ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 28η Απριλίου 2025
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΑ «ΠΑΠΑ» ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ
Ο «Πάπας» Φραγκίσκος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, πέθανε, αφήνοντας πίσω τον παπικό δοξασμό, την ψευδαίσθηση ότι είναι ο έχων τις εξουσίες του κόσμου και «όλης» της Εκκλησίας, ως «αντιπρόσωπος του Θεού στη γη», την παπική χλιδή, τις επευφημίες της πληθώρας των κολάκων του σκοτεινού Βατικανού και των υπηκόων του, τις τιμές που απολάμβανε ως «αρχηγός κράτους», κ.α.
Σύμφωνα, όμως, με την ορθόδοξη υμνολογία μας «Πάντα ματαιότης τὰ ἀνθρώπινα, ὅσα οὐχ ὑπάρχει μετὰ θάνατον, οὐ παραμένει ὁ πλοῦτος, οὐ συνοδεύει ἡ δόξα· ἐπελθὼν γὰρ ὁ θάνατος, ταῦτα πάντα ἐξηφάνισται» και «Ποία τοῦ βίου τρυφὴ διαμένει λύπης ἀμέτοχος; Ποία δόξα ἕστηκεν ἐπὶ γῆς ἀμετάθετος; Πάντα σκιᾶς ἀσθενέστερα, πάντα ὀνείρων ἀπατηλότερα· μία ῥοπὴ καὶ ταῦτα πάντα θάνατος διαδέχεται»[1]. Ο «μακαριστός» Φραγκίσκος «γυμνός» από όλη την κοσμική μεγαλοπρέπεια και παπική ματαιοδοξία, πορεύεται να παραβρεθεί ενώπιον του Δικαιοκρίτη Θεού να απολογηθεί.
Φυσικά, δεν είμαστε εμείς οι κριτές του, αλλά η Εκκλησία του Χριστού, η Ορθοδοξία, δια των αγίων Συνόδων και των αγίων και θεοφόρων Πατέρων. Αυτοί μπορούν να τον κρίνουν, καταλογίζοντάς του το φοβερό αμάρτημα του αμετανόητου αιρεσιάρχη, ο οποίος, δεν φέρει απλά την ευθύνη του αιρετικού, αλλά του αιρεσιάρχη, που σημαίνει ότι δεν θα απολογηθεί στο Θεό μόνο για τις δικές του αιρετικές δοξασίες, αλλά και για τις πλάνες που διατήρησε στα εκατομμύρια των πιστών τις «εκκλησίας» του. Παρά ταύτα, ως άνθρωποι, έχουμε την υποχρέωση να προσευχόμαστε γι’ αυτόν, όπως και για όλους τους ανθρώπους, να βρει έλεος.
Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε πως ο αποθανών Φραγκίσκος υπήρξε ένας ακόμα κρίκος της μακράς αλυσίδας των «Παπών» μετά το «σχίσμα» του 1054, οι οποίοι οδήγησαν, διατήρησαν και διατηρούν, για χίλια χρόνια, την δυτική χριστιανοσύνη εκτός της Μιας και Αδιαίρετης Εκκλησίας του Χριστού και την κρατούν εκτός Αυτής. Μάλιστα ετούτος υπήρξε ένας από τους φανατικότερους προσηλωμένους «Πάπες» στις παπικές κακοδοξίες. Δεν διανοήθηκε ούτε στιγμή να αναθεωρήσει κάποια από αυτές. Αντίθετα μάλιστα, ως ιησουίτης, με περισσή υποκρισία και διγλωσσία, τις υποστήριζε και τις πρόβαλλε ως δήθεν «ορθόδοξες παραδόσεις», αφήνοντας έτσι έκθετους τους εκ των ορθοδόξων κληρικών και θεολόγων, των προωθούντων πυρετωδώς την «ένωση των εκκλησιών», χωρίς τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η μακραίωνη εκκλησιαστική μας παράδοση, ήτοι: την πλήρη και ειλικρινή μετάνοια των αιρετικών και την επιστροφή τους στην Μία και Αδιαίρετη Εκκλησία του Χριστού.
