Μητροπολίτης Πειραιώς: Κρατούμε την πίστη, κρατούμε και τιμούμε τους μάρτυρες και ήρωες του Γένους μας.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Κρατούμε την πίστη, κρατούμε και τιμούμε τους μάρτυρες και ήρωες του Γένους μας.

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Ιερούργησε σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιων της προτομής του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά), που βρίσκεται στον αύλειο χώρο το Γηροκομείου Πειραιώς.

Θυμίζουμε ότι στο σημείο που είναι τοποθετημένη η προτομή του Νικηταρά (Τουρκοφάγου) ο μεγάλος αυτός ήρωας του Έθνους, τα τελευταία χρόνια επαιτούσε.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του στην Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε αρχικά στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, που επικεντρώνεται στην ουσία, στο βάθος και την αλήθεια του ευαγγελικού μηνύματος.

«Αποκαλύπτει με εύγλωττο τρόπο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «γιατί ο Θεός εισήλθε μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, γιατί ο άκτιστος απεδέχθη τις σκληρές συντεταγμένες της φθοράς, τον χώρο και τον χρόνο, γιατί ο Λόγος ‘’σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν’’».

Το σημερινό ευαγγέλιο, συνέχισε, μας παρουσιάζει τον μοναδικό δρόμο, για τον οποίον πλάστηκε ο άνθρωπος, την μοναδική στοχοθεσία που έχει η γήινη ζωή μας, τον σκοπό της υπάρξεως, την πορεία της ζωής μας. Τα λιτά λόγια του Κυρίου, αποκαλύπτουν όλη την ανθρώπινη οντολογία και την πραγματική ανθρωπολογία.

Επισημαίνοντας ότι ο ευαγγελικός λόγος μιλάει για την αγάπη τόνισε πως η αγάπη «είναι ένα βαθύτατο υπαρξιακό συναίσθημα, αλλά και μία αρετή και μία υπέρβασις. Και δεν αναφέρεται βέβαια στην αγάπη την χυδαία, η οποία χρησιμοποιείται για να αποβεί εύχρηστος, η χρηστικότητα των άλλων ανθρώπων».

Θέλοντας να δώσει την πραγματική διάσταση της αληθινής αγάπης πρόσθεσε: «Εάν αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν, ποια είναι η αξία σας;». «Εάν κάνετε αγαθά έργα, σε εκείνους που σας κάνουν αγαθά έργα, αντιπροσφέρετε στην αγαθότητα, την αγαθότητα σας, δεν έχετε κάποια ιδιαίτερη αξία, γιατί αυτό κάνει κι ο κόσμος. Και εάν βοηθάτε εκείνους, από τους οποίους περιμένετε κέρδος, όφελος οποιασδήποτε μορφής, τοκοφορία, δεν κάνετε κάτι υπεροχικό, γιατί και αυτό το κάνουν οι άνθρωποι του κόσμου, επειδή περιμένουν να προσλάβουν και να πάρουν οικονομικά ή άλλα οφέλη». Όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος είναι συνταρακτικός ο λόγος και τρομακτική η παρότρυνση: «Αγαπάτε τους εχθρούς ημών και αγαθοποιείτε εκείνους που σας μισούν, θέλουν την καταστροφή σας, την απόλυτη υπαρξιακή σας ανατροπή. Και δανείζετε εκείνους από τους οποίους, δεν ελπίζετε να πάρετε οτιδήποτε το υλικόν αντάλλαγμα».

Το ερώτημα που τίθεται, όπως παρατήρησε στην συνέχεια, είναι ποιος είναι ο σκοπός, σε τι εξυπηρετεί αυτή η τόσο υπερβολική αγάπη και μακροθυμία.  Και έρχεται η φοβερή αποκάλυψη, ότι όλα αυτά, τα κάνει ο άνθρωπος για να ομοιάσει στον «Πατέρα τον εν ουρανοίς», γιατί έτσι φέρεται ο ουράνιος Πατέρας.

«Να λοιπόν για ποιο σκοπό γίνονται αυτές οι παροτρύνσεις, και να ποιος είναι ο στόχος και ποιος είναι ο δρόμος για να φτάσεις στον στόχο. Η ‘’προς τον Θεόν ομοήθεια’’, είναι το σκοπούμενο. Να ομοιάσει ο άνθρωπος στον Θεόν, να αποκτήσει το ίδιο ήθος».

