Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Γεδεών, πολιούχου Τυρνάβου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Γεδεών, πολιούχου Τυρνάβου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς.

Την Ιερά Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Γεδεών, πολιούχου Τυρνάβου υποδέχθηκε με μεγάλη πνευματική χαρά και συγκίνηση η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς.

Το Ιερό Σέβασμα, το οποίο υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, κόμισε στην τοπική μας Εκκλησία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμος, ο οποίος χοροστάτησε στην Δοξολογία που τελέστηκε μετά την υποδοχή της Τιμίας Κάρας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ.Ιερώνυμο για την ιδιαίτερη αυτή Ευλογία σε αυτή την δύσκολη εποχή «που μαστίζεται  από πολυειδείς κρίσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Γνωρίζουμε την μέριμνά σας υπέρ πασών των Εκκλησιών». «Μας κομίσατε τον θησαυρό της Μητροπόλεώς σας» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο πρότυπο του Αγίου Γεδεών υπογράμμισε πως «διακράτησε την πίστη σε εκείνη την δύσκολη εποχή της δουλείας».

«Είναι πολυσήμαντη η Ευλογία που μας χαρίσατε γιατί σε αυτή την επέτειο των 200 χρόνων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, καλούμεθα να γνωρίζουμε επακριβώς την αληθινή ιστορία, γιατί οι Νεομάρτυρες του Χριστού είναι εκείνοι που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της ρωμιοσύνης για να καρποφορήσει και να ανθίσει τη λευτεριά μας» είπε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, συμπληρώνοντας πως «είναι μεγάλη η Ευλογία να έχουμε τις ημέρες της εορτής του Αγίου Νικολάου, τον Ιερό Οσιομάρτυρα του Χριστού Άγιο σωματικώς ευλογούντα, αγιάζοντα, αλλά και νουθετούντα». «Ο Όσιος Γεδεών μας εμπνέει και μας οδηγεί σε αυτή τη δύσκολη και πολυτάραχη εποχή των πολυειδών κρίσεων και ειδικότερα τώρα που καταρρέουν όλα  τα δήθεν μεγαλεία της υπάρξεώς μας» κατέληξε, ευχόμενος στον Μητροπολίτη Λαρίσης «η μέριμνά σας υπέρ πασών των Εκκλησιών να είναι ο στέφανος της ζωής σας».

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Πειραιώς, επεσήμανε πως «τα Ιερά Λείψανα δεν ανήκουν μόνο σε μία περιοχή ή σε μία μόνο πόλη, αλλά σε όλη την Ορθοδοξία γιατί οι Άγιοι δεν είναι ενός τόπου ή μιας Μητροπόλεως, αλλά είναι όλης της Εκκλησίας και είναι για όλο τον κόσμο που επικαλείται τις ευχές τους».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στον βίο του Οσίου Γεδεών από τη γέννησή του, στα μέσα της δεκαετίας του 1760, έως του μαρτυρίου του αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, επέστρεψε στη Θεσσαλία γιατί «ήθελε να ομολογήσει τον Χριστό εκεί που Τον αρνήθηκε».

Αφού τόνισε πως στην εποχή της Τουρκοκρατίας δεν ήταν εύκολο να ζεις ως ραγιάς, σημειώνοντας  πως «οι περισσότεροι έμειναν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Έλληνες» περιέγραψε το μαρτύριο του Αγίου υπογραμμίζοντας με έμφαση την ιλαρότητα του προσώπου του έως την τελευταία στιγμή. «Δέχθηκε με τόση χαρά το μαρτύριο που του διασφάλιζε την οριστική είσοδο στη Βασιλεία των Ουρανών, ώστε ενώ ήταν μαρτύριο σωματικά βαρύ, εκείνος χαιρόταν», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στο 1821 και τα ένδοξα Ελληνικά γεγονότα επεσήμανε πως μπορεί η περιοχή της Θεσσαλίας να μην έχει κάποιο μεγάλο πολεμικό γεγονός να επιδείξει, τόνισε όμως πως «έχουμε αυτούς που έδωσαν το θάρρος στους Έλληνες να πιάσουν το τουφέκι και να πουν ‘’Ελευθερία ή θάνατος’’».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, θα τιμηθεί πανηγυρικά και φέτος η εορτή του Αγίου Νικολάου προστάτου των ναυτικών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 παραμονή της εορτής, στις 18:30 θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ και στις 22:00 θα αρχίσει η τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας.

Την Δευτέρα το πρωί, ανήμερα της μεγάλης εορτής του πολιούχου των ναυτικών, αφού τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Λειψάνου του Αγίου πέριξ του Ιερού. Στις 17:00 θα ψαλεί ο Μεθέορτος Εσπερινός.