Δυστυχώς δεν αρκέστηκε στις παπικές κακοδοξίες, αλλά πρόσθεσε και άλλες δικές του. Είναι γνωστή η συνέντευξη που είχε δώσε στον ιταλό άθεο και εμβληματικό δημοσιογράφο Εουτζένιο Σκάλφαρι, της εφημερίδας La Repubblica, στον οποίο είχε αποκαλύψει πως η Θεοτόκος «συλλαμβάνει τον Χριστό ως Ιησού από τη Ναζαρέτ, άνθρωπο, όχι ενσαρκωμένο Θεό. Μόλις ενσαρκωθεί, ο Ιησούς παύει να είναι Θεός και γίνεται άνθρωπος μέχρι το θάνατό του στον σταυρό»[2]! Ακόμα, «σύμφωνα με τον Scalfari. O Bergoglio του εκμυστηρεύτηκε ότι δεν πίστευε στην κόλαση και ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι καλές ψυχές σώζονται με τη “συγχώνευση” με τον Θεό, ενώ οι καταραμένοι καταστρέφονται, διαλύονται στο τίποτα»[3]. Σε άλλη περίπτωση είχε μίλησε για «αποτυχία του Χριστού»: «η ζωή του, ανθρωπίνως μιλώντας, κατέληξε σε αποτυχία, την αποτυχία του σταυρού»[4]. Tο 2024 δήλωσε πως «ο σατανισμός είναι η σωστή, η έγκυρη διαδρομή προς τον Θεό»[5] και ζήτησε να «τροποποιηθούν οι Δέκα Εντολές», διότι «έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενους πειρασμούς που προκαλούνται από τα κακά της σύγχρονης κοινωνίας»[6]! Λέγεται ότι τα τελευταία λόγια του ήταν ότι «Δεν υπάρχει Θεός στην μετά θάνατον ζωή»[7]!
Αλλά ο αποθανών Φραγκίσκος υπήρξε ολετήρας και για την παπική «εκκλησία», προφανώς ο «Πάπας» εκείνος που την δίχασε περισσότερο από τους προκατόχους και κατά την γνώμη μας ένας από τους αποτυχημένους «Πάπες» των τελευταίων χρόνων. Σε εύστοχο πρόσφατο δημοσιογραφικό σχόλιο διαβάσαμε: «Ο Πάπας Φραγκίσκος των ΛΟΑΤΚΙ που μιλούσε για τους φτωχούς και κάλυπτε βιαστές – Άφησε πίσω του χάος, σκάνδαλα και σύγχυση Ο Φραγκίσκος υπονόμευσε τη Δύση, δίχασε την Εκκλησία και απέτυχε να καθαρίσει το Βατικανό»[8]. Και συνεχίζει: «Παρουσιάστηκε ως υπερασπιστής των αδυνάμων, αλλά η παποσύνη του στιγματίστηκε από συγκάλυψη σεξουαλικών σκανδάλων και θεσμική ανεπάρκεια. Μιλούσε για κοινωνική δικαιοσύνη και “woke” ιδανικά, προστατεύοντας φίλους που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικά εγκλήματα. […] σύμφωνα με το Politico στο τέλος άφησε πίσω του μια Εκκλησία διχασμένη, θεολογικά μπερδεμένη και βυθισμένη στο χάος. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το περιοδικό, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα: εξόργιζε τους συντηρητικούς. […] Εξελέγη το 2013 με εντολή να εξυγιάνει την Εκκλησία, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του προκατόχου του Βενέδικτου ΙΣΤ΄ εξαιτίας του σκανδάλου “Vatileaks”. Ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικανός και Ιησουίτης ποντίφικας, και ο πρώτος που πήρε το όνομα Φραγκίσκος – αναφορά στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, υπερασπιστή των φτωχών τον 13ο αιώνα. Ωστόσο, φεύγει από μια Εκκλησία που, ενώ εξωτερικά εμφανίζεται αφοσιωμένη στην υπεράσπιση των αποκλεισμένων, έχει καταβάλει ελλιπείς προσπάθειες να αντιμετωπίσει τα δικά της σφάλματα – από σεξουαλικές κακοποιήσεις μέχρι κακοδιαχείριση οικονομικών»[9]. Είναι γνωστό πως θέσπισε «ειδική ευλογία» για τους «γάμους» των ομοφυλοφίλων και δήλωσε «αναρμόδιος» να κρίνει την ομοφυλοφιλία. Ακόμα είχε «αγκαλιάσει με αγάπη» τους παιδόφιλους, δηλώνοντας το 2023 πως «οι παιδόφιλοι έχουν ειδική θέση στον Παράδεισο»[10]!
