«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΘΕΟΥ»: ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΚΟΔΟΞΗ ΑΚΡΑΙΑ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

 

 

Εν Πειραιεί τη 14η Οκτωβρίου 2019

 

«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΘΕΟΥ»: ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΚΟΔΟΞΗ ΑΚΡΑΙΑ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ

 

Ο κατακερματισμός του αιρετικού Προτεσταντισμού προχωράει ακάθεκτος, δημιουργώντας διαρκώς νέες αιρετικές και κακόδοξες «ομολογίες», οι οποίες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την μοναδική και σώζουσα αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερα στους ταραγμένους καιρούς των εσχάτων χρόνων που ζούμε, στην εποχή της γενικής αποστασίας και της απόλυτης πνευματικής συγχύσεως, εμφανίζονται διαρκώς νέα θρησκευτικά μορφώματα με όλο και πιο κακόδοξο και βλάσφημο χαρακτήρα, με στόχο να παραπλανήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, «ει δυνατόν και τους εκλεκτούς», (Ματθ.24,24), να τους απομακρύνουν από τη σωστική αγκαλιά της Εκκλησίας μας και να τους οδηγήσουν στην απώλεια. Η καλπάζουσα αύξηση της ποικίλης πλάνης και αποστασίας μας θυμίζει τους προφητικούς λόγους του Κυρίου μας ολίγον προ του πάθους του, που αναφέρονται στους εσχάτους χρόνους, που θα προηγηθούν της Δευτέρας Παρουσίας Του: «πολλοί γαρ ελεύσονται επί τω ονόματί μου λέγοντες, εγώ ειμί ο Χριστός, και πολλούς πλανήσουσι….και πολλοί ψευδοπροφήται εγερθήσονται και πλανήσουσι πολλούς», (Ματθ.24,5,11). Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα των εσχάτων χρόνων θα είναι, ως γνωστόν, η εμφάνιση πολλών ψευδοδιδασκάλων οι οποίοι θα λαλούν «διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών» (Πραξ.20, 29-30).

Μια τέτοια κακόδοξη «ομολογία» είναι και η λεγόμενη «Εκκλησία του παντοδυνάμου Θεού», η οποία εμφανίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1991 και εντεύθεν. Έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, (Facebook), και κυρίως του παγκοσμίου δικτύου Youtube, διά μέσου των οποίων διακινεί και προβάλλει μια πληθώρα από πρόσωπα και ομάδες, κείμενα, φωτογραφίες, μηνύματα, βίντεο κ.λ.π. με σκοπό και στόχο να προωθήσει και διαδώσει τις αιρετικές διδασκαλίες της. Έχει δημιουργήσει ιστοσελίδες στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην ελληνική. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε μέσω του διαδικτύου το 2018 με το όνομα «Η Εκκλησία του Παντοδυνάμου Θεού» στον ιστότοπο:  https://el.kingdomsalvation.org/about-us-questions-2.html. Επίσης είναι γνωστή και με το όνομα «Το ανατολικό φως». Προφανώς ήρθε στην Ελλάδα από Κινέζους, όπως φαίνεται από τα ονόματα των ακολούθων της στο facebook και τα σπασμένα ελληνικά που χρησιμοποιούν μέχρι στιγμής στις ιστοσελίδες τους.

 

