Ο Πανηγυρικός Εσπερινός για τον πολιούχο του Πειραιά, Άγιο Σπυρίδωνα

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός για τον πολιούχο του Πειραιά, Άγιο Σπυρίδωνα

Με τη δέουσα λαμπρότητα  και Εκκλησιαστική τάξη,  τελέστηκε σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, ο πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος ο οποίος είναι πολιούχος, προστάτης και έφορος της πόλης του Πειραιά.

Στον τρισαρχιερατικό Εσπερινό Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ.Θεόκλητος, συγχοροστατούντων  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών  Λαγκαδά κ.Ιωάννου και Πειραιώς κ.Σεραφείμ. 

Ευχαριστώντας θερμά τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους με την οποία λαμπρύνουν την Ιερά Πανήγυρη του πολιούχου της πόλεώς μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ αναφέρθηκε εν συντομία στην άρρηκτη σχέση του Αγίου Σπυρίδωνος με τον Πειραιά και στους λόγους για τους οποίους ο Άγιος ανακηρύχθηκε από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε προστάτη και έφορο του πρώτου λιμένος της χώρας. «Οι Πειραιώτες αισθανόμαστε βαθυτάτην την ευγνωμοσύνη για την πνευματική και ηθική αλλά και υλική στήριξη της πόλεως μας και δοξάζουμε τον Θεό», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ.Θεόκλητος ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και στον τρόπο με τον οποίο κατατρόπωσε τον Άρειο.

«Αυτό από έναν Σπυρίδωνα ο οποίος ήταν άνθρωπος της πίστεως. Ο Άγιος Σπυρίδων ήταν ένας χαριτωμένος άνθρωπος της πίστεως. Τίποτα παραπάνω», επεσήμανε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε στην πίστη και στη σημασία που αυτή έχει για την ζωή και την πνευματική μας πρόοδο. 

«Πίστη είναι η σχέση εκείνη η οποία ενώνει τον Θεό και τον άνθρωπο. Είναι το μυστήριο της καρδιάς του ανθρώπου που θέλει να δει το Θεό» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ.Θεόκλητος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «καίγεται η ψυχή του ανθρώπου να δει το Θεό και με την πίστη πετυχαίνει εκείνο που λέει ο Κύριος: Μακάριοι οι καθαροί τη καρδιά ότι αυτοί τον Θεόν όψονται. Με την πίστη κανένας όντως βλέπει και κοινωνεί το Θεό».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στα χαρίσματα του Αγίου Σπυρίδωνος σημείωσε πως «μιμήθηκε τον Κύριο στην πραότητα στην αγνότητα», «μιμήθηκε την αγάπη του Κυρίου» και πως ήταν «ένα κομμάτι γης, μεταποιημένο σε ουρανό».

Τέλος, ευχαριστώντας από την πλευρά του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την πρόσκληση, μίλησε με θερμά λόγια τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για την κατάρτιση του, ιδίως την νομική, η οποία έχει αποβεί προς όφελος της Εκκλησίας μας.