Σκοτεινό παρελθόν είχε και ως «αρχιεπίσκοπος» Αργεντινής. «Γεννήθηκε το 1936 στο Μπουένος Άιρες από Ιταλούς μετανάστες: τον Μάριο, εργαζόμενο στους σιδηρόδρομους, και τη Ρεγγίνα, νοικοκυρά. Φέρεται να ήταν έξυπνος, σκανταλιάρης και λάτρης του ποδοσφαίρου. Εργάστηκε ως πορτιέρης σε νυχτερινά μαγαζιά και καθαριστής, προτού σπουδάσει χημεία και δουλέψει ως τεχνικός σε εργαστήριο τροφίμων. Μια σοβαρή πνευμονία το 1957 οδήγησε στην αφαίρεση μέρους του ενός του πνεύμονα. Λίγο αργότερα μπήκε στο Τάγμα των Ιησουιτών, ύστερα από μια εμπνευσμένη – όπως λέγεται – επίσκεψη σε έναν τοπικό ιερέα. Ο Bergoglio αρχικά πάλευε να συμφιλιώσει την ιερατική του κλίση με πιο «πολιτικές» ορμές, παραδεχόμενος αργότερα ότι είχε “μαγευτεί” από μια νεαρή γυναίκα που γνώρισε στο σεμινάριο. Ωστόσο, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Αργεντινής, χτίζοντας φήμη μεγαλόψυχου και αποκτώντας το προσωνύμιο “επίσκοπος των παραγκουπόλεων” επειδή διπλασίασε τον αριθμό ιερέων στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Ήδη τότε ήταν διχαστική φιγούρα: κατά τη διάρκεια του αιματηρού “βρώμικου πολέμου” της στρατιωτικής χούντας στη δεκαετία του ’70, κατηγορήθηκε για σιωπηρή συνενοχή όταν ο στρατός απήγαγε αντικαθεστωτικούς ιερείς υπό την ευθύνη του. Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν πως προσπάθησε να τους προστατεύσει»[11]. Ωστόσο υπάρχουν αποδείξεις ότι συνεργάστηκε στενά με τα στρατιωτικά φασιστικά καθεστώτα, ευθυνόμενος για το θάνατο περισσότερων από 30.000 ατόμων. Απόδειξη αυτού ότι στα 12 χρόνια της παποσύνης του δεν τόλμησε να επισκεφτεί την Αργεντινή, φοβούμενος την αντίδραση χιλιάδων μητέρων που έχασαν τα παιδιά τους! Σύμφωνα με έγκυρο δημοσίευμα, «τον είχαν καλέσει δικηγόροι και μέλη ομάδος ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί κατηγορήθηκε για εμπόριο βρεφών, όπως και η Μητέρα Τερέζα»[12].
