Η Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Η Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.Σεραφείμ.

Κατά το πέρας του πανηγυρικού Όρθρου ο Μητροπολίτης ενδύθηκε τα Αρχιερατικά Άμφια στον σολέα του Ναού κατά το βυζαντινό τυπικό και εν συνεχεία, άρχισε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου παρέστη πλήθος κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και από άλλες Μητροπόλεις.

Κατά το κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην θεολογική σημασία της λαμπροφόρου αυτής εορτής, τονίζοντας το πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ως κέντρου τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι το Θείο Βρέφος που σήμερα είναι τεσσαρακονθήμερο, είναι ο Θεός που κατά την Παλαιά Διαθήκη θαυματουργεί και ποιεί σημεία θαυμαστά όχι μόνον κατά την δημιουργία του κόσμου και την υπεροχική κατασκευή του ανθρώπου ως ψυχοσωματικής οντότητας με τα 26 δισεκατομμύρια νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με την εσώτατη συνείδηση και την μεταφυσική αναγωγή, αλλά και καθ’  όλο το διάβα της ανθρώπινης ιστορίας.

Μέγα παράδειγμα αποτελεί η διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης επί των ημερών του Μωϋσή, όταν το σήμερα τεσσαρακονθήμερο Θείο Βρέφος διάνοιξε διάπλατα την άβυσσο της Ερθυράς Θαλάσσης για να διαβεί ο παλαιός Ισραήλ από την γη της δουλείας, την Αίγυπτο, προς την γη των επαγγελιών, την Χαναάν, την γη της σωτηρίας, όπου θα έρρεε άφθονο το μέλι και το γάλα.

Σε αυτήν την ζωή – συνέχισε ο Σεβασμιώτατος – καλούμεθα να μετάσχουμε. Αυτήν την ζωή μάς προσφέρει το σήμερα τεσσαρακονθήμερο Θείο Βρέφος. Με αυτήν την ζωή προσκαλούμεθα να πορευθούμε κατά την διάρκεια του επίγειου βίου μας, ώστε να κερδίσουμε την αιωνιότητα. Αλλά η αιωνιότητα δεν κερδίζεται εάν είμαστε κατάστικτοι από κακίες και πάθη.

Στις 12:00 το μεσημέρι τελέστηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον, την και Γλυκοφιλούσαν επικεκλημένην.

Χθες, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την προσευχή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, μόλις αντίκρυσε τον Ενανθρωπήσαντα Θεό, τον λυτρωτή και σωτήρα του κόσμου, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Η γνωστή προσευχή που επαναλαμβάνεται σε κάθε Εσπερινό και αρχίζει με τις λέξεις «Νυν απολύεις τον δούλον Σου, Δέσποτα», συνοψίζει την κραυγή της ανθρωπότητας για σωτηρία και γνωριμία με τον αληθινό Θεό.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία ΕΔΩ.