Η «Εκκλησία του Παντοδυνάμου Θεού», γνωστή επίσης και με το όνομα «Αστραπή της Ανατολής», ιδρύθηκε στην Κίνα από κάποιον Ζάο Ουέισαν, το 1991 και αριθμεί σήμερα περί τα τρία έως τέσσερα εκατομμύρια μέλη κατά τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών πηγών της Κίνας. Κεντρική διδασκαλία της αίρεσης είναι ότι ο Χριστός επέστρεψε στην Γη στις ημέρες μας, στον ρόλο του «Παντοδύναμου Θεού», ως Κινέζα γυναίκα και όχι ως άνδρας. Η γυναίκα αυτή που ονομάζεται Γιανγκ Σιανγκμπίν, γεννήθηκε στην βορειοδυτική Κίνα το 1973 και ήταν ερωμένη του ιδρυτή της αίρεσης. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια wikipedia” μας πληροφορεί ότι «Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί το κίνημα ως σιε τσιάο, [όρος που μεταφράζεται ως «κακή λατρεία»], και κατηγορείται για διάφορα εγκλήματα. Κινεζικά και διεθνή μέσα έχουν ονομάσει το κίνημα ως λατρεία, ακόμη και ως ‘τρομοκρατική οργάνωση’. […] Η κινεζική κυβέρνηση υποπτεύθηκε αμέσως την Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού λόγω των αντικομμουνιστικών διδασκαλιών της, και η εκκλησία αποτέλεσε θύμα βαριάς καταστολής από την Κινεζική κυβέρνηση. Το 2000, οι Ζάο και Γιανγκ μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εισήλθαν στις 6 Σεπτεμβρίου 2000. Το 2001 έλαβαν πολιτικό άσυλο και από τότε ζουν και διευθύνουν το κίνημα από τη Νέα Υόρκη. Στις αρχές του 2009, η Χε Ζεσούν, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της εκκλησίας στην ηπειρωτική Κίνα, συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές. Στις 17 Ιουλίου 2009, η Μα Σουοπίνγκ, (1969–2009), η οποία ανέλαβε το ρόλο της Ζεσούν, συνελήφθη και πέθανε υπό κράτηση. Παρά την καταστολή από τη κυβέρνηση, καθώς και τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν από αρχηγούς των κύριων Χριστιανικών εκκλησιών, η εκκλησία αναπτύχθηκε στην Κίνα και σύμφωνα με κινεζικές επίσημες πηγές, τα μέλη είχαν φτάσει τα 3-4 εκατομμύρια το 2014, παρόλο που μερικοί θεωρούν τον αριθμό υπερβολικό. […] Επίσης, οι κοινότητες οπαδών της Εκκλησίας ανθίζουν, ενώ μερικές ταινίες μελών της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού έχουν κερδίσει βραβεία σε χριστιανικά φεστιβάλ ταινιών» (https://el.wikipedia.org/wiki).

Μελετώντας την καινοφανή αυτή αίρεση, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται όντως για μια από τις πλέον κακόδοξες αιρέσεις. Ανήκει στις αντιτριαδικές ομάδες του ακραίου προτεσταντικού χώρου και αναιρεί εκ βάθρων το απολυτρωτικό έργο του Χριστού. Οι κακόδοξες διδασκαλίες της αποτελούν  την απόλυτη διαστροφή της βιβλικής και πατερικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας. Ας δούμε συνοπτικά μερικές από αυτές.

1) Είναι αίρεση αντιτριαδική. Απορρίπτει το βασικό δόγμα του Χριστιανισμού, το δόγμα της Αγίας Τριάδος. Σύμφωνα με δικό της κείμενο: «Τα τρία ονόματα –Ιεχωβάς, Ιησούς και Παντοδύναμος Θεός– είναι τα διαφορετικά ονόματα που έλαβε ο Θεός κατά την Εποχή του Νόμου, την Εποχή της Χάριτος και την Εποχή της Βασιλείας. Ο Θεός λαμβάνει διαφορετικά ονόματα διότι το έργο Του ποικίλει κατά τις διαφορετικές εποχές. Ο Θεός χρησιμοποιεί ένα νέο όνομα για να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής και να αντιπροσωπεύσει το έργο εκείνης της εποχής. Το όνομα του Θεού ήταν Ιεχωβάς την Εποχή του Νόμου και Ιησούς την Εποχή της Χάριτος. Ο Θεός χρησιμοποιεί ένα νέο όνομα –Παντοδύναμος Θεός– την Εποχή της Βασιλείας…» (όπου ανωτ.). Το κίνημα έχει στενή ιδεολογική σχέση με την αίρεση του «Τροπικού Μοναρχιανισμού», που δίδασκε ο αιρετικός Πραξέας τον 2ο μ. Χ. αιώνα, ο οποίος αρνούνταν την Αγία Τριάδα και ταύτιζε το πρόσωπο του Πατέρα με αυτό του Υιού. Σημειωτέον ότι στον ευρύτερο προτεσταντικό χώρο υπάρχουν πάμπολλες αντιτριαδικές «ομολογίες».

2) Κάνει λόγο για τρία στάδια του έργου του Θεού, που αφορούν τη σωτηρία του ανθρώπου. Γράφει σε κείμενό της: «Σύμφωνα με τις ανάγκες του διεφθαρμένου ανθρώπινου γένους, ο Θεός επιτέλεσε τρία στάδια του έργου Του κατά την Εποχή του Νόμου, την Εποχή της Χάριτος και την Εποχή της Βασιλείας. Την Εποχή του Νόμου, ο Θεός επιτέλεσε το έργο της θέσπισης νόμων και εντολών και της καθοδήγησης της ζωής του ανθρώπου. Την Εποχή της Χάριτος, ο Θεός ενσαρκώθηκε και, βασιζόμενος στο έργο Του κατά την Εποχή του Νόμου, επιτέλεσε το έργο της σταύρωσης και λύτρωσε τον άνθρωπο από την αμαρτία. Την Εποχή της Βασιλείας, ο Θεός ενσαρκώθηκε ακόμα μία φορά» (Ιστ. https://el.kingdomsalvation.org). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αιρέσεως, ο Θεός δεν ολοκλήρωσε το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου διά του Ιησού Χριστού με την ενανθρώπιση, το πάθος και την ανάστασή Του, αλλά μόνον με την νέα ενσάρκωσή Του στην κινέζα Γιανγκ Σιανγκμπίν, οπότε έχουμε πλέον την πραγμάτωση της Δευτέρας Παρουσίας! Μόνο στην εποχή της Βασιλείας υπάρχει η πληρότητα και η ολοκλήρωση του έργου της σωτηρίας του ανθρώπου, η οποία πραγματοποιείται με την «εξάγνιση και την κρίση».

3) Υποτιμά το απολυτρωτικό έργο του Χριστού. Θεωρεί μεν ότι ο Χριστός με το επί γης έργο του μας έσωσε από τη δυναστεία του διαβόλου, αλλά δεν μας απάλλαξε ολοκληρωτικά από την αμαρτία, ή οποία συνεχίζει και μετά το βάπτισμά μας να έχει κυριαρχία επάνω μας. Γράφει σε κείμενό της: Στην «Εποχή της Χάριτος», «ο άνθρωπος δεν είχε απελευθερωθεί από τα δεσμά της αμαρτίας ούτε είχε γίνει άγιος και γι’ αυτό ο Ιησούς προφήτευσε πολλές φορές ότι θα ερχόταν ξανά για να επιτελέσει το έργο της κρίσης των έσχατων ημερών…» (Ιστ. https://el.kingdomsalvation.org). Με τη νέα «μετενσάρκωση», όπως την αποκαλεί, του Χριστού στο πρόσωπο της κινέζας, θα «εξαγνίσει και θα κρίνει». «Τώρα τελείωσε η Καινή Διαθήκη και η εποχή της χάρης και μπήκαμε στην Τρίτη Οικονομία, την Εποχή της Βασιλείας, όπου πρέπει να ακούμε την σύγχρονη ενσάρκωση του Θεού στο πρόσωπο της Κινέζας γυναίκας που ισχυρίζεται ότι είναι ο Χριστός και γράφει Νέες Αποκαλύψεις που αντικαθιστούν την Αγία Γραφή. Επειδή καταργήθηκε η Καινή Διαθήκη και τώρα ζούμε στη περίοδο της Βασιλείας του Χριστού, γι’ αυτό δεν χρειάζονται το Κυριακό Δείπνο, (Θεία Ευχαριστία) και το Βάπτισμα στο νερό- αυτά ήταν της παλαιάς οικονομίας!» (Ιστ. http://logiatheou. blogspot.com/ 2018/05/ekklisia-pantodynamou-theou.html). Βέβαια το ότι οι παρά πάνω ισχυρισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την διδασκαλία της Εκκλησίας μας μόλις είναι ανάγκη να τονιστεί. Στοιχειώδης μελέτη των βιβλικών κειμένων μας οδηγεί στην μεγάλη αλήθεια ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός με το έργο της ενσάρκου Του Θείας Οικονομίας έσωσε «παγγενή τον Αδάμ», όλο το  ανθρώπινο γένος μέχρι συντελείας των αιώνων και άπαξ διά παντός από τα δεσμά της αμαρτίας, της φθοράς και του θανάτου. Η μεγάλη αυτή αλήθεια, η οποία διαπερνά αξονικά τις ευαγγελικές διηγήσεις, όλη τη θεολογία του Παύλου και όλες τις επιστολές της Καινής Διαθήκης, είναι άγνωστη στη διδασκαλία της αίρεσης. Επίσης το ότι τα περί «τρίτης Οικονομίας», ή τα περί καταργήσεως της Καινής Διαθήκης, ή του Κυριακού Δείπνου, (Θεία Ευχαριστία) και του Βαπτίσματος είναι άγνωστα στα βιβλικά κείμενα και στην πατερική μας Παράδοση μόλις είναι ανάγκη να τονιστεί. Όσο για τα περί «σύγχρονης ενσάρκωσης του Θεού στο πρόσωπο της Κινέζας γυναίκας που ισχυρίζεται ότι είναι ο Χριστός και γράφει Νέες Αποκαλύψεις που αντικαθιστούν την Αγία Γραφή», μάλλον την θυμηδία και τον γέλωτα προκαλούν. Είναι τόσο κραυγαλέα η διαστροφή της ευαγγελικής διδασκαλίας, ώστε δεν αξίζει το κόπο να ανατρέψει κανείς τέτοιου είδους ανοησίες.

4) Ο «Παντοδύναμος Θεός», (με το όνομα Χριστός), ήρθε αθόρυβα και «μετενσαρκώθηκε» στο πρόσωπο της κινέζας ερωμένης του αιρεσιάρχη Ζάο Ουέισαν, Γιανγκ Σιανγκμπίν. Και εδώ πάλι φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αίρεση κακοποιεί βάναυσα την σαφή βιβλική αναφορά στην Δευτέρα Παρουσία, κατά την οποία θα έρθει ο Χριστός φανερά, ως κύριος της δόξης, για να κρίνει ζώντες και νεκρούς, ως το φοβερότερο γεγονός της ιστορίας του κόσμου (Ματθ.25,31-46). Δεν θα είναι ένα μυστικό και αφανές γεγονός, αλλά μια συνταρακτική πραγματικότητα, αφού θα συναχθούν όλα τα έθνη για να κριθούν ενώπιον του Μεγάλου Κριτή. Αντίθετα σύμφωνα με την αίρεση: «Ο Χριστός των εσχάτων ημερών εμφανίστηκε στην Κίνα». Μάλιστα για να δώσει βιβλική «κατοχύρωση» στην πλάνη της, διαστρέφει τα λόγια του Κυρίου: «ώσπερ γαρ η αστραπή εξέρχεται από ανατολών και φαίνεται έως δυσμών, ούτως έσται και η παρουσία του υιού του ανθρώπου» (Ματθ.24,27).  Υποστηρίζει ότι αυτό το γεγονός εκπληρώθηκε στην νέα «μετενσάρκωση» του Χριστού στην κινέζα, στην Ανατολή, δηλαδή την Κίνα!

5) Κηρύσσει έναν άλλο θηλυκό Χριστό, τον οποίο ταυτίζει με τον «Παντοδύναμο Θεό», ο οποίος απλά αλλάζει ονόματα, στις τρεις φάσεις του επί γης έργου του. Ο Ιησούς της αίρεσης είναι μια απλή γυναίκα, για την οποία πιστεύουν οι οπαδοί της ότι εκπληρώνει τη κρυφή Δευτέρα Παρουσία και δίνει νέες αποκαλύψεις που αντιτίθενται στην Βίβλο. Η βιβλική όμως και πατερική διδασκαλία μας βεβαιώνει ότι ο αληθινός Ιησούς είναι στον ουρανό στα δεξιά του Πατέρα και μεσιτεύει συνεχώς για μας και ότι αυτό το μεσιτευτικό έργο Του θα συνεχίσει έως ότου επιστρέψει ένδοξα και θριαμβευτικά στην Δευτέρα Παρουσία Του.

6) Ουσιαστικά καταργεί την Αγία Γραφή, και στη θέση της τοποθετεί τις διδασκαλίες του νέου θηλυκού Χριστού, όπου καταγράφονται οι νέες αποκαλύψεις του, που αποτελούν μια νέα Αγία Γραφή. Όμως η νέα αυτή Αγία Γραφή, επειδή ανατρέπει την μέχρι τώρα ισχύουσα, ουσιαστικά την αντικαθιστά.  Γράφει: «Η αληθινή Βίβλος είναι όλοι οι λόγοι του Θεού κατά τα τρία στάδια του έργου Του, και τα θεμελιώδη πιστεύω της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού είναι όλοι οι λόγοι του Θεού κατά τα τρία στάδια του έργου Του, δηλαδή όλες οι αλήθειες που ο Θεός εξέφρασε κατά τη διάρκεια αυτών των τριών σταδίων του έργου Του. Οι τρεις Άγιες Γραφές αποτελούν τα βασικά πιστεύω και τα δόγματα της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού» (https://el.kingdomsalvation.org). Σε άλλο όμως σημείο αντιφάσκοντας με τα παρά πάνω γράφει: «Η Παλαιά Διαθήκη καταγράφει το έργο του Θεού στην εποχή του Νόμου και έτσι η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα ιστορικό βιβλίο, ενώ η Καινή Διαθήκη είναι το προϊόν του έργου της Εποχής της Χάρης.  Όταν το νέο έργο άρχισε, αυτά τα βιβλία έγιναν παρωχημένα – και έτσι η Καινή Διαθήκη είναι επίσης ένα ιστορικό βιβλίο» (https://el.kingdomsalvation.org)! Η αντίφαση είναι σαφέστατη: Ενώ από την  μια μεριά διακηρύσσει ότι «Η αληθινή Βίβλος είναι όλοι οι λόγοι του Θεού κατά τα τρία στάδια του έργου Του», από την άλλη διακηρύσσει ότι «αυτά τα βιβλία, [Παλαιά και Καινή Διαθήκη],  «έγιναν παρωχημένα». Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τους λόγους του Κυρίου: «ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι», (Ματθ.24,35).

7) Η νέα «σάρκωση» του Χριστού, παραπέμπει σαφέστατα στην μετενσάρκωση. Ο «Παντοδύναμος Θεός», δεν σαρκώθηκε και γεννήθηκε, όπως σαρκώθηκε και γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία, αλλά «μετενσαρκώθηκε» στο πρόσωπο της κινέζας, δεν έχει τη θεανδρική μορφή, που γνωρίζει η Εκκλησία, αλλά τη μορφή της κινέζας γυναίκας. Αναφέρει ακόμη η αίρεση πως ο Χριστός  «δύο φορές μετενσαρκώθηκε, την Εποχή της Χάριτος και την Εποχή της Βασιλείας» (https://el.kingdomsalvation.org ).

8) Το έμβλημά της μας εισάγει σαφώς στον θρησκευτικό συγκρητισμό. Είναι μια υπερμεγέθης ημισέληνος, η οποία περιλαμβάνει έναν μικρό σταυρό και ένα τετράκτινο αστέρι. Τα τρία αυτά στοιχεία του εμβλήματος μας παραπέμπουν στον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Αποκρυφισμό. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας τις διδασκαλίες της περί «γήινης βασιλείας» και περί «μετενσαρκώσεως», είναι εύκολο να διακρίνουμε την νεοεποχίτικη υφή της, σε συνδυασμό με πολλά στοιχεία από τον Χριστιανισμό.

Θεωρούμε ότι η νέα αυτή κακόδοξη αίρεση, προϊόν της συνεχούς προτεσταντικής διάσπασης, αποτελεί μια σοβαρή απειλή για πλήθος ανυποψίαστων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και συναντούν τα παραπλανητικά βίντεο της. Πέραν αυτού, όπως δημοσιεύτηκε, τα μέλη της αίρεσης κατηγορούνται για άσκηση βίας. Η εφημερίδα «Το βήμα» (14-8-2014) δημοσίευσε την είδηση ότι μέλη της αίρεσης «ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου μια γυναίκα στην Κίνα, γιατί αρνήθηκε να τους δώσει τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου» (Ιστ. https://www.tovima.gr/2014/08/). Γι’ αυτό και οι κινεζικές αρχές την έχουν κατατάξει στις «σέκτες» και της έχουν αρνηθεί κάθε δραστηριότητα στην Κίνα. Για το λόγο αυτό μετέφερε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Κλείνοντας την αναφορά μας στην νεοφανή αυτή αίρεση, συνοψίζουμε ότι είναι αποκύημα της σύγχρονης πνευματικής «Βαβέλ», της «νέας» δαιμονικής πνευματικότητας της «Νέας Εποχής του Υδροχόου», η οποία προωθεί διάφορους «μεσσίες» και «σωτήρες», προκειμένου, αφ’ ενός μεν να σφετεριστούν το Θείο Πρόσωπο του Λυτρωτή μας Χριστού και αφ’ ετέρου να «λειάνουν το έδαφος» για τον ερχομό του Αντιχρίστου, ο οποίος θα έρθει αντί του Χριστού, για να πάρει τη θέση Του στην ανθρωπότητα. Εν προκειμένω, η αξιολύπητη κινέζα «Χριστός», δε μπορεί να λογισθεί διαφορετικά, παρά ως ένας από τους προδρόμους του μεγάλου άνομου. Γι’ αυτό και εφιστούμε την προσοχή του πιστού λαού του Θεού απέναντι στην νέα αυτή αίρεση και συνιστούμε εγρήγορση και προσευχή, διότι έφτασε δυστυχώς η τραγική εποχή, όπου η ανομία πλεόνασε και ο διάβολος, στα πρόσωπα των επί γης οργάνων του, «ως λέων ωρυόμενος περιπατεί τίνα καταπίη» (Α΄Πετρ.5,8).

 

Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών