογράφος κ. Μανώλης Ανδρώνης: «“Το διαδίκτυο είναι η πιο σοσιαλιστική εφεύρεση μετά τη θρησκεία του Χριστού”. Τάδε έφη Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνεδρίαση του Ινστιτούτου Πολιτισμικής Διπλωματίας. Αυτή είναι η υλιστική κοσμοθεωρία της αδερφής του αυριανού πρωθυπουργού, και κατ’ επέκταση του άθεου νεοφιλελευθερισμού που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων»! Και συνεχίζει: «Η γαλάζια ‘Σοβιετία’ έχει υιοθετήσει τις ίδιες απόψεις περί χριστιανικής πίστης, που υποστήριζε ο Σταλινισμός και ο Ναζισμός. Και οι δύο όψεις του φασισμού, ξερίζωσαν από τον χριστιανισμό όλες τις θεϊκές αλήθειες και τον κατέβασαν στα ανθρώπινα μέτρα της πολιτικής, κατακλεύοντας από τη χριστιανική διδασκαλία όποια στοιχεία ταίριαζαν στα ιδεολογικά οχήματά τους»[2]! Έχουμε γράψει πολλές φορές σε ανακοινώσεις μας, ότι οι μεγάλοι πρωτοπόροι τόσο του Μαρξισμού, όσο και του Ναζισμού, αφού προηγουμένως δανείστηκαν από τον Χριστιανισμό τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, στη συνέχεια εστράφησαν εναντίον του και τον πολέμησαν με πρωτοφανή μανία και μίσος, αποδεικνύοντας έτσι πάνω στην πράξη, ότι δεν έχουν καμιά σχέση, ούτε με την ισότητα, ούτε με την δικαιοσύνη, ούτε με την ελευθερία.

Παρά κάτω συνεχίζει: «Η Ορθοδοξία δεν αντιμετωπίζεται ως αποκάλυψη του Θεού στην ανθρωπότητα που υπογράφτηκε με το Τίμιο Αίμα του Θεανθρώπου στον Σταυρό και την ένδοξη Ανάστασή του, άλλα ως ένα ανθρώπινο εφεύρημα, δηλαδή ως μία πλάνη και μία απάτη. Έτσι, ο θρησκευτικός όρκος των βουλευτών στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαίρετης Τριάδας από πολιτικούς που κουβαλούν τέτοια μυαλά, αποτελεί μια κενή εθιμοτυπία, μια κοροϊδία για τα μάτια του κόσμου και μία χλεύη προς τον Θεό. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν, γιατί η πολιτική παρέα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βαλθεί να τινάξει στον αέρα το Ελληνικό Σύνταγμα και να κλείσει αυτούς τους ιερούς όρκους στο χρονοντούλαπο της λήθης. Από τη μεριά τους δεν έχει καμία αξία ο όρκος, ή ο φερόμενος ‘σεβασμός’, ή η βιτρίνα μιας δήθεν ευσέβειας, για μία πίστη που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ως ‘σοσιαλιστικό εφεύρημα’. Με την ίδια υλιστική λογική θα μπορούσαν να καταθέσουν τον όρκο τους στον… Bill Gates, τον Mark Zuckerberg, ή οποιονδήποτε high tech – ‘γκουρού’ πρωτοστάτησε στο να ενοποιηθούν οι λαοί μέσω του διαδικτύου και της τεχνολογίας, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας επίπλαστης ευημερίας. Και στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα της Νέας Εποχής και της θεοποίησης του ανθρώπου. Οι μεγάλοι ‘προφήτες’ της επιστήμης και της τεχνολογίας, ήδη αντιμετωπίζονται ως ημίθεοι, από τα νεοταξικά κράτη. Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει στην κυρία Μπακογιάννη, πως για την τεχνολογία και τους ‘ημίθεούς’ της, δεν θυσιάστηκε ποτέ κανείς με τη θέλησή του. Αντιθέτως, η Ορθόδοξη Πίστη έχει να επιδείξει μυριάδες, αναρίθμητους μάρτυρες που έδωσαν οικειοθελώς τη ζωή τους έχοντας την απόλυτη πεποίθηση πως δεν πεθαίνουν για μία ‘εφεύρεση’, άλλα για μια σαρκωμένη αποκάλυψη που εκτείνεται απείρως πιο πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να διωχθεί, να βασανιστεί, να πεθάνει για ένα ψέμα. Καμία ‘σοσιαλιστική εφεύρεση’ δεν άντεξε το σαρωτικό πέρασμα 21 αιώνων ιστορίας. Αντιθέτως η Ορθόδοξη Πίστη ως αιώνια αποκάλυψη Θεού που είναι, βγήκε αλώβητη μέσα από διωγμούς, από πολέμους, από εκστρατείες αλλοθρήσκων, από ‘εκκαθαρίσεις’ αθεϊστικών καθεστώτων, από τη μάστιγα των αιρέσεων. Για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, η αλήθεια της Πίστης, αναζωπυρώνεται συνεχώς μέσα από μάρτυρες, από Αγίους, από Πατέρες της Εκκλησίας, από θαύματα, και από τον ίδιο τον Λόγο του Θεού που επιβεβαιώνεται συνεχώς και αποδεικνύεται αιωνίως έγκυρος, ανόθευτος και αληθινός. Όσο ευχάριστα και να ακούγεται στο αυτί κάποιων η λέξη σοσιαλισμός, ή ο μετανθρωπισμός, ή οποιαδήποτε άλλη κοσμική φιλοσοφία, ακόμα και αν παρείχε όλα τα αγαθά του κόσμου στον άνθρωπο, από τη στιγμή που αφαιρεί τον παράγοντα – Θεός από τη μέση, είναι καταδικασμένη να σπείρει τη δυστυχία, να αποτύχει παταγωδώς αργά, ή γρήγορα, και στο τέλος να πεθάνει, ακολουθώντας τη φύση του μεταπτωτικού ανθρώπου και κάθε θεομάχου της ιστορίας»[3]