Επίσης ο θανών Φραγκίσκος υπηρέτησε με συνέπεια την «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και προώθησε ως ολίγοι την δαιμονική Woke Agenda. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της λαθρομετανάστευσης, η οποία, όπως είναι γνωστό, προωθείται από τους αφανείς ηγήτορες της παγκοσμιοποίησης, για την καταστροφή των εθνοτήτων και της ιδιοπροσωπίας των λαών. Συχνά έκανε εκκλήσεις για την δημιουργία μιας «παγκόσμιας διακυβέρνησης» για την δήθεν «αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματική κρίσης». Στην εγκύκλιο «Fratelli Tutti» (2020), υποστήριξε την ανάγκη για «μια μορφή παγκόσμιας εξουσίας που να ρυθμίζεται από το νόμο»[13]. Επίσης έχει ζητήσει τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας χρηματοοικονομικής χάρτας» έως το 2025, επικεντρωμένης στην κλιματική αλλαγή και το «οικολογικό χρέος», ιδιαίτερα προς τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου που πλήττονται περισσότερο από τις κλιματικές καταστροφές[14]. Συνεργάστηκε με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WΕF), στο οποίο έστελνε κατ’ έτος αντιπροσώπους του, με προτάσεις του[15], το οποίο, όπως είναι γνωστό προωθεί την ατζέντα της παγκοσμιοποίησης, ερήμην των λαών. Έφτασε δε στο σημείο να θεωρεί τον παραιτηθέντα πρόεδρό του Κλάους Σβαμπ, «σημαντικότερο από το Χριστό»[16]!
Είναι άκρως αποκαλυπτική η κριτική του Ιταλού Καθηγητή di Luigi Tedeschi: «Η φιγούρα τού Μπεργκόλιο είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη: κάποιοι τον εξυψώνουν ως απόστολο μιας μοντερνιστικής επανάστασης στην Εκκλησία, άλλοι τον θεωρούν αιρετικό, στον οποίο αποδίδουν τη διαλυμένη φάση της Καθολικής Εκκλησίας. Δεν ήταν τίποτα από τα δύο. Ο Bergoglio αντιπροσωπεύει την τελική φάση μιας ιστορικής διαδικασίας προοδευτικής παρακμής ενός χριστιανισμού που έχει πλέον εκκοσμικευθεί και απορροφηθεί από την ατομικιστική κοινωνία του τούρμπο καπιταλισμού. Ο Φραγκίσκος δοξάστηκε ως ο πάπας της ενσωμάτωσης, ενώ στην πραγματικότητα ήταν η ίδια η Εκκλησία, ξεγυμνωμένη από τα πνευματικά της προνόμια, που συμπεριλήφθηκε στη μεταμοντέρνα κοινωνία. Η Εκκλησία απέτυχε στην αποστολή της συμμορφούμενη με τον μοντερνισμό, αντί να εκπροσωπεί έναν θεσμό πνευματικής υποστήριξης για τα πλήθη που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον διάχυτο και περιεκτικό υλισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Η εποχή της μετανεωτερικότητας έφερε την έλευση της παγκοσμιοποίησης»[17]. Και βεβαίως ως αποτυχημένη Εκκλησία, νοείται η παπική «εκκλησία».
Με άλλα λόγια, υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος του διεθνούς κρυπτοκρατικού συστήματος. Ο διάσημος ιταλός καθηγητής της φιλοσοφίας Francesco Lamendola αποκάλυψε πως ο «Πάπας» Φραγκίσκος «εξελέγη … από έναν ελιγμό που σχεδίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και την υποψήφια των Δημοκρατικών Κλίντον: που ήθελαν έναν Πάπα σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, που δεν θα είχε ασχολήθηκε με την άμβλωση, το εύκολο διαζύγιο, την ευθανασία και τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις. Επιπλέον, ένας πάπας που θα τους έδινε ένα χέρι, και μάλιστα και τα δύο, για να διευκολύνει και να αυξήσει την εισβολή των πληθυσμών του Νότου του κόσμου στις χώρες του Βορρά, μεταμφιέζοντάς την ως μετανάστευση και υποδοχή, με στόχο την υποστήριξη των σχεδίων της μεγάλης οικονομικής δύναμης. Είναι άχρηστο, επομένως, να αναρωτιόμαστε γιατί ο Αργεντινός κύριος κάνει και λέει αυτά τα πράγματα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τη σύγχυση και τα βάσανα που προκαλούν ανάμεσα σε εκατομμύρια Καθολικούς. Η απάντηση είναι πολύ απλή και όχι πολύ θεολογική ή δογματική: το κάνει επειδή είναι εκτελεστής εντολών, και του δόθηκε εντολή να το κάνει, για τους λόγους που προσπαθήσαμε να δείξουμε εδώ και πολλές άλλες φορές»[18].
