Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Συμπολιούχου Πειραιώς)

(Προστάτου & Εφόρου των Ναυτικών)

Τηλέφωνο:   210 45 11 247
Fax:   210 45 28 393
Διέθυνση:   Αγίου Νικολάου 2, 185 37, Πειραιάς
Ιστότοπος:  agiosnikolaospeiraios.blogspot.gr

 

 

Ιερείς Ναού:

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Μαρκόπουλος

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πρόδρομος Κολτουκτσόγλου

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Καβάσιλας

Ιστορικά Στοιχεία Ιερού Ναού:

Ὁ Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι κόσμημα στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας και η επιβλητική Του παρουσία δεσπόζει εις το ΝΑ τμήμα του λιμένος εις τον χώρον όπου λιμενίζονται καθημερινώς κρουαζιερόπλοια με επισκεψιμότητα 3.000.000 τουριστών κατ’ έτος εκ διαφόρων κρατών.
Ο Ιερός Ναός είναι τρίτος κατά σειράν θεμελιώσεως. Ο πρώτος Ναός εθεμελιώθη στις 22 Ιουλίου 1844 σε μορφή μικρού Ναού, σχεδιάστηκε για τον συνοικισμό υδραίων το 1839 από το Δημοτικό Αρχιτέκτονα lorenzen, ως απλή μονόκλιτη Βασιλική αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκής δια τις ανάγκες της περιοχής.
Ακολούθησε η ανέγερση του νέου Ναού βάσει σχεδίου που συνέταξε ο επίσης Δημοτικός μηχανικός Πετιμεζάς το 1851.
Το 1852 ξεκίνησε οι ανοικοδόμηση μιας νέας βασιλικής με διαστάσεις 19 μέτρων και ύψος 9 μέτρων δια την οποία δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1879 και ολοκληρώθηκε το 1902 κτίστηκε βάσει σχεδίου των Ι. Λαζαρίμου με την συμβολή του Δημοτικού Αρχιτέκτονα Παναγιώτου Ζηζήλα.
Ο Ναός ανήκει στον τύπο σταυροειδών εγγεγραμμένων τετρακιόνων ναών και η μορφή του ακολουθεί τα πρότυπα του νεοκλασικισμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα τρία μνημειώδη πρόπυλα στη Δυτική Βόρεια και Νότια όψη που παραπέμπουν στο τύπο του Αρχαίου Κορινθιακού ρυθμού.

 

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

1 × 1 =