Συμφωνούμε με τα εύστοχα σχόλια του κ. Ανδρώνη. Όλα τα σημερινά κοινωνικά συστήματα, τα ποικίλα ιδεολογικά ρεύματα και οι πολιτικές παρατάξεις στοχεύουν στη βελτίωση των όρων ζωής και στην κοινωνική ευημερία των ανθρώπων μέσα στα πλαίσια του παρόντος φθαρτού και πρόσκαιρου κόσμου. Όμως καμιά φιλοσοφία και καμία πολιτική παράταξη δεν μπορεί, ούτε θα μπορέσει ποτέ, να σώσει τον άνθρωπο από τη φθορά και τον θάνατο. Την αθανασία και τη λύτρωση μας την προσφέρει μόνον ο Χριστός και μόνον σ’ αυτούς πιστεύουν σ’ Αυτόν και είναι ζωντανά και συνειδητά μέλη της Εκκλησίας του. Το θέμα δεν είναι απλώς να βελτιώσουμε τους όρους ζωής και να επιτύχουμε κοινωνική ευημερία, που έχει ένα πρόσκαιρο χαρακτήρα. Καλή είναι η κοινωνική ευημερία, όταν και όπου υπάρχει, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Από μόνη της δεν είναι τίποτε,  διότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα όρια της παρούσης ζωής. Το θέμα είναι να νικηθεί η φθορά και ο θάνατος, διότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος για την αιωνιότητα. Αυτό είναι το μείζον, το σπουδαιότερο, το αναγκαιότερο, χωρίς το οποίο κάθε άλλη προσπάθεια κοινωνικής ευημερίας καταντά ματαιοπονία. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της Εκκλησίας και των ποικίλων φιλοσοφικών και πολιτικών συστημάτων, την οποία όμως, φαίνεται να αγνοεί η κ. Μπακογιάννη.

Να υπενθυμίσουμε επίσης στην εν λόγω πολιτικό, ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απλά ως «άστοχες», αλλά συνειδητά εκπεφρασμένες από μια έμπειρη πολιτικό. Ένα ρωμαϊκό ρητό λέει: «η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι ηθική, αλλά και να το δείχνει». Εν προκειμένω η εν λόγω πολιτικός ανήκει σε ένα ελληνικό κόμμα, το οποίο δηλώνει «σεβασμό» στην Ορθοδοξία και ζητά την ψήφο των ορθοδόξων Ελλήνων, οι οποίοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αλλά δυστυχώς δεν είδαμε καμιά αντίδραση από κανένα κομματικό παράγοντα για τα όσα βλάσφημα είπε.  Μπορεί να  «διέρρηξε τα ιμάτιά του» ο αδελφός της και εκλεγμένος Πρωθυπουργός μας κ. Κ. Μητσοτάκης, για την «προσήλωσή» του στην Ορθοδοξία κατά την προεκλογική περίοδο και την «προστασία» της από «καπηλείες του θρησκευτικού συναισθήματος», αλλά για την απαράδεκτη και προσβλητική δήλωση της πολιτικού – αδελφής του, σιώπησε!

