Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων

Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 166, 185 44, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 46 14 658

Fax: 210 42 35 215

Ιστότοπος: agios-dimitrios.blogspot.gr

E – mail: pkagdimitrios@yahoo.gr

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διεύθυνση: Καπετάν Ματαπά 125, 185 44, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 46 16 540

Ιερείς Ναού:

  • Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαρίτων Παππάς
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αρώνης
  • Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Αντώνιος Σταματόπουλος

Ιστορικά Στοιχεία Ιερού Ναού:

Οι λόγοι πού οδήγησαν στο χτίσιμο του Ναού του  Αγίου Δημητρίου είναι η αύξηση του πληθυσμού της περιοχής λόγω των προσφύγων απ’  την Μικρά Ασία. Στο σημείο πού πρωτοχτίστηκε ο μικρός ναός προϋπήρχε μικρό προσκυνητάρι του  Αγίου πού σύμφωνα με την προφορική παράδοση βρέθηκε εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου η οποία φυλάσσεται στο μουσείο του  Ιερού Ναού.

Σαν ενορία ιδρύθηκε με το σχετικό προεδρικό διάταγμα το 1923. Ο σημερινός Ναός θεμελιώθηκε στις 26 Ιουνίου 1949. Ετελέσθη κατά το τυπικό της Εκκλησίας ο σχετικός αγιασμός επί τη θεμελιώσει Ιερού Ναού από τον προϊστάμενο του Ναού  Αρχιμ.  Αντώνιο Τσίγκα. Ο ναός ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με τον βυζαντινό ρυθμό και διήρκησε 14 χρόνια μέχρι την τέλεση των εγκαινίων. Ο μηχανικός του έργου ήταν ο κ. Νομικός. Στην ανοικοδόμηση  σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο σύλλογος αποπερατώσεως του Ιερού Ναού υπό την προεδρία του ιερέως Μιχαήλ Φερούση. Οι ενορίτες με πολλή θέρμη και ζήλο θέλησαν να βοηθήσουν  παντοιοτρόπως οικονομικά και ηθικά την απόκτηση του νέου τους Ναού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 1962 από τον  Επίσκοπο  Αχαΐας και  κατόπιν Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονα.

Ο πρώτος εφημέριος της ενορίας ήταν ο π. Σέργιος Ιωαννίδης ο οποίος εφημέρευσε από τον Αύγουστο του 1923 έως τον Μάιο του 1950 και από τον  Ιανουάριο του 1929 είχε ως μόνιμο συνεφημέριο τον π. Αριστείδη  Κοτζιά. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει στον Ναό μας 47  Ιερείς και Διάκονοι.

Σήμερα στον Ναό μας υπηρετούν τέσσερις ιερείς ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, ο Πρωτ. Γεώργιος Καραβαγγέλης, ο Πρωτ. Χαρίτων Παππάς και ο Πρωτ. Δημήτριος Αρώνης. Ο Ναός μας ανήκει στην  Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και στα όρια του δήμου Πειραιώς. Συνορεύει ανατολικά επί των οδών Αιτωλικού, Ραιδεστού, και Θερμοπυλών  με τις ενορίες της  Αγία Σοφίας και των Εισοδίων της Θεοτόκου, δυτικά επί της οδού Δογάνης με την ενορία της  Υπαπαντής, βόρεια  επί των οδών  Ικτίνου και  Έλλης με τον δήμο Νικαίας και την ενορία των  Αγίων  Αποστόλων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και νότια επί της οδού Ροδόπης με την ενορία του  Αγίου Διονυσίου. O πληθυσμός της ενορίας μας υπολογίζεται γύρω στις 20.000 ψυχές.