Επίσης ο γνωστός ιταλός αναλυτής της γεωπολιτικής, της οικονομίας και της ιστορίας Roberto Peccioli αποκάλυψε πως μια από τις συνεργάτιδές του που έφερε από την Αργεντινή, η Emma Bonino, «υπήρξε η αιχμή του δόρατος της πιο ακραίας εκκοσμίκευσης και τών αμβλώσεων. (Αυτή) η κυρία με το τουρμπάνι έπλεξε το εγκώμιο του Φραγκίσκου, επαινώντας τη δέσμευσή του στους μετανάστες, τους φυλακισμένους και το περιβάλλον»[19].
Ο «Πάπας» Φραγκίσκος υπήρξε και θερμός θιασώτης του πανθρησκειακού οράματος, όπως σημείωσε η ιταλίδα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Urbino Katia Migliori. Ως «υποστηρικτής του διαθρησκευτικού διαλόγου, συνέχισε την πορεία που χάραξαν οι προκάτοχοί του, υπογράφοντας ένα έγγραφο που καλούσε όλους τους παραδοσιακούς και συντηρητικούς Καθολικούς να αμφισβητηθούν. Με το έγγραφο του Άμπου Ντάμπι του 2019 «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ», ο Μπεργκόλιο έκανε μια πράξη ολικής κατάργησης του χριστιανικού προνομίου, βάζοντας όλες τις θρησκείες στο ίδιο επίπεδο, αρνούμενος τη σημασία του αποστολικού και του κηρύγματος των Ευαγγελίων. Η γνώση των άλλων, με στόχο να αποκηρύξει τον εαυτό του, θα έλεγε κανείς διαβάζοντας την εισαγωγή στο έγγραφο: Στο όνομα του Θεού και όλων αυτών, το Al-Azhar al-Sharif –με τους μουσουλμάνους της Ανατολής και της Δύσης–, μαζί με την Καθολική Εκκλησία –με τους Καθολικούς της Ανατολής και της Δύσης–, δηλώνουν ότι υιοθετούν την κουλτούρα του διαλόγου ως δρόμο. κοινή συνεργασία ως συμπεριφορά· η αμοιβαία γνώση ως μέθοδος και κριτήριο»[20]. Δεν δίσταζε να εισέρχεται και να προσεύχεται σε ισλαμικά τεμένη και το 2019 είχε δηλώσει ότι «το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός είναι ίσοι στα μάτια του Θεού»[21].
Και συμπληρώνει η καθηγήτρια Katia Migliori: συσχετίζοντας τις πανθρησκειακές του απόψεις και επιδιώξεις, με αυτές του Τεκτονισμού: «Στην τελευταία του εγκύκλιο “Fratelli tutti”, που δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε ανοιχτά με έναν εντελώς νέο τρόπο μια ιδέα της παγκόσμιας αδελφότητας, ως δεσμού που ενώνει όλους τους ανθρώπους, πέρα από την πίστη, την ιδεολογία, το χρώμα του δέρματος, το κοινωνικό τους υπόβαθρο, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και το έθνος τους. Αυτή είναι μια σκέψη που είναι κοντά στα ιδανικά που αποτέλεσαν τα ίδια τα θεμέλια του Τεκτονισμού από την αρχή του»[22]. Σημειωτέον ότι πάμπολλες τεκτονικές στοές εξέδωσαν «βαρυσήμαντες» ανακοινώσεις και εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για το θάνατό του! Όπως, «Ο Φράνσις εργάσθηκε με σθένος υπέρ του τεκτονισμού ο οποίος τον τίμησε». «Η Μεγάλη Στοά της Ιταλίας τον εγκωμίασε ανακοινώνοντας ότι ο Φραγκίσκος εργάσθηκε με συνέπεια για τις βασικές αρχές του τεκτονισμού, δηλαδή Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη»[23].
Επίσης η καθηγήτρια Katia Migliori αναφέρεται και στις φιλοπαγανιστικές του προτιμήσεις. Σε μια χυδαία «παγανιστική τελετή το 2014, τοποθετώντας ένα παγανιστικό είδωλο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου» και «το 2022, στον Καναδά, σε μια σαμανική ιεροτελεστία φόρεσε την κλασική ινδιάνικη φτερωτή κόμμωση, προκαλώντας την αντίδραση πολλών Καθολικών»[24], «το να κάνεις είδωλα για λατρεία είναι πολύ βαρύ αμάρτημα. Το να υποκλίνεσαι στα είδωλα είναι ειδωλολατρία. Το να τους κάνετε προσφορές και θυσίες, να τους μεταφέρετε θριαμβευτικά, να τους τοποθετήσετε σε θρόνο, να τους στεφανώσετε, να τους θυμιάσετε, αντιπροσωπεύει μια εμφανή και σοβαρά ανήθικη ειδωλολατρική λατρεία. Η τοποθέτησή τους σε βωμούς ή μέσα σε καθαγιασμένες εκκλησίες για να τους προσκυνήσουν συνιστά πραγματική βεβήλωση»[25], τόνισε η καθηγήτρια Katia Migliori!
Αλλά και για την Ορθοδοξία ο «Πάπας» Φραγκίσκος υπήρξε αρνητικός, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εκ των ορθοδόξων τον θεωρούσαν «φιλορθόδοξο». Παρέμεινε αμετακίνητος στις παπικές κακοδοξίες και ως ιησουίτης παρίστανε τον «φίλο» της Ορθοδοξίας. Το περιοδικό Politico σημειώνει: «Ο Φραγκίσκος, πάντως, δεν ήταν κανένα “αρνάκι”. Πίσω από την πατρική του εικόνα κρυβόταν η ικανότητα να παίζει αντιπάλους μεταξύ τους και να τους αιφνιδιάζει»[26]. Έπαιζε κυριολεκτικά με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς και την παράδοση της Εκκλησίας, όπως την Συνοδικότητα. Για να δείξει ότι δήθεν σέβεται τον ιερό και κορυφαίο αυτό θεσμό και να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από ορθοδόξου πλευράς, δεν δίστασε να θεσπίσει μια δικής του εμπνεύσεως «συνοδικότητα», η οποία βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με αυτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Με το πρόσχημα της «συμμετοχής», ενίσχυε έτι περισσότερο τη δική του εξουσία, αφού τα «συνοδικά όργανα», λειτουργούν απλά συμβουλευτικά στον παπικό θεσμό! Επίσης ενίσχυσε έτι περισσότερο τον δαιμονικό και απατηλό θεσμό της Ουνίας, η οποία λειτουργεί με δόλο, ως «δούρειος ίππος», παγιδεύοντας ορθοδόξους πιστούς. Ακόμα και στην νεκρώσιμη ακολουθία του έψαλλαν ουνίτες «ιερωμένοι» το «Χριστός Ανέστη», παριστάνοντας τους ορθοδόξους!
Ήξερε να στήνει παγίδες, όπως αυτή του κοινού εορτασμού του Πάσχα. Με την σύμφωνη γνώμη πολλών ορθοδόξων παραγόντων σκόπευε να ορίσει κοινό εορτασμό για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Μάλιστα με την ευκαιρία του εορτασμού των 1700 χρόνων από την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, προγραμμάτισε να συμμετάσχει σε κοινούς «εορτασμούς» και στην συγκρότηση μιας παγχριστιανικής «οικουμενικής συνόδου», όπου θα θεσπίζονταν κοινός εορτασμός του Πάσχα και το χειρότερο: αν δεν διακηρύττονταν η ενότητα του χριστιανικού κόσμου, τουλάχιστον θα έμπαινε στην τελική ευθεία!