Το βλέπουμε στα πρόσωπα των αγίων και είναι ήδη αποδεδειγμένο πειραματικά, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Οι Άγιοι, ακριβώς αυτόν τον δρόμο διέβησαν. Κι έτσι ο άνθρωπος γίνεται άξιος να ζήσει μαζί με τον Θεό, όχι για κάποια γήινα χρόνια, αλλά για πάντα, για την ατελεύτητη αιωνιότητα. Να γίνει κοινωνός θείας φύσεως εις τους αιώνας. «Και κατακλείει τον λόγο ο Κύριος, λέγοντας και προτρέποντας ‘’Γίνεσθε ουν οικτίρμονες καθώς και ο Πατήρ υμών Οικτίρμων εστί’’. Οικτίρμονες, σπλάχνα οικτιρμών, και ταυτόχρονα αλήθεια, σοφία, καθαρότητα, ελευθερία, δικαιοσύνη, ζωή», είπε.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιωτατος αφού αναφέρθηκε στην θαυμαστή σωματική εμφάνιση της Παναγίας, στον Παναγιοσκέπαστο Ναό της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά την αγρυπνία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το έτος 1929, τόνισε πως σήμερα πανηγυρίζουμε και την ενθρόνιση της Ιεράς Της Εικόνος, της Παναγίας Βηματαρίσσης, η οποία δωρήθηκε στο Ναό από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστό ως Νικηταρά, λέγοντας πως «σήμερα, έχουμε την μεγάλη χαρά και τιμή, εδώ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που έζησε όλον τον επικό αγώνα της παλιγγενεσίας, να τιμούμε έναν υπέρμαχο στρατηγό του Γένους. Έναν άνδρα που πραγμάτωσε την ‘’προς τον Θεόν ομοήθεια’’. Ένα ήρωα που λάτρεψε την πατρίδα, την πίστη, το γένος, και στον οποίον κλείνουμε ευλαβικά την ψυχή μας και την ύπαρξη μας. Γιατί εδώ απ’ έξω, εκάθητο προ ετών ο στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος, ο περιώνυμος Τουρκοφάγος, ο μεγάλος αυτός ήρωας της παλιγγενεσίας του έθνους μας».

Τονίζοντας πως ο Νικηταράς κατέδειξε ποιος είναι ο αληθινός άνθρωπος, όχι εκείνος που στηρίζεται στα υλικά πράγματα, αλλά εκείνος που εμπνέεται από τα ζώπυρα της πίστεως και του Γένους, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο και τα μέλη της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς», που κρατούν άσβεστη την δάδα της εθνικής μνήμης, ιδιαίτερα σήμερα που αναθάλλει το τραγικό πρόσωπο του ιστορικού αναθεωρητισμού στην ήπειρο μας.

«Δεν πήραμε μάθημα οι άνθρωποι από τον περασμένο αιώνα με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τις εκατόμβες των ανθρωπίνων θυμάτων. Βρισκόμαστε και πάλι, όχι σε έναν ψυχρό πόλεμο, αλλά σε κάτι πολύ χειρότερο, σε έναν οιονεί πυρηνικό πόλεμο, από την αφροσύνη των μεγάλων παικτών του πλανήτου μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως χρειαζόμαστε ενδυνάμωση του εθνικού μας φρονήματος. Απέναντι μας, συνέχισε, έχουμε μία χώρα, που απαρτίζεται από αρπακτικά της ιστορίας. Που δεν δημιούργησε πολιτισμό, που δεν προσέφερε «σταλαγματιές δροσιάς» στον ανθρώπινο πόνο, που το έμβλημα της είναι «η χατζάρα και η αρπαγή».

«Παράσιτα του ανθρωπίνου γένους έχουμε απέναντι μας. Και τώρα, καλούμεθα να ενδυναμώσουμε αυτήν την βαθιά συνειδητότητα της ρωμιοσύνης, μέσα μας και να εμπνεύσουμε, τους νέους άνδρες και γυναίκες του στρατεύματος μας, για να αποκτήσουν την ευψυχία που απαιτείται, απέναντι στην επιδρομή, την λεκτική προς το παρόν, και ευχηθείτε να μην γίνει ποτέ επιδρομή στο πεδίο. Αλλά και πάλι θα πρέπει να υψώνουμε τείχη απέναντι στην σκληρή αυτή και βάναυση επιθετικότητα των γειτόνων», είπε χαρακτηριστικά.

Κρατούμε την πίστη, σημείωσε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, κρατούμε και τιμούμε τους μάρτυρες και ήρωες του Γένους μας. Αλλά πάνω απ’ όλα, καλούμαστε να αποκτήσουμε την «προς τον Θεόν ομοήθεια». Η ομοήθεια προς τον Θεόν ενέπνευσε αυτούς τους ήρωες και δεν είναι ιδεολογήματα αυτά, αλλά είναι έμπονες αλήθειες, που αποδεικνύονται ιστορικά, οντολογικά, υπαρξιακά.

Η δέηση για τον ήρωα του 1821 τελέστηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα» 173 χρόνια μετά τον θάνατό του.