Πανηγυρικός Εσπερινός και Λιτανεία στον Ι.Ν. Αγίου Νείλου Πειραιώς.

Πανηγυρικός Εσπερινός και Λιτανεία στον Ι.Ν. Αγίου Νείλου Πειραιώς.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλόπρεπεια, τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτίου μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νείλου του Μυροβλύτου στον μοναδικό του Ιερό Ναό στην ομώνυμη ιστορική συνοικία της πόλεως του Πειραιά.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ.Εμμανουήλ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), τους εφημερίους του Ιερού Ναού, Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και ετέρων Ιερών Μητροπόλεων. Ο Αλεξανδρινός Ιεράρχης αναφέρθηκε στο κήρυγμά του, στον βίο και  επεσήμανε τις αρετές και τα χαρίσματα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νείλου του Μυροβλύτου.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου στους δρόμους της ενορίας, παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της πόλεως του Πειραιά και πλήθους λαού. Η λιτανεία συνοδευόταν υπό τον ήχο των Φιλαρμονικών του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Πειραιά και την παρουσία αγημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Ναυτικού, της μαθητιώσας νεολαίας της ενορίας και των παιδιών των Κατηχητικών και Νεανικών Συνάξεων της ενορίας του Αγίου Νείλου Πειραιώς.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο 12 Νοεμβρίου, θα ιερουργήσει και θα κηρύξει τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ ενώ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού Αγίου Νείλου Πειραιώς, εσπερίδα μνήμης αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Σμύρνη: Η νύμφη της Ιωνίας και ο οφθαλμός της Ασίας», κατά την οποία θα μιλήσουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι αξιόλογοι μελετητές και θα τονισθούν πτυχές όχι μόνο της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και της κοινωνικής ζωής και  πολιτιστικής προσφοράς της πόλεως της Σμύρνης, της λαμπράς αλλά και μαρτυρικής πρωτεύουσας της Ιωνίας.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.