Μητροπολίτης Πειραιώς: Η Αγία Παρασκευή προσέρχεται επί αιώνες στην οικουμενική ανθρωπότητα και προσφέρει το υπόδειγμα του αληθινού ανθρώπου.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Η Αγία Παρασκευή προσέρχεται επί αιώνες στην οικουμενική ανθρωπότητα και προσφέρει το υπόδειγμα του αληθινού ανθρώπου.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως χοροστάτησε χθες Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας τόσο το κοινωνικό πλαίσιο όσο και τον κοινωνικό περίγυρο της εποχής που γεννήθηκε και μεγάλωσε η Αγία Παρασκευή, υπογράμμισε πως στην ηλικία των 20 ετών «άρχισε κάτι πρωτόγνωρο για τα κοινωνικά και κοσμικά γεγονότα: μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και άρχισε τις αποστολικές της περιοδείες για την Ευαγγελική αλήθεια». «Έγινε σε εκείνα τα σκληρά και πέτρινα χρόνια γεμάτα φόβο, τρόμο και έγκλημα, η Απόστολος της αρχαίας Εκκλησίας» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας  πως «η πρώην πατρικία και αρχόντισσα, για την αγάπη του Χριστού έγινε πτωχή μοναχή και απόστολος του Ευαγγελικού κηρύγματος».

Αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στο μαρτύριο της Αγίας  Παρασκευής, επεσήμανε πως «σήμερα, 18 σχεδόν αιώνες μετά ταύτα, προσέρχεται αυτό το πρόσωπο στην ευχαριστιακή μας κοινότητα». «Είναι η Μεγαλομάρτυς, η Παρθενομάρτυς, η Αθληφόρος Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας παράλληλα πως «εκατομμύρια αδελφοί μας σε όλο τον κόσμο τιμούν την ώρα αυτή το σεβάσμιο και ιερό της πρόσωπο», αφού «το πρόσωπό της δεν κατεκλύσθη από τη λήθη των αιώνων. Δεν έσβησε μέσα στην ανωνυμία των πολλών».

«Τιμούμε ένα πρόσωπο που έζησε 18 αιώνες πριν από σήμερα κι όμως αυτό το πρόσωπο ζει και τώρα ανάμεσά μας, στις καρδιές μας, στη σκέψη μας, στην ψυχή μας, στην ύπαρξή μας γιατί αγάπησε τον αιώνιο Θεό, γιατί κοινώνησε με την Αρχή της υπάρξεως, αλλά κυρίως γιατί υπέμεινε τον αγώνα της έως τέλους», είπε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως αυτό το τέλος «για τον καθένα μας γίνεται η αρχή της διαχρονίας του προσώπου μας, της εισόδου μας στην όντως ζωή, στη ζωή την ατελεύτητη, στη ζωή την υπερχρονική όπως ακριβώς αποδεικνύει αυτό το ευλαβικό βράδυ η Αγία Παρασκευή».

«Προσέρχεται τώρα επί αιώνες στην οικουμενική ανθρωπότητα και προσφέρει το υπόδειγμα του αληθινού ανθρώπου. Του ανθρώπου που δεν σήπεται, δεν εκμηδενίζεται, δεν απομειώνεται μέσα στο χωροχρόνο του σήμερα και του τώρα», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια, μιλώντας για «αυτή την τραγική ώρα που βιώνουμε όλοι μια κοσμική καταστροφή, μία σκληρή πανδημία, μία επανάσταση του κτιστού κόσμου εναντίον της υπάρξεως», και αναφέροντας τον τρόπο που προσβάλλει ο κορονοϊός τον ανθρώπινο οργανισμό χτυπώντας συγκεκριμένες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, σημείωσε την παραδοξότητα του γεγονότος λέγοντας πως «ίσως οι φήμες που ακούγονται για μία επεξεργασία σε κάποια εργαστήρια, να μην απέχουν πολύ από της αληθείας» και συμπλήρωσε:  «Πάντως αυτή η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η οικουμένη και η ανθρωπότητα, μας παρακινεί να ακούσουμε το μήνυμα της γενναιότητας της Αγίας… και να προστρέξουμε στο δικό της πνευματικό δυναμισμό. Σε εκείνα τα σκληρά και πέτρινα χρόνια, εκείνη μια γυναίκα, απαλή κόρη, ύψωσε το σθένος της υπάρξεώς της και νίκησε την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Νίκησε την έπαρση των τυράννων της εποχής της».

Επεσήμανε πως η Αγία Παρασκευή «εμπνέει και οδηγεί τις συνειδήσεις των ανθρώπων», προτρέποντας όλους να στηριχθούμε και να εμπνευστούμε «από το σθένος και την ευψυχία και την γενναιότητά της».

«Ας γίνουμε κι εμείς νικηταί της ζωής απέναντι σε κάθε αντινομία, σύγχυση και περισπασμό. Σε κάθε δαιμονικό περίπαιγμα να υψώσουμε το δικό της σθένος, την δική της ευλογία, το δικό της φως», είπε ο Σεβασμιώτατος καταλήγοντας.

[/vc_column][/vc_row]