Εγκαίνια Ναού στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εγκαίνια Ναού στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού που βρίσκεται εντός του αύλειου χώρου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, τελέστηκαν χθες Τετάρτη 12 και σήμερα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022.

Χθες, τελέστηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ενώ σήμερα το πρωί τελέστηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ.Δωροθέου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ δοξολογώντας τον Πανάγιο Θεό μας «γι’ αυτή την μεγάλη Του δωρεά», όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε αναφορά στον «ιερό χώρο Αγιασμού και πνευματικής μεθέξεως και υπερβάσεως».

Ευχαριστώντας θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄, υπογράμμισε πως «η αγάπη του και η πιστότητά του είναι πραγματικά συγκινητικότατες για την ζωή μας και την πορεία μας».

Στην συνέχεια απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Ιωάννη Πλακιωτάκη, αλλά και στον Πειραιώτη Υφυπουργό κ.Κωνσταντίνο Κατσαφάδο, ο Σεβασμιώτατος, κινούμενος από «πνευματική ανάγκη», όπως σημείωσε, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την συναντίληψή τους, για την πολλή τους προς την Εκκλησία μέριμνα, στοργή και αγάπη, και ιδιαίτερα προς τον πανίερο Ναό, ο οποίος με θαυμαστό τρόπο και αγωνιστή διάθεση» του τέως αρχηγού του Λ.Σ. κ.Σταματίου Ράπτη, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

Υπογραμμίζοντας την πολύτιμη συμβολή του υπουργού κ.Πλακιωτάκη «για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο ιερός χώρος, για να γίνει πύλη του Ουρανού», μνημόνευσε όλους όσοι αγωνίστηκαν για τον ναό και «βέβαια τους μεγάλους δωρητές, το έντιμο ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνης Μαρτίνου» με δαπάνη των οποίων ανεγέρθηκε ο Ναός το 2019.

«Τελέσαμε τα ιερά εγκαίνια και μεταφέραμε τα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων της Λαύρας του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου από την έρημο της Ιουδαίας», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τονίζοντας πως «η πιο ζωντανή απόδειξη, η πιο απτή απόδειξη ότι το έργο της σωτηρίας είναι πραγματικότητα και αγιάζει τους ανθρώπους και τους μεταβάλλει σε ένθεες αλήθειες, σε μετόχους και κοινωνούς της τρισιποστάτου Θεότητος», είναι οι χιλιάδες Μάρτυρες της Εκκλησίας μας. «Αυτό ακριβώς υποδηλώνει η κατάθεση των τιμίων λειψάνων στην Αγία Τράπεζα», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως «το σώμα γίνεται αγωγός θείων ακτίστων ενεργειών. Γι’  αυτό και τα ιερά λείψανα, τιθέμενα στην Αγία Τράπεζα, δοξάζουν τον Θεό μας».

«Η Χάρη του Θεού έρχεται σήμερα και σκηνώνει σε αυτό το χώρο και, όπως λένε οι Πατέρες, Άγγελοι πλέον θα βρίσκονται εδώ για να προφυλάξουν τον ιερό αυτό χώρο», επεσήμανε, ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος και εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τις άπειρες ευχαριστίες του στον Υπουργό κ.Πλακιωτάκη, στον Υφυπουργό κ.Κατσαφάδο, στον Γενικό Γραμματέα, σε όλους τους συνεργάτες τους, καθώς και στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη, στους Υπαρχηγούς, αλλά και στους άνδρες και τις γυναίκες του Λ.Σ. – Ελληνικής Ακτοφυλακής που «δίνουν μαρτυρία δημοκρατίας, ελευθερίας, αδελφοσύνης στα νερά του Αιγαίου» «και που διασφαλίζουν το μέγεθος και το μεγαλείο του Μεγάλου των Ελλήνων Κράτους της θαλάσσης και της Εμπορικής μας Ναυτιλίας που είναι πυλώνας της οικονομίας και της κοινωνικής μας διαρθρώσεως».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ευχαριστώ για αυτό το ωραίο έργο που έρχεται να συνταυτίσει και να ενδυναμώσει τους αρρήκτους δεσμούς των υπηρετούντων την πατρίδα με την πίστη της Εκκλησίας μας», προβάλλοντας τον Άγιο Νικόλαο, τον μεγάλο αυτό άνδρα της Εκκλησίας, ο οποίος «επισκιάζει με την χάρη και την μεσιτεία του τις θάλασσες και τους ωκεανούς», ευχόμενος «να χαρίζει στα ποντοπόρα πλοία μας καλές θάλασσες, ευλογημένους πλόες  και κάθε δύναμη και ευλογία στους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται και διακονούν αυτόν τον μέγα θεσμό της ναυτοσύνης».

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.Δωρόθεος Β΄ εξέφρασε την χαρά του που παρέστη στα εγκαίνια του Ιερού Ναού, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο ο οποίος «παρεχώρησε την θέση του στο ιερό θυσιαστήριο, όπως πάντοτε πράττει, με πολλή αγάπη προς όλους τους αδελφούς του», τονίζοντας ότι «είναι Ιεράρχης αρχοντικός, ευγενής, μεγαλοπρεπής, με λόγο παρρησιαστικό προς πάντες».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Υπουργό κ.Πλακιωτάκη «για όλες τις ευεργεσίες του προς την Εκκλησία», καθώς και τον Αρχηγό του Λ.Σ. για την ευγενική πρόσκληση. Επίσης, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στο Σώμα και δίνουν «πάντοτε την καλή μαρτυρία των καλών, των ευγενών και των κατά πάντα αξίων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος».