ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Γάμος και οικογένεια στο στόχαστρο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Γάμος και οικογένεια στο στόχαστρο.

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην ημερίδα που διοργανώθηκε την Κυριακή 4/2 το απόγευμα από ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στην ημερίδα που είχε κεντρικό θέμα «Γάμος και οικογένεια στο στόχαστρο» κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα «Πατρότητα και μητρότητα: αναγκαίοι όροι υγιούς ανατροφής των παιδιών» και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με θέμα «Γάμος ομοφυλοφίλων: νομική θεώρηση».

Ο καθηγητής κ. Νικολαΐδης προσέγγισε το θέμα θεολογικά, ηθικά και κοινωνικά και τόνισε ότι «ο θεσμός της οικογένειας με τα τρία δομικά συστατικά του (πατέρας, μητέρας, παιδιά) είναι και θεοΐδρυτος και βαθιά θεμελιωμένος στην ιστορία και τη συνείδηση του ανθρωπίνου γένους».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, κατά τη νομική προσέγγιση του ζητήματος αναφέρθηκε στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου, υπογράμμισε τη συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού του γάμου και της οικογενείας και επεσήμανε ότι «ο νομοθέτης δεν επιτρέπεται να νομοθετήσει τη σύσταση οικογενειών γονέων από άτομα του ιδίου φύλου διότι έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα το οποίο ορίζει την οικογένεια ως “θεμέλιο της συντήρησης του έθνους”. Το δίλημμα “υπέρ ή κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων” είναι νομικά παραπλανητικό και ψευδές διότι με το σύμφωνο συμβιώσεως τα ομόφυλα ζευγάρια απολαμβάνουν ένα καθεστώς προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάλογων με εκείνων του γάμου των ετεροφυλοφίλων, πλην της υιοθεσίας των παιδιών». Ειδικά για το νομικό καθεστώς υιοθεσίας των παιδιών ο Μητροπολίτης τόνισε ότι «πάντοτε προέχει το συμφέρον του παιδιού. Και το παιδί, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, έχει δικαίωμα να ανατραφεί σε υγιές περιβάλλον μέσα στο οποίο διαφυλάσσεται αυθεντικά και ο πατρικός και ο μητρικός ρόλος».

Στο τέλος της ημερίδας οι περίπου 1500 συμμετέχοντες ενέκριναν ψήφισμα το οποίο καλεί όλους τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων.