Ιερός Ναός Αγίου Νείλου

Τηλέφωνο:   210 45 13 468
Fax:   210 45 13 241
Πνευματικό Κέντρο:   210 41 85 829
Διεύθυνση:   Γ.Θεοτόκη 49, 185 39, Πειραιάς
Ιστότοπος: 

 

 

 

Ιερείς Ναού:

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Ταμπακόπουλος

 Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σαχτούρης

 Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Σαμπούρ

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μπάτσης

 

Ιστορικά Στοιχεία Καθεδρικού Ιερού Ναού:

Το 1928 συνεστήθη Σύλλογος υπό την επωνυμία «Αδελφότης κυριών & δεσποινίδων ο Άγιος Νείλος ο Μυροβλύτης» υπό την προεδρία της αειμνήστου Ελένης Μαμάη, με μοναδικό σκοπό την ανέγερση ναού προς τιμή του Οσίου Νείλου.
Το 1931 μετά την εύρεση του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται στις οδούς Γ. Θεοτόκη, Ηροδότου & Σπυρίδωνος Τρικούπη στην Καλλίπολη Πειραιώς, ιδρύθηκε ο εν λόγω Ναός, ο οποίος ήταν ξύλινος και μικρών διαστάσεων προκειμένου να εξυπηρετεί αρχικά τις ανάγκες του Συλλόγου ο οποίος λειτούργησε ως ιδιωτικός τα πρώτα δύο χρόνια.
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο αποφάσισε στις 22 Απριλίου 1953 την ανέγερση νέου μεγαλοπρεπή ναού. βυζαντινού ρυθμού. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού ζητήθηκε η άδεια του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιερής Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ταυτόχρονα ιδύθηκε Σύλλογος ο οποίος είχε ειδικό σκοπό την ανέγερση του νέου ναού.
Ο θεμέλιος λίθος του νέου ναού κατατέθηκε την 11η Νοεμβρίου 1956 ευλογούντος του Αειμνήστου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κυρού Γεωργίου Πάτση. Πρέπει να σημειωθεί ότι στον υπάρχοντα ναό φυλάσσεται μέρος εκ των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νείλου του Μυροβλύτου μεταφερθέν από το Άγιο Όρος.
Τα εγκαίνια του ναού ανέθεσε ο αείμνηστος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κυρός Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης στον αείμνηστο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Παπαγεωργίου συμπαραστατουμένου υπό του αειμνήστου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας Ρόδου κυρού Τίτου Ματθαιάκη να τα τελέσουν την 12η Νοεμβρίου 1973.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

1 + 8 =