Αλλά ο θάνατος του ματαίωσε τα υπερφίαλα και ασεβή σχέδιά του! Ο Θεός πάντα ανατρέπει τα σχέδια των ανθρώπων, όταν δεν είναι σύμφωνα με τη δική Του θέληση! Είναι προφανές για πολλούς πιστούς, ότι ο θάνατός του, την επομένη του Πάσχα, δεν ήταν καθόλου τυχαίος, αλλά ένα θέοθεν σημείο για όσους σχεδιάζουν ερήμην της εκκλησιαστικής παραδόσεως για τα θεμελιώδη ζητήματα της Εκκλησίας! Δεν είναι άλλωστε μοναδική περίπτωση «περίεργου» θανάτου στην εκκλησιαστική μας ιστορία, σημαινόντων εκκλησιαστικών προσώπων, συχνά αιρεσιαρχών, τα οποία ήθελαν να επιβάλλουν την ατομική τους άποψη στην Εκκλησία!
Περαίνοντας την ανακοίνωσή μας και θέλοντας να διαφοροποιηθούμε από τα ανούσια και συχνά «κατασκευασμένα» επιθανάτια «λιβανίσματα» των συστημικών ΜΜΕ και δυστυχώς πολλών εκκλησιαστικών παραγόντων, επιχειρούμε να είμαστε πραγματιστές, όσον αφορά το πρόσωπο του αποθανόντα «Πάπα» Φραγκίσκου. Θέλουμε να κάμουμε μια σκιαγράφηση του πραγματικού του προσώπου του και παρουσίαση των πεπραγμένων του, «φιλτραρισμένα» στο καθάριο φως της ορθοδόξου παραδόσεώς μας. Κι’ αυτό, όχι για άλλο λόγο, αλλά για να τον απομυθοποιήσουμε, ώστε να μην αποτελεί στο μέλλον πρότυπο μίμησης.
Έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική κατά καιρούς σε εκείνον, όπως και σε άλλους αιρετικούς, όχι για να τους εξουθενώσουμε προσωπικά, αλλά με γνώμονα την αγάπη για την μετάνοιά τους και το σπουδαιότερο: να γίνουν οι αρχηγέτες των αιρετικών ομάδων αίτιοι μεταστροφής, των ιδίων και των οπαδών τους, στην σώζουσα αλήθεια της Ορθοδοξίας.
Προσευχόμαστε ο αποθανών Φραγκίσκος να βρει έλεος ενώπιον του Δικαιοκρίτη Θεού και ευχόμαστε ο διάδοχός του να ακολουθήσει άλλο δρόμο, το δρόμο της μετάνοιας και της επιστροφής, του ιδίου και της παπικής «εκκλησίας», στην Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού!
Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών
[1] Τροπάρια Νεκρωσίμου Ακολουθίας
[2] Πηγή: Italicum- https://amethystosbooks.blogspot.com/
[3] Όπου ανωτέρω
[4]https://www.pirinoslogios.com/post/%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
[5] Όπου ανωτέρω
[6] Όπου ανωτέρω
[7] Όπου ανωτέρω
[8]https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/798485/politico-o-papas-fragkiskos-ton-woke-pou-miloyse-gia-tous-ftoxoys-kai-kalypte-viastes-afise-xaos-skandala-kai-sygxysi
[9] Όπου ανωτέρω
[10]https://www.pirinoslogios.com/post/%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
[11] Όπου ανωτέρω
[12] Los Angeles Times, 17 Απριλίου 2005, «Argentine Cardinal Named in Kidnapping Lawsuit».
[13]https://www.democracywithoutborders.org/15296/world-federalism-in-pope-francis-latest-encyclical-fratelli-tutti/?utm_source=chatgpt.com
[14]https://www.todayville.com/pope-francis-calls-for-global-financial-charter-at-vatican-climate-change-conference/?utm_source=chatgpt.com
[15]https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2024-01/pope-francis-message-davos-world-economic-forum.html?utm_source=chatgpt.com
[16]https://www.pirinoslogios.com/post/%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
[17] Πηγή: Italicum – https://amethystosbooks.blogspot.com/
[18] https://amethystosbooks.blogspot.com/
[19] https://amethystosbooks.blogspot.com/
[20] https://amethystosbooks.blogspot.com/
[21]https://www.pirinoslogios.com/post/%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
[22] https://amethystosbooks.blogspot.com/
[23]https://www.pirinoslogios.com/post/%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
[24] https://amethystosbooks.blogspot.com/
[25]culturacattolica.it
[26] https://amethystosbooks.blogspot.com/