Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η θυσία των προγόνων μας να εμπνέει την πορεία της ζωής μας».

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η θυσία των προγόνων μας να εμπνέει την πορεία της ζωής μας».

«Κλίνουμε το γόνυ της καρδιάς και της ψυχής μας στους μάρτυρες και στους θυσιασμένους πατέρες και προγόνους μας, οι οποίοι με το αίμα τους πότισαν την πίστη του μαρμαρωμένου Βασιλιά, γιατί είχαν μέσα τους Χριστό και Ελλάδα»

Με αφορμή την αποφράδα επέτειο της Αλώσεως της Βασιλίδος των Πόλεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τέλεσε σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 Επιμνημόσυνη Δέηση του «τελευταίου Αυτοκράτορος και Μάρτυρος της ελευθερίας, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», ενώπιον του ανδριάντος του, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, τιμώντας έτσι και την ιστορική του μνήμη.

«Τιμώντας τους Μάρτυρες της Αλώσεως, τιμούμε την Εθνική μας ιδιοπροσωπία». «Τιμούμε την αντίσταση, το θάρρος την ευψυχία και την μαρτυρική προσφορά», υπογράμμισε κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Αναφέροντας την απάντηση που, όπως χαρακτηριστικά είπε «ερμηνεύει τα πράγματα, εμπνέει και οδηγεί», του Κολοκοτρώνη στον υπασπιστή του Γάλλου Ναυάρχου Δεριγνύ πως ο Βασιλιάς μας δεν παραδόθηκε, αλλά πέθανε στην πύλη του Ρωμανού και εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα – απάντηση την οποία καταγράφει ο ιστορικός Φωτάκος – επεσήμανε πως «αυτή την ηρωική προσωπικότητα, αυτό το σθένος του Γένους μας τιμούμε. Αυτή την δύναμη που μας χάρισε η θυσία να μην υποκύψουμε τετρακόσια ολόκληρα χρόνια στην σκλαβιά και τη δουλεία», «αλλά να παραμείνουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στα θέσφατα και τα ζώπυρα του Γένους των Ελλήνων».

Τονίζοντας πως σήμερα συγκινημένοι «κλίνουμε το γόνυ της καρδιάς και της ψυχής μας στους μάρτυρες και στους θυσιασμένους πατέρες και προγόνους μας, οι οποίοι με το αίμα τους πότισαν την πίστη του μαρμαρωμένου Βασιλιά, γιατί είχαν μέσα τους Χριστό και Ελλάδα», σημείωσε πως τιμούμε αυτούς τους ήρωες «για να μεταλαμπαδεύσουμε όλα τα μηνύματά τους στις διάδοχες γενιές σε μια εποχή βαθυτάτου αναθεωρητισμού και ιστορικών ανατροπών».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την μεγάλη δωρεά του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τον ΕΒΕΠ «στην Μητρόπολη, στον Πειραϊκό λαό και στην ιστορία», η οποία έγινε υπό την εμπνευσμένη προεδρία του κ. Βασίλη Κορκίδη.

Τέλος κάνοντας αναφορά στις ευθύνες του δυτικού κόσμου για την διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την «επαίσχυντη Δ΄ ψευδοχριστιανική σταυροφορία», επεσήμανε πως «αυτά τα ιστορικά μηνύματα πρέπει να συνέχουν τις καρδιές όλων μας για να γνωρίζουμε τους φίλους και τους εχθρούς μας σε αυτή την πολυκύμαντη ιστορική πραγματικότητα».

Ευχαριστώντας, επίσης, τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμαρχο κ.Ιωάννη Μώραλη, «ευχήθηκε η θυσία των προγόνων μας να εμπνέει την πορεία της ζωής μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ.Βασίλειος Κορκίδης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την «δυνατότητα να πραγματοποιούμε αυτή την τελετή μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως στην πόλη μας». «Ήταν δικής σας έμπνευση», πρόσθεσε, «και σας ευχαριστούμε, γιατί αυτό γίνεται αφορμή να θυμούμαστε οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

Τέλος, ευχήθηκε «οι προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας εξ ανατολής να μην φτάσουν ποτέ σε αυτό που αντιμετώπισε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αλλά να έχουμε αποτελέσματα τέτοια που θα μας δίνουν ελπίδα, αγάπη και ειρήνη».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και ενός λεπτού σιγή ενώ η τελετή περατώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.