Ως απάντηση, στην εν λόγω απαράδεκτη δήλωση παραθέτουμε ένα θαυμάσιο απόσπασμα από κείμενο του μακαριστού και αγιασμένου Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα, σχετικά με το μεγαλείο της ορθοδόξου πίστεώς μας: «Ορθοδοξία είναι η θαυμαστή εκείνη σύνθεση δόγματος και ήθους, θεωρίας και πράξεως. Ορθοδοξία είναι ακόμα εκείνο, που διατύπωσαν επισημότερα οι Σύνοδοι, τα οικουμενικά εκείνα ευλογημένα συνέδρια της ανά τον κόσμον Εκκλησίας του Χριστού. Τότε οι θεοφόροι Πατέρες ‘όλην συγκροτήσαντες την της ψυχής επιστήμην και τω θείω Πνεύματι συνδιασκεψάμενοι’ απεφάνθησαν για τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τον πνευματικό άνθρωπο και έθεσαν τα βάθρα, τα θεμέλια της πνευματικής ζωής, που είναι ο πραγματικός πνευματικός πολιτισμός. Την Ορθοδοξία επισφράγισαν οι μάρτυρες όλων των εποχών· όλη η ιερή στρατιά των εκατομμυρίων ηρώων και ομολογητών, ανδρών, γυναικών και παιδιών με το τίμιο αίμα τους. Από τα αμφιθέατρα της Ρώμης μέχρι τα στρατόπεδα της Ρωσίας, απέδειξαν, ότι ο χριστιανισμός δεν είναι μια απλή θεωρία, αλλά η αλήθεια και η ζωή· ο ωραιότερος ηρωισμός, η νίκη κατά της ωμής βίας και της υλικής δύναμης, η επικράτηση και η βασιλεία του πνεύματος. Ήρθε κατόπιν να υμνήσει την Ορθοδοξία η λατρεία με την υπέροχη ποίηση και την εμπνευσμένη υμνογραφία της, η οποία συνδυάζει το φυσικό με το υπερφυσικό, τα εγκόσμια με τα επουράνια, την ατομικότητα με την κοινωνικότητα, την οικειότητα και τον βαθύ σεβασμό, το εύληπτο και το μυστήριο. […] Η Ορθοδοξία είναι η πορεία του ολοκληρωμένου ανθρώπου προς τον Πλάστη του, προς τη θέωση. Οδηγεί τον άνθρωπο στην πλήρη ανάπτυξή του εν τω Χριστώ και για τον Χριστό. Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η κατ’ εξοχήν θεολογία, αλλά είναι συγχρόνως και η αληθινή ψυχολογία, ο γνήσιος ανθρωπισμός και κοινωνισμός. Είναι ένα πολύεδρο διαμάντι, το οποίο από όλες τις πλευρές παρουσιάζει νέες αντανακλάσεις της αλήθειας»[4]!

Κλείνουμε με την παραίνεσή μας προς την κ. Μπακογιάννη, να συνειδητοποιήσει το σοβαρό ατόπημά της, το οποίο έχει προσβάλλει καίρια το αίσθημα εκατομμυρίων ορθοδόξων Ελλήνων ψηφοφόρων του κόμματός της και της ιδίας και το σπουδαιότερο: την ύβρη κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, της κεφαλής της Εκκλησίας, (Εφ.5,23). Να μετανοήσει ειλικρινά και να ζητήσει δημόσια συγνώμη, όπως δημόσια προσέβαλε την χριστιανική μας πίστη.

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών

 

  

[1] https://proskynitis.blogspot.com/2011/10/blog-post_8931.html.

[2] https://www.sportime.gr/bloggers/eleftherios-andronis/ochi-kiria-ntora-bakogianni-o-christianismos-den-ine-sosialistiki-efevresi-ine-apokalipsi-theou-ke-eonia-alithia/

[3] Όπου ανωτέρω

[4] Από το βιβλίο: Γέροντος Εφραίμ Προηγουμένου Ι.Μ. Φιλοθέου, Η τέχνη της σωτηρίας. Έκδ. Ι.Μ. Φιλοθέου, Άγιον Όρος 2005. Ομιλία ΛΒ’. Ορθοδοξία· η βασιλική οδός του Ευαγγελίου, σελ. 468 (αποσπάσματα)